Wimbledon preslávil najmä tenis, patrí k najlukratívnejším štvrtiam Londýna

2023-07-05 12:10:00 |   |    | 

Wimbledon preslávil jeden z najznámejších tenisových turnajov. Na londýnskom predmestí však uvidíte aj niekoľko iných zaujímavostí. Z centra to tam máte na skok a zrazu sa ocitnete v úplne inom svete.



 

Tenisové múzeum

Pokiaľ patríte medzi fanúšikov tenisu a prichádzate do Wimbledonu práve kvôli slávnemu turnaju, tak by ste si istotne nemali nechať ujsť múzeum venované tomuto športu. Nachádza sa priamo v areáli, kde sa odohrávajú súboje na trávnatých dvorcoch.

Ide zároveň o jedno z najlepších tenisových múzeí na svete. Jeho prehliadka je rozdelená do dvoch častí. Prvá je klasickým múzeom, v ktorom sa však môžete tešiť na niekoľko prekvapení. Dozviete sa všetky zaujímavosti o tom, ako sa zmenil zo záhradnej zábavky na jeden z najvýznamnejších a najsledovanejších športov na svete. Prihovorí sa vám duch svetoznámeho tenistu Johna McEnroea. Uvidíte rôzne trofeje a osobné predmety športovcov a pozriete sa do kina, kde vám prehrajú dokument o turnaji, ale i o vedeckom pohľade na tenis.

Potom prichádza na rad druhá a najočakávanejšia časť. Spolu so sprievodcom sa dostanete priamo na kurt číslo jeden, do miestnosti novinárov, ale aj do legendárneho štúdia BBC. Jednoducho zážitok, ktorý si nemôže dať ujsť žiaden milovník tenisu.

 

Park Putney Common

Dôležitou časťou Wimbledonu je jeho zeleň, ktorá mu dodáva na ešte väčšej exkluzivite. Na ploche 1100 akrov sa napríklad rozprestiera park Putney Commons. Táto oblasť bola osídlená už od obdobia paleolitu a významnú pozíciu zohrávala v čase, keď tam mali Rimania svoj tábor. V minulosti sa v lokalite podarilo nájsť viacero významných vykopávok. Teraz už slúži najmä na relax pre domácich obyvateľov a turistov. Nachádzajú sa tam viaceré oddychové zóny, kde môžete zájsť na piknik. Taktiež je tam trať pre cyklistov, miesto na jazdenie na koňoch a golfové ihrisko. To všetko je popretkávané množstvom zelene a zaujímavých stromov.

 

Wimbledonský veterný mlyn

Kedysi sa v Londýne nachádzalo veľa veterných mlynov, z ktorých sa už podarilo uchovať len malý zlomok. Jeden z nich sídli vo Wimbledone. Pôvodne ho postavili v roku 1817 a plne funkčný bol až do roku 1864. Potom však dlho chátral a vyzeralo to tak, že zanikne ako ostatné mlyny v okolí. No v roku 1975 zahájili veľkú rekonštrukciu, vďaka ktorej slúži verejnosti až dodnes. Každý môže vojsť dnu a vyliezť po schodoch a rebríku až k vrcholu. Vďaka tomu uvidíte, ako presne funguje systém týchto zariadení. V mlyne urobili aj videomiestnosť, v ktorej sa dozviete informácie z histórie a taktiež uvidíte rôzne predmety, súvisiace s ich prevádzkovaním. V susedstve sa nachádza malá čajovňa a predajňa suvenírov.

 

Chrám Wat Buddhapadipa

Malým prekvapením je chrám Wat Buddhapadipa. Inšpirovaný je thajskou kultúrou a ich spôsobom stavania svätýň. Vznikol v 20. storočí a bol vôbec prvým svätostánkom v tomto štýle. V roku 1966 ho dokonca prišiel inaugurovať thajský kráľ s manželkou. I keď ho aj v súčasnosti využívajú mnísi, napriek tomu radi privítajú návštevu a ukážu vám časť objektu. Dôsledne však musíte dodržiavať pravidlá ich viery, s ktorými vás oboznámia. Na budove nájdete množstvo zaujímavých detailov zlatého zdobenia, malieb a nechýbajú ani sklenené ornamenty.

 

Park Cannizaro

Zatiaľ čo Putney Common pripomína skôr park alebo les s chodníkmi pre ľudí, Cannizaro sa skôr ponáša na pestrú záhradu. Najkrajší je najmä počas jari, keď tam kvitnú záhony voňavých kvetov. V 18. storočí tu postavili šľachtické sídlo, z ktorého je už dnes luxusný hotel. Park je voľne prístupný a môžete sa prísť kedykoľvek poprechádzať. Taktiež tam pravidelne organizujú zaujímavé podujatia umeleckého i relaxačného charakteru.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa