Zima na maximum: 5 najlepších európskych stredísk pre tých, ktorí sa neradi lyžujú

2022-01-11 12:00:00 |   |    | 

Pri plánovaní zimných dovoleniek môže vzniknúť v niektorých rodinách problém. Zatiaľ čo zopár členov miluje lyžovanie, ten zvyšok sa pod svahmi nudí a vyčkáva na svojich blízkych. Preto by ste mali nájsť kompromis, vďaka ktorému budú obe strany spokojné. Tieto zimné strediská ponúkajú nielen skvelé snežné radovánky, ale aj iné zaujímavé zážitky.



 

Kitzbühel, Rakúsko

Jeden z tipov sa nachádza priamo u našich susedov. Rakúsko je skvelou voľbou pre tých, ktorí si chcú okrem lyžovačky užiť aj trochu histórie. Stačí si vybrať napríklad svahy okolo Salzburgu. Zatiaľ čo sa niektorí z partie budú spúšťať po zjazdovkách, ostatní môžu skúmať krásy Mozartovho mesta. Rovnako skvelou voľbou je Kitzbühel. Tunajšie svahy patria k najlepším v krajine a obľubuje ich aj mnoho Slovákov. Počas zimy tam majú veľký počet slnečných dní, takže sa môžete spokojne vybrať na prechádzky alebo ľahšie túry v okolí. Keď sa už nasýtite krásnej prírody, môžete sa vrátiť späť do Kitzbühlu. Tam už na vás čaká množstvo historických budov a potešia sa aj shopoholici, ktorí majú k dispozícii hneď niekoľko známych butikov. Tunajšie svahy využívajú dokonca aj počas zjazdových pretekov, takže pri nich môžete povzbudzovať známych športovcov.

 

Chamonix, Francúzsko

Mnohé strediská časom pochopili, že musia vytvoriť zaujímavý program aj pre nelyžiarov. Preto keď si budete vyberať miesto pre lyžovačku, skúste si nájsť práve takéto zaujímavé miesta. Jedným z najlepších zimných rezortov v Európe je Chamonix. Nezľaknite sa jeho luxusu, pretože aj na tomto mieste si dokážete nájsť prijateľnejšie ubytovanie v súkromí alebo v malých penziónoch. Potom sa už vaši blízki môžu pustiť do zdolávania množstva zaujímavých tratí. Vy si zatiaľ zájdite na výlet niektorou z lanoviek a užite si tie najkrajšie výhľady. Alebo sa prejdite mestečkom, ktoré hrdo stráži Mont Blanc. Pokiaľ by ste mali chuť na túru, môžete navštíviť ľadovú jaskyňu a obzrieť si nádherné prírodné lokality vo francúzskych Alpách.

 

St. Moritz, Švajčiarsko

Tento tip nepochybne poteší obe skupinky zimných dovolenkárov. Niektorí ľudia totiž počas cestovania milujú spoznávať novú kultúru prostredníctvom gastronómie a práve švajčiarsky St. Moritz je rajom pre všetkých gurmánov. Dobré jedlo po dni na lyžiach istotne neodmietnu ani športoví nadšenci. Zatiaľ čo vy sa budete túlať historickými uličkami a spoznávať nové zaujímavé podniky, oni si vychutnajú aktívny pohyb. Večer im potom prezradíte zaujímavé tipy, kde si už môžete posedieť spoločne. V meste sa nachádzajú aj michelinovské podniky a istotne si pochutnajte na tunajších špecialitách ako syrové fondue a koláč s karamelizovanými vlašskými orechmi. Popri maškrtení nezabúdajte ani na skvelé možnosti na výlety. Stačí nasadnúť do známeho Bernina Expressu a môžete sa tešiť na nádherné dobrodružstvo v obklopení majestátnej prírody. Dáme vám jednu dobrú radu. Vystúpte aj na niektorej zo zastávok v menšej dedinke, aby ste nasali atmosféru tunajších veľhôr.

 

Bad Gastein, Rakúsko

Čo viac si môžete priať po krásnej zimnej prechádzke, ako relax pre telo i dušu v termálnej vode? Bad Gastein boli známymi kúpeľmi už za éry Františka Jozefa I., ktorý tam často chodieval na výlety a užíval si liečivé výhody tunajšieho regiónu. Neskôr k nim pribudli svahy, ktoré sú určené pre lyžiarov a snowboardistov. Ak máte chuť na túru, prejdite sa k 200 metrov vysokému vodopádu, ktorý aj počas zimy pôsobí fantasticky. K dispozícii máte tiež niekoľko adrenalínových zábaviek.

 

Breuil-Cervinia, Taliansko

Toto zimné stredisko sa nachádza na hraniciach Talianska so Švajčiarskom a zažijete tam to najlepšie z oboch krajín. Vyberte sa na obed do niektorej z výborných reštaurácií. Potom sa prevezte lanovkou na krásne vyhliadky a navštívte tunajšie jaskyne. Ak milujete históriu, zájdite do dedinky Chamois. Veľkou výhodou je, že rezort ponúka veľa možností na využitie voľného času pre rodiny s deťmi.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa