Aktívna dovolenka v Grécku: 5 najlepších miest na fantastickú letnú turistiku

2023-06-02 12:00:00 |   |    | 

Dovolenku na gréckych ostrovoch alebo pevnine si spájame s leňošením pri mori a dobrým jedlom. Keď sa však trošku premôžete, spoznáte túto krajinu z úplne iného pohľadu. Zoznámte sa s tými najzaujímavejšími a najkrajšími turistickými miestami, ktoré vám doprajú kontakt s úžasnou prírodou a tie najlepšie výhľady.



 

Pohorie Parnitha

Na skok od Atén máte jedno z najvýznamnejších pohorí v tejto časti Grécka. Parnitha je známa tým, že má viacero končiarov, ktoré merajú viac ako 4000 metrov. Ponúka teda turistickú výzvu, kde vás na konci odmení nezabudnuteľnými výhľadmi. Okrem samotných kopcov sa môžete tešiť aj na vodopády a jaskyňu Panos, ktorá patrí ku gréckym klenotom. Pre jednoduchšie túry môžete prejsť roklinou, ktorú zvládnu aj ľudia so slabšou kondíciou. Okrem turistických trás máte k dispozícii tiež lezecké steny a ak si to chcete uľahčiť, vyskúšajte tunajšiu lanovku. Región je známy aj vďaka väčšiemu množstvu historických pamiatok. Nachádzajú sa tam najmä staré kláštory, ale nechýbajú ani pôvodné mosty a kamenné domčeky. V Parnithe žije veľké množstvo divokých zvierat a bežne počas túr uvidíte zajace, líšky alebo srnky.

 

Roklina Samaria

Keď ste boli na dovolenke na Kréte, istotne ste počuli o rokline Samaria, ktorá patrí medzi najkrajšie prírodné atrakcie tohto druhu a tunajší tour operátori tam často robievajú fakultatívne zájazdy. Nájdete ju v národnom parku Lefka Ori a prechádza kaňonom, ktorý je dlhý 16 kilometrov. Vďaka tomu sa Samaria stala najdlhšou roklinou v krajine. Terén nie je priveľmi náročný a zvládnete to aj s väčšími deťmi. Okrem toho sa môžete tešiť na tunajšie horské kozy, ktoré sú charakteristické pre tento ostrov. Najznámejšou atrakciou je však opustená dedina, odkiaľ ľudia odišli kvôli zlým životným podmienkam. Dnes je z nej už obľúbený turistický cieľ. Priamo v rokline vyviera niekoľko malých prameňov, ktoré majú pitnú vodu s fantastickou sviežou chuťou.

 

Hora Eros

Z Kréty sa pohneme ďalej na ostrov Hydra. Jeho najznámejším kopcom je Eros. Výstup naň patrí k tým náročnejším a mali by sa na neho podujať len ľudia s dobrou kondičkou. Jeho zdolanie vám zaberie minimálne šesť hodín. Kvôli svojej výške patrí k najhorúcejším miestam nielen na tomto ostrove, ale v celom regióne. Aj na to myslite pri plánovaní túry. Pri výstupe budete prechádzať okolo starého kláštora, v ktorom kedysi žil známy prorok. V súčasnosti je toto duchovné miesto vyhľadávanou atrakciou. Samozrejmosťou je nádherný výhľad, ktorý vás čaká na konci túry. Zostupovať budete peknou prírodnou oblasťou s množstvom zelene, ktorá na vás bude pôsobiť relaxačne.

 

Skala Skaros

Nejde o klasickú turistiku, pretože časť chodníka na skalu Skaros tvoria schody. Tie zlepšujú kvalitu terénu a uľahčujú výstup. Skaros sa nachádza na ostrove Santorini a uvidíte ho priamo pri pobreží. Vďaka tomu sa po jej zdolaní môžete tešiť na skvelý výhľad. Najjednoduchšie sa tam dostanete z dediniek Fira alebo Imerovigli. Uvidíte tam tiež pozostatky pôvodného hradu a ostatných historických budov, ktoré môžete navštíviť a zaspomínať si tak na tunajšiu históriu.

 

Vrch Olymp

Počas turistiky v Grécku nemožno zabudnúť ani na najvyšší grécky vrch Olymp. Nachádza sa v regióne pri Solúne a ľudia si ho odnepamäti spájajú s rôznymi príbehmi o tom, že na jeho vrchole žijú mýtickí bohovia. Súčasťou tohto národného parku a cesty na vrchol je vodopád s priezračnou vodou. Počas túry sa môžete tešiť aj na viaceré druhy nezvyčajných rastlín a nechýba ani divoká zver. Dávajte pozor, pretože v tejto oblasti žijú aj diviaky a medvede, takže musíte byť počas túru obozretní.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa