Od pláže k pláži, ale cez hory: Objavte čaro trekov na ostrove Krk

2022-06-23 12:00:00 |   |    | 

Nechcete sa na ozrutno pôsobiace hory v tejto časti Chorvátska už len pozerať z deky na pláži? Možno je to ľahšie, než ste si mysleli. Do hôr vás totiž zavedie turistický rozcestník priamo z pláže v Baške. Stačí sa potom nechať viesť stále hore do kopca a ani sa nenazdáte, začali ste hrebeňovku. Tá vás zavedie do Starej Bašky a Punatu.



 

Trek z Bašky cez Starú Bašku až do Punatu

Pokiaľ chcete spojiť na vašej dovolenke oddych pri mori s turistikou, vyberte sa na Krk do dediny Baška. Hneď potom, ako sa vykúpete na pláži, vystúpite cez borovicové lesy do skalnatej pustatiny s pobehujúcimi ovcami a občasnými oázami so zakrpatenými stromčekmi i žaburinovými jazierkami.

Na vrchole vás čaká kruhový výhľad na celé Chorvátsko – hory všade navôkol, pobrežie na dosah ruky, modrá vody bijúca sa s modrou oblohy. Horúci vietor vám fúka do tváre a vy pomaly zostupujete opálení po skalnatej cestičke späť k pláži niekde na druhej strane. Cesty vedú do Starej BaškyPunatu. Presne takúto turistiku spojenú s motivačnou bodkou kúpania sa pri západe slnka v mori, prípadne spania „pod širákom” tu môžete zažiť.

 

Hory pri Baške

Jednoznačne najpopulárnejším názvom kopca je tu Hlam. Nájdete tu taký bez ďalšieho prívlastku s nadmorskou výškou 461 m n. m. Potom je tu ešte Veliki Hlam, ktorý je však o pár drobných nižší (482 m n. m.), a Mali Hlam (448 m n. m.). Na začiatok treku vás čaká kopec Zakam. Má síce len necelých 200 metrov, ale výhľad na celú Bašku vám poskytne ukážkový.

Potom tu máte najvyšší vrch Krku – Obzova, ponúkajúci kruhový výhľad na okolité hory, pobrežie, more… Celkovo tu je na výber viac než dvadsiatka kopcov na zdolanie. My vám priblížime dve trasy, na konci ktorých vás čaká pláž a príjemné osvieženie v mori.

 

Ako si naplánovať trasy?

Začnite v turisticky čulej dedinke Baška od Vela Plaža Baška, pokračujte po modrej značke, ktorá vás zavedie k neďalekej zvonici, odkiaľ sa môžete pokochať prvým výhľadom. Potom sa kúsok vráťte a nasmerujte sa na žltú, vedúcu na prvý vrchol trasy skalnatý kopec Zakam.

Opäť sa treba kúsok vrátiť a napojiť sa na červenú, ktorá vás strmou kamenistou cestou dovedie na vrch Hlam s krížom. Pokračujte stále po červenej až do dedinky Draga Baščanska. V nej si zásoby vody ani jedla podľa našich informácii nedoplníte, čiže treba byť dostatočne vybavení. Prejdite krížom cez cestu a na červenej trase na vás ešte čakajú vrchy Veliki Hlam a Mali Hlam.

Potešíme vás, na začiatku výstupu do tejto časti nájdete dokonca aj vodný zdroj a môžete tak o niečo pokojnejšie pokračovať v túre. Po náročných výstupoch treba na záver ešte zvládnuť aj pomerne prudký zostup do Starej Bašky. Priamo k pláži, kde sa môžete odmeniť za celý deň námahy. Dedinka je to pokojnejšia než Baška, pláže sú tu väčšinou malebné a pre nudistov. Po ruke tu máte aj dve reštaurácie a jeden obchod.

Nájsť tu apartmán nie je núdza i na poslednú chvíľu. Alebo ak vo vás drieme dobrodružno-romantická duša, vybaľte si spacák s karimatkou a zložte sa napríklad na pláži Zala, kde si vychutnáte nádherný západ i východ slnka. Ak budete mať šťastie, v týchto hodinách tu možno okrem vás nik nebude… Táto časť treku vám zaberie približne 5 a pol hodiny, v celkovej dĺžke cca 21 kilometrov s prevýšením niečo nad 1000 metrov.

Na druhý deň pokračujte smerom na Punat. Stúpanie to bude prudké len v prvej časti. Na tejto trase vás čaká i najvyšší vrch Krku – Obzova (569 m n. m.). V jeho okolí objavíte ešte ďalšie päťstovky – Zminja, Brestovica či Veli Vrh. Posledné dve zmienené máte i na trase smerom na Punat. Potom už iba klesáte po kamenistom teréne, občas míňajúc nejaké to jazierko, obkolesené zakrpatenými borovicami, až pokiaľ sa vám postupne neodkryje záliv pri mestečku Punat.

Približne 3 kilometre pred cieľom sa cesta rozšíri, vy prechádzate popri hustejšom borovicovom lese a terén je celkovo menej náročný. Zídete priamo do mestečka, na promenádu, kde sa môžete odmeniť zmrzlinou, limonádou a nakoniec sa spokojne okúpete v mori. Táto časť vám zaberie približne 4 hodiny, v celkovej dĺžke okolo 14 kilometrov s prevýšením cca 600 metrov.

Ak by ste takéto niečo chceli zvládnuť počas vašej letnej dovolenky, dá sa to aj v horúčavách. Vezmite si však so sebou minimálne tri litre tekutín, lebo vodných zdrojov je tu minimálne, respektíve takmer žiadny, mimo špinavých jazierok. Ideálne je začať skoro ráno, aby ste poobedie už mohli tráviť pri mori, prípadne v chládku reštaurácie alebo baru.

 

Autor: © Zoznam/Monika Kusendová

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa