Vianočné dobrodružstvo: Pridajte sa k Mikulášovi na Malte

2021-11-09 13:00:00 |   |    | 

Kde plánujete stráviť december? Jednou z dostupných možností je mesto Valletta na ostrove Malta. Od 3. decembra do 2. januára budú mať návštevníci maltského hlavného mesta šancu zažiť adaptáciu príbehu o Mikulášovi.



 

Či už máte záujem o obhliadku Valletty z vtáčej perspektívy, alebo chcete svojmu dieťaťu dopriať možnosť dostať darček priamo od bradatého Mikuláša, Mikulášove mesto v Čarovnej krajine vás určite nesklame.

 

Niečo pod zub

Po intenzívnom dni v Čarovnej krajine sa možno budete cítiť ustatí a vyčerpaní. Musíte si niečo zajesť! Našťastie je Malta plná možností, čo sa týka jedla. Keďže Malta je ostrovom, vašou prvou voľbou by mali byť prirodzene morské plody. Popri tom tu nájdete celú sériu receptov so storočnou tradíciou, od malého občerstvenia po večere podávané v reštauráciách ocenených Michelinskou hviezdou.

Na Malte sa takýchto reštaurácií s Michelinskou hviezdou nachádza hneď päť. A nielen to. 23 reštaurácií tu bolo ocenených cenou Michelin Plate, zatiaľ čo tri dostali cenu Bib Gourmand. Ak sa zaujímate o gastronómiu, Malta ponúka veľa rôznorodých možností. 

 

A na pitie

Ale možno sa pýtate, čo s pitím. Konkrétnejšie, nejaké víno? Malta ani v tomto ohľade nesklame. Vďaka tomu, že tu slnko svieti viac ako 300 dní v roku a úrodnej pôde, má Malta veľký vinárenský potenciál, ktorý je ozaj využívaný naplno. Nezáleží na tom, či preferujete biele, červené alebo rosé. Každého chuťového poháriky si tu prídu na svoje.

Jednou z vašich možností je vináreň Emmanuel Delicata. Tento rodinný podnik založený v roku 1907 získal viac ako 150 medzinárodných ocenení a história jeho pivníc siaha až do 18. storočia. Najznámejšie odrody tohto podniku sú Girgentina a Gellewza, ktoré sa obe dajú považovať za endemity.

Taktiež sa tu pravidelne koná najväčšia vinárenská udalosť na Malte - vínny festival Delicata. Popri vinárni Delicata tu sídlia aj: Tal-Massara,Marsovin Ramla Valley Estate, Marsovin Cellars, Meridiana Wine Estate, Marnisi Estate a Markus Divinus. Pokiaľ ste milovníkom vín, všetky vymenované vinárne si zaslúžia vašu pozornosť.

 

Ožívajúca história

Historicky ladené osoby určite ocenia drahokam Malty - mesto Mdina. Vnútri jeho hradieb nájdete interaktívnu historickú atrakciu „Rytieri Malty“. Pozadie tvorí Caza Magazzini, ktorá bola vybudovaná rytiermi sv. Johna na skladovanie munície, no to je len začiatok. Pýši sa 34 živými obrazmi (hercami v stacionárnych polohách) vyšperkovanými profesionálnym osvetlením a vizuálnymi efektmi. Táto kombinácia vytvára pôsobivú 3D audio-vizuálnu show.

Témou atrakcie je obdobie od 30. rokov 16. storočia, keď križiaci prvýkrát prišli na ostrov, až po rok 1798, keď boli vyhnaní po rokoch ochrany a vlády na Malte.

 

Show musí pokračovať

Pre tých, ktorí sa vždy zaujímajú o živú zábavu a dobrú show, bude december na Malte ako stvorený. Kanadský súbor Cirque du Soleil tu bude od 25. novembra do 19. decembra hosťovať 28 show, z ktorých každá bude trvať 75 minút. Show sa budú konať vo Vallette, konkrétne v Stredomorskom konferenčnom centre, ktoré je pozoruhodnou pamiatkou zo 16. storočia.

Show nesú názov FIERI a uvidíte počas nich vizuálne umenie a unikátny akrobatický štýl, vďaka ktorému sa súbor Cirque du Soleil stal svetoznámym. A tu je jedna zaujímavosť: po lockdowne v dôsledku Covid-19 si súbor sám vybral Maltu ako cieľovú destináciu svojej premiéry v Európe. Show budú tiež odzrkadľovať ich zameranie na históriu a rôznorodosť krajiny.

 

Covid-19 smernice

Prvé, čo je treba v súvislosti s Covidom a Maltou vypichnúť je, že viac ako 80% obyvateľstva je proti vírusu zaočkovaného. Počet nových prípadov je menej ako 25 denne. Všetko toto robí z Malty jednu z najbezpečnejších destinácií v Európe.

Tu sú veci, ktoré potrebujete, aby ste mohli vycestovať na Maltu. Vyplnený formulár Passenger Locator Form (tiež známy ako PLF), vyplnené vyhlásenie Public Helath Travel Declaration a platný očkovací certifikát. Tieto dokumenty musí schváliť inšpektor verejného zdravotníctva, no platí to len pre osoby staršie ako 12 rokov. Vakcíny musia byť schválené EMA (Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna alebo Astra Zeneca) a osoba musí mať zabsolvovaný celý očkovací cyklus.

Pre najnovšie informácie kliknite na tento odkaz.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa