Ľadové jaskyne Vatnajökull vyzerajú ako zo sci-fi filmu: Ich výzdoba je každý rok iná

2023-03-16 10:00:00 |   |    | 

Island láka turistov najmä kvôli nádhernej prírode. V tejto magickej krajine uvidíte viacero unikátov, aké nenájdete nikde inde vo svete. Medzi ne patria aj ľadové jaskyne Vatnajökull, ktoré sú známe vďaka jedinečnej výzdobe. Počas vášho výletu sa dostanete do obklopenia mrazivej nádhery, ktorá pôsobí ako z iného sveta.



 

Vatnajökull je podzemný systém niekoľkých jaskýň. Svoje pomenovanie dostali podľa oblasti, v ktorej sa nachádzajú. Rovnako sa totiž volá aj najväčší kus európskej pevniny, ktorý je pokrytý ľadom. Zaberá až 8 percent Islandu a rozprestiera sa na ploche 7900 km2. Vedci tvrdia, že ak by ste vzali ľad z celej plochy oblasti, dokopy by vážil viac ako 3000 ton.

Vo Vatnajökull sa okrem jaskýň nachádza aj vodopád, lagúny, rieka a nádherná príroda. Ľudia najčastejšie navštevujú najväčšiu z jaskýň, ktorú zvyknú prezývať aj „modrá“, kvôli zaujímavému odtieňu, ktorý vytvára ľad. Jej súčasťou je aj miesto s otvorom v strope, cez ktorý sa dnu dostáva denné svetlo, nádherne osvetľujúce ľadovcovú výzdobu.

Ostatné jaskyne sú menšie a ich výzdobu uvidíte aj od vchodu. Do niektorých z nich musíte zostúpiť, iné sa nachádzajú priamo na povrchu v kopcoch. Stačí do nich len vojsť a užiť si tú nádheru. Práve tieto jaskyne sú ľahko prístupné aj pre ľudí, ktorí bežne nezdolávajú náročné túry.

Väčšina z nich slúži aj ako kanál, odvádzajúci vodu z blízkeho ľadovca. Tá preteká rôznymi cestičkami do podzemia a v jaskyniach potom začína v chladnom prostredí vytvárať nádhernú výzdobu. Niekedy má podobu klasických cencúľov, inde sú to len veľké ľadové plochy rôznych odtieňov, ale k najobľúbenejším častiam patria tie, kde uvidíte veľké zamrznuté plochy pripomínajúce vodnú hladinu.

Vo svete nájdete mnoho ľadových jaskýň. Tie na Islande sú však výnimočné v tom, že majú každoročne úplne inú výzdobu. Voda z ľadovca tam steká v rôznej intenzite. Počas leta jej je v podzemí najviac. Potom začína prúd postupne ustupovať a v jaskyniach je čoraz chladnejšie prostredie. No keďže dovtedy nestihne všetka voda odtiecť preč, tak časť z nej zostáva v interiéri a neskôr zamŕza.

Vždy teda záleží na tom, aké bolo v tú sezónu počasie, či vysoké teploty roztopili viac snehu a ľadu alebo či neprišla zima veľmi skoro a kvôli tomu zostalo aj v jaskyniach viac vody. Vďaka tomu si teda môžete každý rok užiť úplne inú ľadovú výzdobu. Pre miestnych sprievodcov je to vždy veľkou výzvou, aby našli pre daný rok tie najkrajšie jaskyne, ktoré budú ukazovať turistom. Niekedy sa totiž môže stať, že predošlý favorit bude mať zrazu iba veľmi jemnú ľadovú výzdobu a iné dovtedy nepovšimnuté miesta zase milo prekvapia.

Tak ako v prípade horských chodníkov, aj pri ľadových jaskyniach na Islande platí počas roka čiastočná uzávera. Do ich priestorov nemôžete ísť najmä v lete, keď je v nich veľa vody a bolo by to veľmi nebezpečné. Kvôli tomu sú oficiálne sprístupnené od novembra až do konca marca. Všetko závisí od aktuálnej teploty a poveternostných podmienok.

Jaskyne sú voľne prístupné, ale napriek tomu sa ich neodporúča navštíviť bez sprievodcov. Naoko to môže vyzerať ako jednoduchá prechádzka, no keď sa dostanete do veľmi klzkých častí, môže dôjsť k úrazu a nebudete si vedieť privolať pomoc. Lokálni tour operátori navyše odporúčajú, aby ste do jaskýň vstupovali len s dobrou výbavou a najmä s horolezeckými mačkami na topánkach, vďaka čomu sa budete pohybovať stabilnejšie. Pripravte sa na to, že jaskyne s najkrajšou výzdobou sú vzdialenejšie a najprv vás ku nim čaká kratšia túra.

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa