Európa má prvú svätyňu tmavej nočnej oblohy: Podľa legendy tam zomrel kráľ Artuš

2023-02-27 12:00:00 |   |    | 

Britský ostrov Bardsey (vo welštine Ynys Enlli) sa oficiálne stal prvou svätyňou tmavej nočnej oblohy v Európe, čiže miestom bez znečistenia svetelným smogom. TASR informuje podľa denníka The a neziskovej organizácie International Dark-Sky Association (IDA).



Vo Walese boli doteraz tri miesta so štatútom rezervácia tmavej oblohy. Územie označené ako svätyňa tmavej oblohy spĺňa ešte prísnejšie kritériá a na celom svete ich bolo doteraz 16. Certifikát svätyňa tmavej oblohy udeľuje Medzinárodné združenie svätýň tmavej oblohy (IDSS), ktorého zámerom je chrániť nočné nebo od svetelného smogu.

"Niet pochýb, že dosiahnutie tohto prestížneho štatútu pre Ynys Enlli zvýši pozíciu (nášho) jedinečného ostrova vo Walese pre každého, kto oceňuje nočnú oblohu (bez svetelného znečistenia). Dúfame, že to pomôže pri zabezpečovaní dlhodobej udržateľnosti ostrova," povedala Sian Staceyová, predsedníčka nadácie Bardsey Island Trust, ktorá ostrov spravuje.

Ynys Enlli leží na severozápade Walesu zhruba tri kilometre od pobrežia. Vyvýšenina na jeho východnom pobreží chráni väčšinu ostrova pred svetelným znečistením z pevniny; na západe najbližšie veľké svetelné znečistenie vytvára Dublin, vzdialený viac ako 110 km cez Írske more.

Ostrov nie je pripojený k elektrickej sieti, nejazdia tam motorové vozidlá a celoročne tam trvalo žijú len dvaja ľudia. V lete ich počet neprekročí dve desiatky. Nie je tu ani verejné osvetlenie a ani vybavenie budov sa od postavenia v 19. storočí veľmi nezmenilo. Pre návštevníkov slúži desať chát. Aj pôvodne biely svetelný lúč tunajšieho majáka nahradilo blikajúce červené svetlo, ktoré menej narúša nočnú tmu.

V stredoveku bol ostrov posvätným pútnickým miestom - tri púte na Bardsey sa vyrovnali jednej púti do Ríma. V tomto období ho  volali aj Ostrov 20.000 svätých, pretože veriaci túžili byť pochovaní práve tam. Podľa jednej z legiend sa tam skončila aj pozemská púť kráľa Artuša.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa