Na vlastnej koži: Septembrová dovolenka na Malorke je skvelý nápad, no má svoje úskalia

2022-09-22 06:15:00 |   |    | 

Pre dovolenku na Malorke sme si cielene vybrali septembrový termín. Chceli sme sa vyhnúť hlavnému návalu letných turistov a zároveň si ešte užiť príjemne teplé počasie. Až na chvíľku dažďa sa nám naše plány podarili na výbornú. Čo vás teda čaká počas jesene na jednom z najobľúbenejších španielskych ostrovov?



 

Playa de Palma – najlepšia pláž v blízkosti hlavného mesta

Najprv vám hneď dáme jednu radu týkajúcu sa výberu ubytovania. Na Malorke sa často mnohí hostia sťažujú na hygienu v hoteloch. Problémom býva rôzny hmyz, mravce, ale aj ploštice a taktiež sa až tak veľmi nevenujú upratovaniu. Preto si naozaj dôsledne prečítajte všetky recenzie, aby ste potom po príchode nemuseli narýchlo riešiť zmenu ubytovania. My sme s naším hotelom mali šťastie. Vybrali sme si oblasť pri pláži Playa de Palma.

Už keď sme vystúpili z autobusu, cítili sme sa ako v dovolenkovom raji. Piesočná pláž, krásne slnečné počasie, všade veľa dobre naladených ľudí, kaviarne, stánky so zmrzlinou a obchody. Vstup do mora je mierny, prenajať si môžete lehátko i slnečník. Ďalšou výhodou je blízkosť hlavného mesta ostrova. Do Palmy sa dostanete už do 20 minút a letisko je vzdialené len 10 minút cesty. Mestská doprava stojí na zastávkach v blízkosti viacerých hotelov. Ak prídete na dovolenku s deťmi, pri pláži sa nachádza veľký podmorský svet a môžete sa previezť aj turistickým vláčikom.

 

 

Adrenalínové horské cestičky

Počas dovolenky sme nechceli iba vylihovať na pláži, preto sme si vymysleli skvelú kombináciu. Do štvrtej sme si dopriali výlety a potom sme si užívali more alebo hotelový bazén. Na prenájom auta sme si netrúfli kvôli úzkym horským cestičkám. Preto sme zvolili radšej miestnych tour operátorov, ktorý ponúkali najjednoduchšie presuny medzi hlavnými atrakciami.

Keď sa na Malorku vyberiete takto mimo sezóny, rátajte s jednou komplikáciou. Jeden tour operátor nemusí nazbierať dostatočný počet turistov, preto sa ich združí viacero na jeden zájazd. Lenže to znamená aj úpravu programu, takže nemusíte navštíviť všetky miesta, ktoré ste chceli vidieť. To sme si vyskúšali aj na vlastnej koži. Náš prvý výlet viedol do horských dediniek. Po autobusovej prehliadke Palmy sme sa vybrali do Solléra.

Krásne mestečko má malé historické centrum, v ktorom sa nachádza katedrála. Podmaní si vás úzkymi historickými uličkami, malými kaviarňami a jednou menšou obchodnou štvrťou. Pochuťte si aj na domácich špecialitách – čerstvej pomarančovej šťave z domácich citrusov a mandľových koláčoch.

Po hodinovej obhliadke už mierime do Valdemossy. Pred nami je adrenalínová jazda horskými cestičkami. Keď úspešne prežijeme stretávku s iným autobusom, ktorú musia šoféri riešiť desať minút a plánovať, ako okolo seba prejdú, dostávame sa na vyhliadku Sa Foradada. Na Malorke je niekoľko vyhliadkových bodov a tento s pohľadom na útesy a more patrí k najkrajším z nich.

Posledná zastávka je v spomínanej Valdemosse. Jej centru opäť dominuje historická katedrála a neďaleko taktiež starší kláštor.

 

Historický vlak do Sóllera – turistická pasca, alebo skvelý zážitok?

Na druhý deň nás čaká výlet historickým vlakom do Sóllera, ktorý je považovaný za hlavnú atrakciu na ostrove. Pri takýchto zaujímavostiach je však vždy hlavnou otázkou, či skutočne stoja za to, alebo je to skôr ďalšia turistická pasca. V tomto prípade sa prikláňame skôr k druhej odpovedi. Cesta do Sóllera trvá jednu hodinu.

V prvej časti bezútešne sledujeme niekoľko nelegálnych skládok odpadu, potom prejdeme cez pätnásť tunelov a jednou z mála útech je vyhliadka na Sóller a dedinky v okolí.

Ak si chcete dopriať ten zážitok a odviezť sa historickou železnicou, v tom prípade vám odporúčame radšej 20-minútovú jazdu historickou električkou. Odchádza priamo z centra Sólleru a dostanete sa ňou do krásnej časti tunajšieho prístavu.

Vystúpte jednu zastávku pred konečnou, kde sa dostanete do krajšej časti pláže s výhľadom na majáky a môžete si tam aj zaplávať. Keby ste predsa chceli zažiť aj jazdu starobylým vlakom, vyskúšajte kombináciu miestnej autobusovej linky a historickej železnice, alebo niektorú z tour, ktoré taktiež ponúkajú cestu späť do Palomy týmto dopravným prostriedkom.

 

Palma s Gaudího katedrálou

Na prehliadku hlavného mesta ostrova sme si vyhradili taktiež pol dňa. Ak si kúpite lístok na Hop on Hop off tour, získate aj bezplatný vstup do hradu Bellver zo 14. storočia. Okrem menšej historickej výstavy je najväčším lákadlom výhľad na prístav a historické centrum Palmy z jeho hradieb.

V centre sa vám oplatí vystúpiť na hlavnej ulici La Rambla, ktorá aj počas horúcich dní ponúka príjemný tieň vďaka stromom, ktoré ju lemujú. Odtiaľ to máte blízko k pobrežiu s vyhliadkou na prístav a taktiež je to na skok k dvom hlavným atrakciám.

Prvou je kráľovský palác La Almudaina, kde uvidíte prehliadku historického nábytku a hlavnou dominantou je katedrála, ktorá pochádza z 13. storočia a patrí medzi najväčšie gotické chrámy v Európe. Na začiatku 20. storočia oslovila cirkev na jej renováciu Antoniho Gaudího. Na novom projekte pracoval zároveň so Sagradou Familia. Napriek tomu sa mu podarilo aj tunajšiemuchrámu vtlačiť silnú pečať. Vrcholom prehliadky je baldachýn, ktorý pripomína tŕňovú korunu.

 

Kúpanie na najkrajšej pláži ostrova

Posledný výlet nás zavezie do mestečka Sineu, kde sa tešíme na lokálny trh. Na naše sklamanie tu však nenájdeme obchodníkov s lokálnymi potravinami, ale skôr klasické trhy s množstvom oblečenia a starožitností. Našťastie tam objavíme aspoň pár predajcov domáceho olivového oleja a iných pochúťok, takže domov si môžeme odniesť malý kúsok Španielska.

Potom už prechádzame do Alcudie, kde ľutujeme, že na ňu nemáme viac času. Nachádza sa tam krásna katedrála, pozostatky rímskeho mesta a hradby, po ktorých sa môžete prejsť. Na tomto mieste sa dozvedáme, že neuvidíme krásnu vyhliadku Cap de Formentor, kvôli ktorej sme šli na výlet.

Ako hlavný argument nám povedia, že sú tour spojené a oni toto miesto nemajú v programe, pretože to zaberá zbytočne veľa času. Zrejme kvôli sklamaným pohľadom nám urobia počas cesty na pláž Formentor prestávku aspoň na podobe peknom vyhliadkovom bode.

Na záver prichádza odmena v podobe tej najkrajšej pláže na ostrove. Voda je tu nádherne čistá a navyše máte úžasný výhľad na útesy v okolí. Škoda, že nás práve na tomto mieste zastihne dážď, takže si nemôžeme po celú zastávku vychutnať krásu tohto miesta. Pri pláži máte k dispozícii obchod a reštaurácie.

Nachádza sa tam aj malý prístav, z ktorého o niečo vyše hodinu odchádzame loďou do Pollenca. Napriek predošlému dažďu je teplota naďalej veľmi príjemná, takže po návrate si ešte naposledy vychutnáme relax pri vode. Malorka nie je v tomto období preplnená a ešte vám ponúka výhody letnej dovolenky, takže vám ju všetkým vrelo odporúčame.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa