Milovníci turistiky, zbystrite pozornosť: Toto sú tri najkrajšie chorvátske národné parky

2023-03-12 15:00:00 |   |    | 

Chorvátske národné parky ponúkajú návštevníkom neuveriteľnú rozmanitosť a jedinečné prírodné scenérie - malebné ostrovy, tyrkysové jazerá, hromové vodopády a malebné krasové útvary! Je to najmä vďaka tomu, že Chorvátsko je domovom mimoriadne bohatej flóry a fauny a s desiatimi percentami územia krajiny chránenými ako prírodné rezervácie patrí medzi ekologicky najzachovalejšie regióny v Európe. Milovníci prírody si prídu na svoje v ôsmich národných parkoch krajiny, z ktorých sú niektoré zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO!



 

Najväčší a najstarší národný park v Chorvátsku

Už v roku 1949 boli Plitvické jazerá vyhlásené za prvý chorvátsky národný park a o 30 rokov neskôr bola táto nádherná prírodná lokalita zapísaná na zoznam svetového dedičstva UNESCO pre svoju jedinečnú ekologickú hodnotu. Hlavnú atrakciu národného parku tvorí 16 jazier spojených vodopádmi, ktoré prekonávajú bariéry z travertínu, špeciálnej formy vápenca.

Dobre udržiavané chodníky v parku vedú návštevníkov k zurčiacim vodopádom a skalnatým brehom smaragdových jazier. Návštevníci parku majú tiež možnosť pozrieť si pôsobivú prírodnú krajinu z inej perspektívy, ak sa prevezú panoramatickým vláčikom alebo jednou z tichých elektrických lodí na vode.

 

Ostrovný raj na Istrii

Malebná krajina v sviežej zeleni obklopená šumením mora - presne takú krajinu nájdu návštevníci v Národnom parku Brijuni. Brijuni je skupina ostrovov, ktorú tvoria dva väčšie a dvanásť menších ostrovov na juhozápadnom pobreží Istrie neďaleko Puly. More obklopujúce ostrovy je tiež chránené a patrí do národného parku.

Park ponúka svojim návštevníkom veľa možností, napríklad pri šnorchlovaní na východnej strane ostrova Veliki Brijun v zátoke Verige môžete nielen obdivovať jedinečný podmorský svet, ale aj objaviť ruiny rímskej vily. Nie je to však jediná historická pamiatka v národnom parku: ak sa chcete dozvedieť viac o histórii súostrovia, oplatí sa navštíviť aj byzantské castrum a neďalekú Baziliku svätej Márie. Pre športovo založených turistov je povinnosťou výlet na kajaku na ostrov Mali Brijun, ktorý zaujme svojou nedotknutou prírodou a bohatým historickým dedičstvom.

 

Drsná skalnatá krajina Národného parku Severný Velebit

Najpôsobivejšou časťou pohoria Velebit je bezpochyby oblasť okolo Národného parku Severný Velebit vďaka svojej jedinečnej krajine a bohatej flóre a faune. Severný Velebit, ktorý chorvátski horolezci nazývajú aj klenotom chorvátskych hôr, je obzvlášť pôsobivý pre svoje bizarné skalné útvary. V 30. rokoch 20. storočia tu nadšenec a inžinier Ante Premužić vytýčil Premužićov chodník.

Tento chodník cez drsnú horskú divočinu sa považuje za najkrajšiu turistickú trasu v Chorvátsku a na mnohých miestach ponúka pôsobivý výhľad na more a Kvarnerské ostrovy. Ďalšou atrakciou národného parku je Botanická záhrada, ktorá vznikla s cieľom sprístupniť neuveriteľnú rozmanitosť flóry pohoria Velebit nielen výskumníkom a vedcom, ale aj všetkým návštevníkom severného Velebitu: môžete tu obdivovať viac ako 300 rôznych druhov rastlín a veľkú skalku.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Chorvátske turistické združenie

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa