Lehde je nemeckou verziou Benátok: V malebnosti ich však na plnej čiare poráža

2023-01-20 12:00:00 |   |    | 

Vďaka skanzenom sa podarilo uchovať krásnu pripomienku toho, ako v minulosti vyzerali tradičné obydlia. V Nemecku patrí k najobľúbenejším atrakciám tohto druhu Lehde v regióne Spreewald, ktorý prezývajú aj „nemecké Benátky“. Ten sa nachádza neďaleko Berlína a rozprestiera sa okolo povodia rieky Spréva, ktorá sa na tomto mieste delí do viacerých menších tokov.



 

Dedinka so 130 obyvateľmi

História dedinky Lehde sa začala písať už v 14. storočí. Keďže sa v jej okolí nachádza množstvo vodných plôch žili tam najmä tí, ktorí sa venovali rybárstvu. Najvyšší počet ľudí tam býval okolo roku 1929, keď mala obec 298 občanov. V súčasnosti ich je len asi 130 až 150. Zaujímavosťou je, že keďže v dedine žilo len pár obyvateľov, tak ani nemuseli používať priezviská. V minulosti si vystačili tým, že sa volali len po krstnom mene.

Okrem rybolovu sa časom domáci pustili aj do farmárčenia. Na malých kúskoch pevniny sa im podarilo chovať dobytok, ale aj vypestovať viacero plodín. Časom tiež začalo Lehde čoraz viac zaujímať umelcov. Chodievali tam rôzni spisovatelia a maliari, ktorí hľadali novú inšpiráciu. Mnohí sa stretávali v tunajšom malom hostinci. Lehde otvorili pre verejnosť od roku 1957 a v súčasnosti je najstarším skanzenom v regióne Brandenbursko.

 

Obec bez ciest

V minulosti tento región obývali okrem Nemcov aj Srbi, čo ovplyvnilo aj vývoj tunajšej architektúry. Lehde sa však do histórie zapísala ešte jednou unikátnosťou. Keďže sa nachádza v mieste, kde sa Spréva rozdeľuje na niekoľko menších tokov, ktoré sa potom neskôr opäť spájajú dokopy, pozostáva z viacerých ostrovov. Z toho dôvodu sa tam nedá presúvať pomocou auta. Jednotlivé usadlosti sú prepojené mostami pre chodcov. Takže najlepšie si túto dedinku pozriete buď pešo, alebo si prenajmite čln a presúvajte sa medzi jednotlivými domami týmto spôsobom.

Prevádzkovanie tejto dopravy sa časom spolu s turizmom stalo hlavným spôsobom obživy tunajších obyvateľov. I z toho dôvodu začali tento región prezývať ako nemecké Benátky, keďže všade naokolo sú kanály vytvorené vďaka rozvetvenému korytu rieky. Niektorí obec dokonca rozkošne prezývajú vreckovou verziou slávneho talianskeho mesta. Lehde sa môže dokonca pochváliť aj jedinou pltníčkou v krajine, ktorá je v skutočnosti poštárkou a takýmto spôsobom roznáša poštu do jednotlivých usadlostí. Najkrajšie obdobie na návštevu Lehde je počas jari, keď v okolí kvitne veľa kvetov.

 

Príďte sa pozrieť na festival svetla

Z tohto regiónu pochádzajú tiež špecialisti na vodné remeslá. Tí dokážu napríklad veľmi rýchlo skladať a projektovať kanály, ktorými uspôsobia tok koryta rieky. V Lehde sa podarilo uchovať aj viacero pôvodných domov, postavených najmä z dreva z okolitých lesov. Na fasádach môžete obdivovať tradičnú symboliku, napríklad v podobe hadov, ktoré mali chrániť príbytky.

V skanzene uvidíte niekoľko zaujímavých prehliadok. Pozrite si napríklad výstavu hrnčiarstva, dobového oblečenia, modrotlače, ale aj menšiu umeleckú galériu. V Lehde tiež pravidelne organizujú niekoľko zaujímavých festivalov. Počas jedného z nich sa ženy oblečené v krojoch plavia po kanáloch s výhľadom na okolité domčeky. Krásnym zážitkom je aj festival svetla, počas ktorého sú domy, stromy a mosty ozdobené pestrým osvetlením.

 

Pochutnajte si na lokálnych špecialitách

Z tohto regiónu pochádza niekoľko zaujímavých gurmánskych pochúťok. Na viacerých z nich si môžete pochutnať v miestnom hostinci, ktorý sa špecializuje práve na turistov. Lokálnou pochúťkou je zubáč, ktorý sa pripravuje s uhorkou a chrenom. Z tejto dedinky pochádza aj zaujímavá rybacia polievka, ktorá sa zahusťuje mliekom. Výbornou špecialitou sú tiež palacinky z tekvice.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa