Istria na jeseň - bohaté zážitky bez davov turistov

2022-09-28 12:00:00 |   |    | 

Po letnej turistickej sezóne, kedy boli pláže a promenády plné turistov a rodín s deťmi, prichádza aj na pobrežie Jadranského mora pokojné obdobie jesene. Je to obdobie, ktoré je najbohatšie na aktivity a cestovateľské zážitky. Na svoje si prídu milovníci športov, ako je golf a cyklistika, gurmáni, ktorí radi ochutnávajú lokálne kulinárske špeciality a tiež všetci tí, ktorí si radi užijú atmosféru úzkych uličiek prímorských mestečiek v príjemných jesenných teplotách.



 

Hľadajte hľuzovky – nájdete poklad

Najznámejšou hubou na Istrii je jednoznačne hľuzovka. Na jeseň tu jej hľadaním žije celý kraj. Tieto huby so špecifickou vôňou rastú v lesoch v okolí Motovunu prichytené na koreňoch dubov. Hľadať ich môžu len tí, čo získajú špeciálnu licenciu, no organizujú sa tu aj hľadania pre turistov. V hľuzovkárstve rodiny Karličovcov vám radi ukážu spôsob vyhľadávania húb pomocou špeciálne vycvičených psov. Radosť z nájdenia aspoň kúsku hľuzovky, ktorá rastie väčšinou približne 15 až 20 centimetrov pod zemou, tu tak môžete zažiť aj vy.

A radosť majú nielen psí hľadači, ale aj ich majitelia. Hľuzovka je totiž najdrahšou hubou na svete. Cena čiernej hľuzovky dosahuje aj 900 eur za kilogram. Rovnaké množstvo bielej hľuzovky stojí približne 1200 eur,“ hovorí Stefano Cosattini, šéfkuchár hotela Kempinski Adriatic v chorvátskej Savudriji. Všetkým gurmánom odporúča ochutnať počas pobytu na Istrii cestoviny alebo rizoto s omáčkou ochutenou hľuzovkou. Pre dokonalý istrijský zážitok určite vyskúšajte tiramisu s hľuzovkou,“ odporúča lokálny dezert šéfkuchár.

 

Všetky chute Istrie

Okrem bielych a čiernych hľuzoviek sú však lokálnymi gastronomickými špecialitami aj istrijské prosciutto a syry. Nájdete tu bohatý výber čerstvých rýb a morských plodov z Jadranského mora, v malých konobách či tratóriách pripravujú domáce cestoviny, rastie tu chutná zelenina a ovocie a tiež špargľa. Chute Istrie teraz môžete zažiť aj vďaka špeciálnemu ubytovaciemu balíčku v hoteli Kempinski Adriatic. Okrem pohodlia hotelového rezortu sa vám postarajú aj o gurmánske raňajky a nezabudnite ani na bohatú ponuku miestnych vín. V neďalekom vinárstve Kozlovič vám ukážu nielen bezkonkurenčný výhľad na vinohrady, ale aj priestory vinárstva vsadeného šetrne k okolitej prírode do kopca, na ktorom rastú vinohrady. Vysvetlia vám aj proces výroby vína a na záver vám pripravia 5-chodové menu vyzdvihujúce všetky miestne gastronomické tradície.

 

Aktívny oddych

Všetci, čo vyhľadávajú počas dovolenky pri mori aj športové aktivity, môžu vyskúšať jazdu na elektrických bicykloch. Historická cyklotrasa Parenzana spája tri krajiny – Chorvátsko, Slovinsko a Taliansko a patrí medzi to najúžasnejšie, čo istrijské pobrežie ponúka. Trasa vedie cez vinohrady a olivové háje, uvidíte prírodu v jej plnej kráse a diverzite. Profesionáli, ale aj začiatočníci ocenia ponuku golfového ihriska, ktoré je prvým 18-jamkovým golfovým ihriskom na Istrii a nachádza sa v blízkosti Umagu.

 

Viete, čo je istrijské zlato?

Je to celosvetovo známy a oceňovaný olivový olej, ktorý sa lisuje priamo v olivových hájoch v Slovinsku, v blízkosti mesta Portorož. Navštívte rodinnú olivovú farmu Lisjakovcov a dozviete sa všetko o výrobe olivového oleja, kozmetiky z neho či dokonca o výrobe nábytku z dreva olivovníkov. Degustáciu vína zažil už takmer každý, no degustovali ste niekedy olivový olej? U Lisjakovcov si to vyskúšate a ten, ktorý vám zachutí najviac, si môžete odniesť domov ako spomienku na slnečné dni na Istrii. Cestou z farmy si prejdite malé pobrežné mestečká ako je Izola, Koper a Piran. Perlou pobrežia je však určite Portorož. Zátoke dominuje iIkonický hotel Kempinski Palace, ktorý zohráva už viac ako sto rokov kľúčovú úlohu v živote mesta nazvaného „prístav ruží“. K hotelu patrí 100-ročný park, ktorý je považovaný za prírodné dedičstvo Slovinska. Je prístupný ubytovaným hosťom aj verejnosti a pod jeho vysokými storočnými stromami si môžete dopriať napríklad piknik.

 

Po stopách Sophie Loren

Historický hotel na pobreží v minulosti rada navštevovala aj talianska herečka Sophia Loren, ktorá sem priniesla atmosféru talianskej „La Dolce Vita“. Jej meno „Sophia“ nesie aj hotelová reštaurácia zapísaná do michelinského sprievodcu. Ustrice, ryby, jedlá dochutené hľuzovkou a bohatá ponuka vín uspokojí všetkých hostí – gurmánov. A to všetko len za približne 5 hodín cesty zo Slovenska.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ts

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa