Vodopád nad morom, vzácne jazierka i blankytná lagúna: 7 TOP prírodných lokalít Turecka

2022-05-02 12:00:00 |   |    | 

Prichádza leto a Turecko sa opäť hlási o slovo. Ak ste tam už počas predošlých dovoleniek videli väčšinu pamiatok, naplánujte si teraz výlety iným spôsobom. Vyberte sa na potulky za tými najkrajšími prírodnými zaujímavosťami.



 

Pamukkale

Najslávnejšou tureckou prírodnou atrakciou sú jazierka Pamukkale, ktoré vznikli na travertínovej skale vďaka vyvieraniu minerálnych prameňov. Majú príjemne teplú vodu, ktorú v minulosti ordinovali pri každej ťažkosti. V súčasnosti sa už v originálnych jazierkach neokúpete, pretože sa ochranári boja, že by ste tak mohli zničiť prirodzené prostredie a tým aj celú atrakciu. Namiesto toho sa môžete prejsť v niektorých väčších jazerách alebo sa okúpete len v ich napodobenine, ktorú vytvorili z bieleho kameňa.

 

Vodopády Düden

Po Pamukkale sú druhou najnavštevovanejšou prírodnou atrakciou Turecka vodopády Düden, ktoré sa nachádzajú v blízkosti mesta Antalya. Delia sa na vrchnú a spodnú časť, ktoré navštívite v menšom parku. Oveľa zaujímavejšia je tá spodná, pretože voda z tohto vodopádu tečie priamo do mora, čo vytvára zaujímavý vizuálny zážitok. Ľahšie je však prístupná horná časť, odkiaľ už po turistickom chodníku prejdete až na kraj útesov. Zaujímavosťou je, že sa po schodisku dostanete aj do prírodnej jaskyne, ktorá je situovaná priamo za vodopádmi a vďaka tomu zažijete ich skutočnú intenzitu.

 

Kapadokia

Sopečná krajina Kapadokia láka na skalné útvary, zvané čarovné komíny a v nich vybudované skalné obydlia, podzemné mestá a viac ako tisíc kostolov a kaplniek s farebnými freskami. K najpopulárnejším a najvyhľadávanejším oblastiam patrí Göreme a Kaymakli. Turisti by nemali vynechať ani skalné mestečko Cavusin či lokalitu Zelve s atrakciami, ku ktorým patrí populárna skala v tvare ťavy a Múzeum pod otvoreným nebom. Populárnou aktivitou je let balónom, ktorý ponúka nezabudnuteľný pohľad na túto lokalitu z vtáčej perspektívy.

 

Vrch Nemrut

Tento kopec nie je len významnou prírodnou, ale aj archeologickou oblasťou. Dosahuje výšku 2150 metrov a vďaka tomu budete mať skvelý výhľad na celý región. I preto si ho v minulosti vybral kráľ Antiochios I. ako miesto svojho posledného odpočinku. Najvzácnejšou časťou pohrebiska je kamenná platňa, na ktorej je vyobrazené postavenie planét a hviezd v čase zahájenia výstavby tejto pamiatky. Lokalita je zapísaná aj na zozname UNESCO vzácností a najlepšou časťou dňa na jej návštevu je svitanie.

 

Ölüdeniz

V blízkosti Antalye nájdete aj najkrajší skvost na tureckom pobreží. Ide o Oludeniz s jednou z najkrajších lagún na svete. V jej okolí sa navyše rozprestiera veľký prírodný park, takže je olemovaná viacerými kopcami. Môžete sa na ne vybrať na túru, aby ste mali z ich vrcholov ešte lepší výhľad na túto nádheru. Toto miesto je práve kvôli rozmanitosti terénu a dobrým poveternostným podmienkam vyhľadávané aj medzi paraglajdistami. Na pláži môžete zase trochu leňošiť alebo si užiť niektoré z množstva zaujímavých vodných aktivít.

 

Údolie Firtina

Niekto si rád počas dovolenky oddýchne a iní zas radšej trávia voľný čas aktívne. Ak patríte do druhej skupiny, iste sa vám zapáči údolie Firtina, kde sa môžete vybrať na ľahšiu prechádzku či túru, alebo si prenajmete raft a pustíte sa do splavovania rieky. Nachádzajú sa na nej úseky rôznych obtiažností, takže si vopred overte terén a vyberte si trasu podľa vlastných schopností. V pokojnejších miestach môžete vyskúšať aj kanoe alebo sa iba okúpete po túre. V tejto oblasti uvidíte aj viacero vodopádov a taktiež známe turecké kúpele, takže je to hotová oáza pokoja.

 

Vodopády Mencuna

V oblasti Mencuna sa nachádza hneď niekoľko vodopádov, vďaka čomu je veľmi obľúbená medzi turistami. Prvý z nich meria 50 metrov a voda tečie do pokojného veľkého jazera, kde si môžete oddýchnuť a načerpať silu na prechádzku k tým ďalším. Druhý vodopád je veľmi podobný a aj jeho výška je rovnaká, no vďaka väčšiemu prítoku vody opticky pôsobí mohutnejšie. Práve na tomto mieste sa veľmi často vytvára dúha, takže je aj obľúbenou lokalitou pre fotografov. Najlepšie obdobie na návštevu je počas skorého leta, keď sú vodopády najvodnatejšie a najimpozantnejšie.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa