Veľké porovnanie cien v Európe: Toto sú najlacnejšie a najdrahšie dovolenkové destinácie

2021-11-18 08:01:00 |   |    | 

Spoločnosť Post Office Travel Money robí pravidelne analýzy dovolenkových nákladov, aby ste si mohli výlety naplánovať presne podľa vašej peňaženky. Tentoraz si vzali na mušku 40 rôznych miest na starom kontinente a z nich zostavili rebríček cenovo najvýhodnejších na váš ďalší výlet do zahraničia.



 

Najlacnejšia je Tirana

Post Office Travel Money už tradične sledoval ceny v kategóriách – šálka kávy, fľaša piva, fľaša kolového nápoja, pohár vína, trojchodová večera, spiatočný lístok z letiska do centra, 48-hodinový lístok na cestovanie, vyhliadkový pamiatkový autobus, cena top atrakcie, múzea a galérie a taktiež ubytovanie na dve víkendové noci pre dvoch ľudí v 3-hviezdičkovom hoteli. Zo štyridsiatky najlacnejších miest si najlepšie viedla Tirana, kde by ste za takýto pobyt zaplatili približne 155 eur. Napríklad káva vás tam vyjde na 70 centov, za nocľah zaplatíte 72 eur a cestovné na dva dni nie je ani za 2 eurá. Oproti minulému roku tam ceny klesli o 8,2 percentá.

Najväčšie zníženie cien zaznamenali tento rok v Ľubľane, ktorá sa umiestnila s celkovou sumou pobytu 270 eur na trinástom mieste, čo je o 15 percent menej ako v minulosti. Druhým najlacnejším mestom sú Katovice, kde vás pobyt vyjde na 191 eur. Na treťom mieste sa umiestnil Vilnius, kde zaplatíte za tieto služby 195 eur. Prvým väčším a turisticky obľúbeným mestom je Lisabon, kde vás víkendový výlet vyjde na 211 eur.

 

Najviac peňazí si pripravte v Osle

Tradične najdrahšie sú dovolenky v severských krajinách. Tento rok si najviac zaplatíte za výlet v nórskom Osle, kde by vás takýto pobyt vyšiel na 500 eur. Za túto cenu by ste si pohodlne užili dovolenku v Lisabone a ešte aj v ďalšom z miest v prvej trojke. Oproti predošlému prieskumu sa tam zvýšili ceny až o 16,2 percent. Druhým najdrahším mestom je Reykjavík s cenou 483 eur za pobyt. Helsinki stoja až 460 eur. Najväčší nárast cien nastal v Belfaste, kde si oproti minulosti zaplatíte až o 39,5 percent viac.

 

Bratislava je deviata najlacnejšia

Dobrou správou je výborné umiestnenie Bratislavy. To, že je deviatym najlacnejším mestom zo sledovaných, k nám totiž môže pritiahnuť viac turistov. Takýto pobyt vyjde cudzincov u nás na 253 eur, čo je o 3,1 percenta viac ako minulý rok. A ako sú na tom susedné krajiny? Poliaci triumfovali s Katovicami na druhom mieste a maďarská metropola skončila tesne pred nami. Víkend v Budapešti stojí 250 eur. Praha je štrnástym najlacnejším mestom, ale oproti minulému roku tam stúpli ceny o 15 percent. Najdrahšia spomedzi všetkých je Viedeň, ktorá je v tomto rebríčku až tridsiata. Aj v Rakúsku došlo k výraznejšiemu zvýšeniu cien, keď sa pobyt predražil o 19 percent.

 

Veľké rozdiely v rámci jednej krajiny

Pri plánovaní dovolenky vždy zohľadnite aj mesto, ktoré chcete navšýmtíviť. Často tak dokážete v rozpočte pre celú rodinu ušetriť aj viac ako 200 eur na jednom výlete. Väčšinou býva najdrahšia metropola v jednotlivých štátoch, ale nie vždy je to pravidlom. Prezrite si zoznam cenových rozdielov vo vybraných krajinách:

FrancúzskoParíž je o 49 percent drahší, ako keby ste šli na dovolenku do Lille. Metropola Francúzska je pokladaná za jedno z najdrahších miest v Európe - výrazne drahšie pamiatky i služby sú poriadnou záťažou pre vašu peňaženku.

Chorvátsko – v tomto prípade je paradoxne lacnejší pobyt v hlavnom meste Záhreb, ktorý vás vyjde na približne 245 eur. Vyššie ceny sú tentoraz v typicky letnej destinácii v Dubrovníku, kde zaplatíte o 39 percent viac.

TalianskoBenátky i Rím patria medzi top destinácie tejto krajiny. Drahší pobyt je tentoraz v meste karnevalov a romantických plavieb v kanáloch, dovolenka v talianskej metropole je až o 37 percent lacnejšia.

Poľsko – naši susedia patria vo všeobecnosti k tým lacnejším. Spomedzi sledovaných lokalít boli najvyššie ceny v Krakove, ktorý turistom ponúka najviac atrakcií. Bývalé kráľovské mesto je o 35 percent drahšie ako Katovice.

PortugalskoPorto a Lisabon sú večnými turistickými rivalmi. Ak by ste si mali voliť dovolenku len podľa ceny, v tom prípade by to vyhrala portugalská metropola, kde je pobyt lacnejší o 24 percent.

RakúskoViedeň je jasne najdrahším mestom v krajine. Svojimi cenami porazila aj turisticky mimoriadne populárny Salzburg. Mozartovo mesto je totiž o 21 percent lacnejšie.

ŠpanielskoBarcelona je miláčikom všetkých turistov, preto je aj podstatne drahšia ako Madrid. Za služby a pamiatky tam zaplatíte o 12 percent viac.

Belgicko – z dvojice Antverpy a Bruggy je tým lacnejším prvé menované mesto. Rozdiel v cene je taktiež 12 percent.

 

Rebríček štyridsiatich európskych miest od najlacnejších po najdrahšie:

  1. Tirana, Albánsko
  2. Katovice, Poľsko
  3. Vilnius, Litva
  4. Lisabon, Portugalsko
  5. Riga, Lotyšsko
  6. Varšava, Poľsko
  7. Záhreb, Chorvátsko
  8. Budapešť, Maďarsko
  9. Bratislava, Slovensko
  10. Krakov, Poľsko
  11. Porto, Portugalsko
  12. Lille, Francúzsko
  13. Ľubľana, Slovinsko
  14. Praha, Česko
  15. Talin, Estónsko
  16. Madrid, Španielsko
  17. Toulouse, Francúzsko
  18. Nice, Francúzsko
  19. Rím, Taliansko
  20. Dubrovník, Chorvátsko
  21. Edinburgh, Škótsko
  22. Barcelona, Španielsko
  23. Salzburg, Rakúsko
  24. Londýn, Anglicko
  25. Cardiff, Wales
  26. Berlín, Nemecko
  27. Antverpy, Belgicko
  28. Paríž, Francúzsko
  29. Belfast, Severné Írsko
  30. Viedeň, Rakúsko
  31. Dublin, Írsko
  32. Ženeva, Švajčiarsko
  33. Bruggy, Belgicko
  34. Amsterdam, Holandsko
  35. Benátky, Taliansko
  36. Štokholm, Švédsko
  37. Kodaň, Dánsko,
  38. Helsinki, Fínsko
  39. Reykjavík, Island
  40. Oslo, Nórsko

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa