Najzaujímavejšie prírodné atrakcie Litvy: Takéto miesta inde nenájdete!

2022-09-19 12:00:00 |   |    | 

Pobaltské krajiny sú stále veľmi zaujímavou alternatívou pre cestovateľov, ktorá okrem historických zaujímavostí láka aj vďaka nádhernej prírode. V tomto smere vyniká najmä Litva, ktorá vás prekvapí viacerými nezabudnuteľnými miestami.



 

Mohyly Kernavé

Kernavé bolo v minulosti metropolou, prezývanou tiež „litovská Trója“. Dnes tam už nájdete krásnu prírodnú oblasť, ktorej dominuje päť mohýl. Na každú z nich vedie drevený chodníček so schodmi. Vďaka tomu sa na ne ľahko dostanete a máte odtiaľ nádherný výhľad na celé okolie. V minulosti to vraj bolo miesto, ktorému pripisovali magické vlastnosti. Podľa jednej z legiend bol dokonca v jednom z kopcov vybudovaný príbytok, v ktorom žil najhlavnejší pohanský kňaz v krajine. Ten mal na starosti množstvo rituálov a zároveň pôsobil ako hlavný radca v dôležitých rozhodnutiach.

 

Neringa

Okres Neringa sa rozprestiera popri pobreží a prináša hneď niekoľko prírodných zaujímavostí. Prvou z nich sú priamo pláže, ktoré pozostávajú z jemného piesku. Tie v jednej časti prechádzajú až do veľkých dún, ktoré pripomínajú púšť, preto ich nazývajú aj litovská Sahara. Môžete sa tam vybrať na prechádzku a dopriať si tiež nádherný výhľad na pobrežie. Popri plážach sa nachádzajú borovicové lesy, ktoré vytvárajú príjemnú atmosféru. Pri pobreží sú cyklistické trasy a chodníky pre chodcov, aby ste si toto krásne miesto mohli lepšie vychutnať počas vašich potuliek. Celá táto oblasť je chránená a vďaka tomu sa ju podarilo uchovať vo výbornom stave. Pokiaľ si chcete zaplávať, zájdite do lagúny, ktorá pripomína exotické krajiny.

 

Jazero Plateliai

O Fínsku sa hovorí ako o krajine tisícich jazier, ale Litva by mu mohla pokojne konkurovať. Nachádza sa ich tam viac ako 2700 a ponúkajú výborné možnosti na vodné aktivity. Najznámejšie z nich sa nazýva Plateliai. Rozlohou je deviate najväčšie v krajine a v okolí sa nachádza nádherná príroda. Keď si tam naplánujete dovolenku, tak máte postarané o perfektný program. Na jazere sa môžete plaviť na člnoch, malých plachetniciach alebo na kajakoch. Môžete tam tiež plávať alebo si užívať iné vodné športy. Doplaviť sa môžete aj na niektorý z malých opustených ostrovčekov, kde si oddýchnete úplne sami a bez iných turistov. Na ďalší deň sa už vyberte na vychádzky v lese alebo preskúmajte okolie na bicykli. V jeho okolí sa nachádza viacero dovolenkových domčekov, ktoré si môžete prenajať.

 

Kirkilai

Jazerá a okolité lesy Kirkilai vyhľadávajú turisti najmä kvôli novej vyhliadkovej veži. V Litve ich majú tridsať a táto patrí medzi najobľúbenejšie. Keď sa dostanete na vrchol tejto modernej stavby, uvidíte krásu celého tohto regiónu. Z veže sa už vyberte po niektorom z chodníkov, ktoré vás zavedú aj k vedľajším menším jazerám. V niektorých z nich sa môžete okúpať, alebo si pri nich urobte piknik. Pomedzi stromy vedú z dreva urobené chodníky, ktoré sú dobre prístupné aj pre bezbariérovú turistiku či rodiny s deťmi.

 

Chodník korunami stromov v Anykščiai

Turisti milujú, keď si môžu nové krajiny vychutnať z vtáčej perspektívy a objavia tak čaro celého regiónu. Takúto atrakciu nájdete aj v Anykščiai. Nachádza sa tam chodník v korunách stromov, ktorý otvorili pred šiestimi rokmi. Vedie 20 metrov nad zemou, aby ste mali dobrý výhľad na okolie, ale zároveň aby ste boli stále obklopení stromami. Dobre sa popozerajte okolo vás, pretože tam uvidíte až 20 vzácnych druhov drevín. Na konci sa nachádza vyhliadková veža, z ktorej máte perfektný výhľad na rieku Šventoji.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa