Lichtenštajnsko – malá krajina s veľkým potenciálom

2021-09-19 00:00:00 |   |    | 

Lichtenštajnsko patrí k najmenším krajinám v Európe. Napriek tomu vám dokáže ponúknuť veľa zaujímavých atrakcií, ktoré stoja za návštevu. Vďaka malej rozlohe ho môžete prejsť už počas jednej dovolenky. Vytvorte si plán, počas ktorého uvidíte prírodné zaujímavosti, ale aj historicky cenné miesta.



 

Vaduz

Hlavným mestom Lichtenštajnska je Vaduz. Ten sa vyznačuje architektúrou, ktorá bola ovplyvňovaná okolitými kultúrami. Historické budovy tvoria aj malé, ale o to obľúbenejšie centrum, v ktorom nájdete tiež niekoľko múzeí. Pozrite si výstavu národnej galérie, ale aj historické zaujímavosti z dejín. K najnavštevovanejším budovám patrí radnica a parlament. Tie majú zaujímavý dizajn a pokladajú ich za majstrovskú ukážku tunajšej architektúry. V centre sa nachádza aj hlavný kostol, ktorý postavili v neogotickom štýle. Katedrála svätého Florina vznikla v roku 1873 a nachádzajú sa v nej hrobky predošlých panovníkov. V tomto kostole sa odohrávajú aj všetky dôležité udalosti, ako napríklad pohreby monarchov či ich korunovácie. Zaujímavou atrakciou je Červený dom, ktorý vznikol v 14. storočí. Pôvodne sa v ňom nachádzal malý kláštor, v súčasnosti je súkromným vlastníctvom a môžete si ho odfotiť len z exteriéru.

 

Lichtenštajnská klenotnica

V Lichtenštajnsku majú konštitučnú monarchiu, preto v krajine nájdete viacero budov, ktoré sú vo vlastníctve panovníkov. Jednou z najcennejších je oficiálna klenotnica, ktorá sa nachádza vo Vaduze. Uvidíte v nej šperky a korunovačné predmety, ktoré kniežacia rodina nazbierala v priebehu 400 rokov. Niektoré klenoty pochádzajú aj zo súkromných zbierok a monarchovia ich dostali do daru. Okrem koruny je jednou z najväčších zaujímavostí Fabergého vajce. V klenotnici nenájdete len šperky, nachádzajú sa tam aj iné artefakty, ktoré majú pre krajinu vysokú hodnotu. Počas prehliadky uvidíte aj historickú zbrane a niekoľko umeleckých kúskov. Medzi vystavenými predmetmi sú dokonca aj kamene z mesiaca, dar od NASA.

 

Princeznina cesta a iné túry

Do krajiny zasahuje aj časť Álp. Vďaka nim sa pripravte na pestrú ponuku rôznych túr. Celkovo je Lichtenštajnsko ideálne na vychádzky s nádhernými vyhliadkami. Najslávnejšou turistickou trasou je Princzenina cesta. Odtiaľ budete mať najlepšie výhľady a prejdete sa po zaujímavých skalných úsekoch, ktoré vám ukážu skrytú krásu Álp. Počas cesty uvidíte tiež známe pohorie Tri sestry. Prejdite sa aj po historickej ceste medzi Schellenbergom a Bendernom, ktorá vedie popri malých dedinkách a krásnej prírode. V krajine sa nachádza niekoľko cyklistických trás. Na viacerých miestach si môžete prenajať bicykel a vybrať sa na výlet do nejakej zaujímavej lokality.

 

Hrad Vaduz

I keď je Lichtenštajnsko rozlohou menšie, na jeho území sa nachádza hneď niekoľko zaujímavých hradov. Vaduz je majetkom kniežacej rodiny a zároveň oficiálnym sídlom princa Hansa Adama II. Kvôli tomu nie je prístupný pre verejnosť a môžete si ho pozrieť len z exteriéru. Turisti ho však spoznajú v miestnom divadle Princely, kde vám pustia krátky film o jeho dejinách a ukážu vám aj časť jeho interiéru. Na tomto vrchu nad mestom Vaduz pôvodne stála pevnosť, ktorú v 13. storočí prebudovali na hrad. Od 18. storočia ho vlastnili predkovia aktuálnej panovníckej rodiny. Posledné veľké renovácie sa tam konali v roku 1912 a odvtedy ho začali využívať ako oficiálne sídlo.

 

Hrad Gutenberg

Ďalší zaujímavý hrad sa nachádza v dedinke Balzers, ktorú nájdete na juhu krajiny. Gutenberg patrí k najzachovalejším stredovekým sídlam nielen v krajine, ale aj v celom regióne. Sídli na skale, z ktorej je nádherný výhľad na okolie. Ten vás po zdolaní prístupovej cesty zaujme ako hneď prvý. Potom sa už môžete pustiť do prehliadky múzea, v ktorom sa dozviete rôzne zaujímavosti z krajiny. Súčasťou areálu je tiež menšia kaplnka a záhrada. Tento hrad je prístupný celoročne.

 

Malbun

Ani v tejto alpskej krajine nemôže chýbať lyžiarske stredisko. V Lichtenštajnsku je to Malbun, ktorý sa nachádza 15 kilometrov od Vaduzu. Pre lyžiarov ponúka 23 kilometrov tratí, na ktoré sa dostanete pomocou siedmich vlekov a lanoviek. Súčasťou areálu je tiež časť pre deti, v ktorej sú k dispozícii aj lekcie s vyškoleným personálom. Stredisko je situované vo výške 2000 metrov nad morom a ponúka vám nádherný výhľad na okolie. Po lyžovačke si zájdite aj do rovnomennej dedinky, ktorá má čarovnú atmosféru alpských obcí.

 

Triesenberg

Výhodou tohto kniežatstva je, že máte z hlavného mesta blízko v podstate kdekoľvek. Napríklad desať kilometrov od Vaduzu sa už dostanete do úplne iného sveta romantických horských dediniek. Triesenberg je výkladnou skriňou krajiny. Navyše ho pokladajú za gastronomický raj v Lichtenštajnsku. Nachádza sa tam niekoľko zaujímavých reštaurácii a počas jesene sa tam koná týždenný festival jedla. V tom období varia všetky podniky výlučne tradičné špeciality ich kuchyne. Popri maškrtení v ich podnikoch si nájdite čas aj na prechádzku touto dedinkou. Pozrite si ich architektúru a tiež krásnu prírodu v okolí.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Liechtenstein Marketing

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa