Nádherné pobrežie Giant`s Causeway: Kamenné stĺpy vraj vznikli kvôli pohádaným obrom

2023-03-13 00:00:00 |   |    | 

Írsko a Severné Írsko nám v každom kúte ponúkajú ukážku toho, aké zázraky dokáže vykúzliť príroda. Medzi najnavštevovanejšie preto patria atrakcie ako Cliffs of Moher, Wicklowské pohorie, ale aj Giant`s Causeway. Netradičné pobrežie vytvorené z kameňov pravidelných tvarov sa spája so zaujímavou legendou o veľkej láske.



 

Pravidelné viacuholníkové stĺpy s výškou 12 metrov

Giant`s Causeway (teda Obrov chodník) nájdete neďaleko mestečka Bushmills, ktoré sa preslávilo výrobou whiskey. Celé pobrežie v tejto oblasti lemujú nezvyčajné viacuholníkové stĺpy. Sú tak rovnaké, že vyzerajú, ako keby boli vyrobené človekom a potom privezené k moru. Dokopy sa ich tam nachádza až 40 000, pričom majú rôznu výšku. Po tých najnižších sa pokojne môžete prechádzať a spoznávať pobrežie z takéhoto pohľadu. Najvyššie dosahujú až výšku 12 metrov a pôsobia, ako keby boli skutočne zničené obrom. Podobné kamenné stĺpy nájdete aj na pobreží Škótska, ale napríklad i na Slovensku. Kamenný vodopád Šomoška pozostáva presne z takých istých kameňov, len v tomto prípade visia zhora na brale.

 

Legenda o dvoch obroch

Netradičné pobrežie bolo odjakživa spájané s rôznymi legendami. Obyvatelia si totiž nedokázali vysvetliť, prečo majú kamene tak zvláštny a pravidelný tvar, a tak vymysleli hneď niekoľko príbehov o tunajšom obrovi Finn McCoolovi a jeho kamarátovi Benandonnerovi, ktorý žil v Škótsku. Medzi turistami je najobľúbenejší ten príbeh, ktor hovorí o láske. Podľa neho boli obri kedysi veľkými priateľmi. Preto si medzi svojimi ostrovmi postavili most, pomocou ktorého sa ľahšie navštevovali.

Lenže potom sa obaja zamilovali do rovnakej ženy. To ich rozhádalo natoľko, že v afekte zničili most a pravidelne upravené skaly na pobreží sú pozostatkom jeho pilierov. Tejto teórii napomáhal fakt, že sa rovnaké skaly nachádzajú na škótskom pobreží. Druhý príbeh hovorí zase o tom, že sa Finn chcel uchrániť pred Benandonnerom. Škótsky obor ho chcel napadnúť a utekal za ním. McCoolova manželka mu poradila, aby sa obliekol do detských šiat. Keď ho Bennandonner zbadal, tak sa hneď zľakol, že ak je takto veľký syn, ako musí vyzerať jeho otec. Preto sa otočil a utekal čo najrýchlejšie domov. Počas cesty stihol zničiť aj most, aby ho jeho nepriateľ nemohol prenasledovať.

 

Vznikli sopečnou činnosťou

Okrem legiend pochopiteľne existuje aj logické vysvetlenie vzniku kameňov, ktoré vypátrali vedci. Podľa ich zistení je nezvyčajné pobrežie staré už viac ako 60 miliónov rokov. Vzniklo sopečnou činnosťou a vďaka tomu sa vytvorili takéto pravidelné stĺpy, ktoré sa stali severoírskou top atrakciou. Sú bazaltového pôvodu a väčšina z nich má rovnaký šesťuholníkový tvar. Nájdu sa však medzi nimi aj päťuholníkové, osemuholníkové alebo dokonca aj štvoruholníkové stĺpy. V okolí pobrežia sa nachádza nádherná príroda, ktorá ešte viac podčiarkuje jeho výnimočnosť. Ku nevšedným kameňom sa dostanete na viacerých miestach na pobreží. Vedie tadiaľ dokonca aj vychádzková trasa. Pri hlavnom turistickom bode je zastávka pre mikrobusy, ktoré vás zavezú priamo dole ku moru. Trasa nie je dlhá, takže ak máte chuť, môžete sa pokojne prejsť pešo a lepšie si obzriete nielen menšie kamene na začiatku pobrežia, ale i krásnu prírodu v kontraste s morom. K Giant`s Causeway organizujú z Írska alebo Severného Írska výlety aj miestni tour operátori.

 

Na obale albumu Led Zeppelin

Pobrežie sa stalo vďaka jeho výnimočnosti centrom záujmu mnohých umelcov. Natáčalo sa tam niekoľko filmov i klipov, no zrejme najviac sa Giant`s Causeway preslávilo v roku 1973. Vtedy sa objavilo na obale albumu House of the Holy skupiny Led Zeppelin. Ich fanúšikovia spôsobili prvý veľký príliv turistov do oblasti. Neskôr sa spolu s pobrežím spopularizovali ďalšie zaujímavosti v jeho blízkosti. Okrem samotnej výrobne whiskey je to tiež blízka zrúcanina hradu Dunluce, ktorá sa hrdo týči s morom v úzadí alebo 15 minút cesty autom vzdialený lanový most Carrick-a-Rede, ktorý prechádza ponad more.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa