Jar v Slovinsku je čarovná: 5 miest, ktoré treba navštíviť práve v tomto období

2023-03-22 12:00:00 |   |    | 

Jar je ideálnym obdobím na spoznávanie Slovinska. Vtedy máte šancu pozrieť si tamojšiu prírodu v úplne inom šate a navyše aj atmosféra v najznámejších mestách je výnimočná. Popri top atrakciách ako Bledské jazero, Maribor a Ľubľana spoznajte pri vašom budúcom výlete aj tieto výnimočné zaujímavosti.



 

 

Celje

Tretím najväčším mestom v krajine je Celje, zároveň patriace medzi najstaršie obývané oblasti. Rozprestiera sa pri rieke Savinja a obyvateľom, ale aj pre turistom prináša výbornú kombináciu historických pamiatok, zaujímavých podnikov, ale aj viacerých mestských parkov.

Jeho hlavnou dominantou je hrad, ktorý sa nachádza na kopci a ponúka vynikajúci výhľad. Postavili ho v 14. storočí a podarilo sa ho uchovať v pomerne dobrom stave. Zároveň a môže pochváliť titulom pre najväčšiu pevnosť v Slovinsku, ktorá bola postavená v gotickom štýle.

Z rovnakého obdobia pochádza kostol v centre mesta, v ktorom sa podarilo uchovať krásne fresky. V Celje v minulosti sídlil aj kláštor, ktorý neskôr používali ako väznicu. Nevynechajte ani miestne múzeá, ktoré vám ponúknu vynikajúci pohľad na tunajšie dejiny. Nádherné je historické centrum, v ktorom sa podarilo uchovať viacero pôvodných budov s výnimočnou atmosférou.

 

Škocjanské jaskyne

Medzi dovolenkármi je najznámejšia Postojnska jaskyňa, ktorá sa nachádza pri Predjamskom hrade. No azda ešte krajšou perlou sú Škocjanské jaskyne, ktoré sa rozprestierajú v nádhernom kaňone. Zapísané sú aj na zozname UNESCO.

Počas návštevy si môžete vybrať z troch druhov prehliadok. Dve z nich sú kratšie, pretože ukazujú vždy inú časť jaskýň. Posledná tretia prepája predošlé dva okruhy a je z nich časovo najdlhšia. Po príchode do podzemia vás jaskyňa prekvapí svojou nádhernou výzdobou. Postupne budete prechádzať cez jednotlivé levely, pričom viaceré úseky ponechali v prirodzenom stave a osvetľovať si ich budete pomocou baterky.

V podzemí žije až pätnásť rôznych druhov netopierov. Keď vyjdete von, vyhraďte si ešte čas na prechádzku kaňonom, kde sa už ocitnete v obklopení nádhernej zelene, popri ktorej vedie hlavný chodník.

 

Lipica

Slovinsko dalo svetu aj ďalšiu unikátnosť, ktorou sú kone lipicány. Ide o veľmi vzácny a úspešný chov. Tieto zvieratá majú snehovo bielu srsť a sú veľmi učenlivé. V minulosti ich na kráľovských dvoroch malo množstvo panovníkov nielen v Európe.

Veľmi blízke sú najmä v Čechách, kde majú niekoľko stád týchto nádherných koní. S ich chovom však začali pri mestečku Lipica, podľa čoho dostali aj svoje pomenovanie. Sídli v blízkosti hraníc s Talianskom, preto je trochu ovplyvnené aj jeho atmosférou.

Prvý žrebčín tam postavili v roku 1580 a následne tam vyšľachtili svoje vlastné plemeno. Aktuálne v ňom žije okolo 400 kusov zvierat, ktoré si môžete pozrieť počas prehliadky žrebčína. Veľmi populárne sú najmä jazdecké prehliadky, ktoré robievajú v areáli. Súčasťou komplexu je aj múzeum kočov a nevynechajte ani návštevu malej kaplnky.

 

Národný park Triglav

Jeseň je ideálnym časom aj na turistiku. Ak budete mať šťastie a vystihnete babie leto, tak vás čaká nádherný zážitok. Jediný slovinský národný park Triglav ponúka až 7000 kilometrov chodníkov rôznych obtiažností. Viaceré z nich sú jednoducho dostupné v nádherných údoliach a spájajú romanticky pôsobiace dedinky v okolí.

Tí zdatnejší môžu vyjsť priamo do kopcov, kde máte k dispozícii buď jednotlivé trasy k rôznym končiarom, alebo môžete prejsť celou magistrálou a obzrieť si väčšiu časť tejto nádhernej oblasti. Jednou z najkrajších častí je prechod dreveným mostom nad priepasťou Vintgar, ktorý vybudovali už počas 19. storočia.

Skvelú túru budete mať tiež k vodopádu Savica, ktorý sa nachádza pri jazere Bohinj, do ktorého sa potom vlieva. Meria 78 metrov a dostanete sa k nemu po jednoduchej približne hodinovej turistickej trase, ktorú zvládnu aj deti. Z opačnej strany zase prídete autom až k parkovisku, od ktorého je to k vodopádu áčkového tvaru už len kúsok.

 

Piran

Na svoje si prídu aj milovníci dovolenky pri mori. V tomto období by sa v ňom okúpali len tí najväčší odvážlivci, ale popri pobreží sa nachádza niekoľko krásnych mestečiek. Tie sú počas sezóny mimoriadne vyťažené, ale počas jesene si už vychutnáte ich pokojnú atmosféru.

Jedným z nich je Piran, ktorý sa rozprestiera priamo pri pobreží. Jeho starobylé stredoveké uličky vraj pripomínajú neďaleké Benátky a najznámejšou atrakciou je práve dom z polovice 15. storočia, skvelý príklad benátskej gotiky.

Mestu okrem toho dominuje námestie so sochou rodáka, slávneho huslistu Giuseppeho Tartiniho, starobylý prístav a taktiež kostol, ktorý nájdete v centre.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa