Perfektná dovolenka? Čaká vás kultúra, história aj nové objavy na 8 nezabudnuteľných trasách

2023-05-09 08:00:00 |   |    | 

51 pamiatok zapísaných do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO v jedinej krajine? To všetko nájdete v Nemecku, ktoré môžete precestovať aj bicyklom, vlakom či inou formou verejnej dopravy šetrnej k životnému prostrediu. Ak nemáte dostatok času na všetky pamiatky UNESCO, zvoľte si tematickú trasu podľa svojho vkusu a určite objavíte aj ďalšie zaujímavé miesta.



V spolupráci s: Turistická krajina Nemecko: www.germany.travel

1. Trasa priemyselnej kultúry: „Energia a estetika“

Na trase Stuttgart, Essen, Hannover a Hamburg nájdete spolu sedem zastávok, kde môžete obdivovať krásu strojov a priemyselného dedičstva. K najdôležitejším pamiatkam patrí komplex bane Zollverein v Essene, kde sa v minulosti sústreďovala najmasívnejšia ťažba uhlia na svete. Dnes areál funguje ako centrum kultúry a umenia. Výlet môžete zavŕšiť v Hamburgu a jeho modernom prístave s početnými kanálmi, historickými budovami bývalých tovární a nádhernou stavbou filharmónie.

Odporúčaná dĺžka výletu: 8 dní

Celková dĺžka: 829 km

UNESCO pamiatky: 7

Odporúčaný spôsob dopravy: vlak, loď, bicykel

 

2. Trasa pre aktívnych: „Divoké prírodné scenérie a kniežacie záhrady“

Milovníkom turistických chodníkov a cyklistiky učaruje najmä okolie Berlína, Dessau a Cottbusu. V okruhu 100 km od hlavného mesta si môžete užiť nádherné záhrady, dych vyrážajúce prírodné scenérie, výlety loďou, ale aj pozoruhodné stavby. Kým v Dessau Wörlitz púta pozornosť park s rozlohou 140 štvorcových kilometrov, Bad Muskau sa pýši jednou z najkrajších záhrad na svete. 

Odporúčaná dĺžka výletu: 11 dní

Celková dĺžka: 344 km

UNESCO pamiatky: 8

Odporúčaný spôsob dopravy: vlak, bicykel

 

3. Trasa pre rodiny: „Po stopách Rimanov, rytierov a mýtických bytostí“

Po stopách Rimanov, rytierov i rusaliek sa môžete vybrať cez Frankfurt, Koblenz a Kolín nad Rýnom. Rodičov s deťmi tu čakajú interaktívne múzeá, archeologické parky, zábavné aktivity, ale aj slávny príbeh sirény Loreley z mesta St. Goarshausen. Určite nevynechajte nádherné zámky na rieke Rýn, exkurziu do Trieru, najstaršieho nemeckého mesta, návštevu archeologického parku Xanten, ale ani múzeum čokolády či interaktívne Odyseovo múzeum v Kolíne.

Odporúčaná dĺžka výletu: 8 dní

Celková dĺžka: 227 km

UNESCO pamiatky: 7

Odporúčaný spôsob dopravy: vlak, loď, lanovka

 

4. Trasa po pobreží: „Hanzové mestá a morský vánok“

Túžite spoznať skutočne nezvyčajné miesta Nemecka? Zamierte na sever. Začnite v hamburskej štvrti Speicherstadt a modernom prístavnom centre HafenCity, pokračujte do hanzového mesta Lübeck s bohatou históriou obchodu a nečakanými zelenými zákutiami. Takmer nezmenený stredoveký pôdorys vás prekvapí v centre mesta Stralsund, ktoré turistov pozýva aj do svojho morského múzea Ozeaneum.

Odporúčaná dĺžka výletu: 9 dní

Celková dĺžka: 277 km

UNESCO pamiatky: 7

Odporúčaný spôsob dopravy: vlak, loď, bicykel

 

5. Kultúrna trasa: „Rozličné podoby romantizmu“

Vydajte sa po stopách romantizmu, predovšetkým spisovateľa J. W. Goetheho a skladateľa R. Wagnera. Vo Frankfurte nad Mohanom môžete navštíviť prvé múzeum romantizmu na svete aj neďaleký Goetheho dom. Bad Kissingen vám predstaví svoju kúpeľnú záhradu i najväčší liečebný prameň v Európe. Nevynechajte ani slávny Weimar, ktorý bol kedysi centrom intelektuálneho života a spája sa s menami Schillera, Herdera i Goetheho.

Odporúčaná dĺžka výletu: 12 dní

Celková dĺžka: 675 km

UNESCO pamiatky: 10

Odporúčaný spôsob dopravy: vlak

 

6. Wellness trasa: „Spomaľte telo, ducha i dušu”

Či už prahnete po relaxačných a liečebných procedúrach, alebo chcete spoznávať noblesnú kúpeľnú architektúru, v Nemecku si prídete na svoje. Táto trasa vás okrem iného zavedie do vyhlásených kúpeľných miest ako Baden-Baden či Bad Ems, kde sa nachádza aj najstaršie kasíno v Nemecku. Zastavte sa aj na Bodamskom jazere, kde si môžete pozrieť prehistorický skanzen s obydliami na vode.

Odporúčaná dĺžka výletu: 11 dní

Celková dĺžka: 518 km

UNESCO pamiatky: 9

Odporúčaný spôsob dopravy: vlak, pozemná lanovka

 

7. Trasa naprieč dejinami: „Z doby kamennej do budúcnosti“

V Nemecku môžete „cestovať časom“, od počiatkov Zeme až do budúcnosti. Spoznajte napríklad Ulm s jeho najvyššou kostolnou vežou na svete, odkiaľ môžete podniknúť cyklistickú túru údoliami Ach a Lone k jaskyniam z doby ľadovej. Zastavte sa v Darmstadte, známom meste vedy. Darmstadt je kolískou slávneho hnutia Bauhaus a nájdete tu aj Darmstadtium, hypermoderné vedecké a kongresové centrum.

Odporúčaná dĺžka výletu: 10 dní

Celková dĺžka: 851 km

UNESCO pamiatky: 8

Odporúčaný spôsob dopravy: vlak, bicykel

 

8. Náboženská trasa: „Židovský život a kresťanská reformácia“

Zaujímajú vás náboženské témy či sakrálna architektúra? Na tejto trase môžete sledovať stopy kresťanskej reformácie aj židovskej kultúry. Na ceste medzi mestami Mainz, Eisenach, Erfurt a Lipsko vás čakajú pozoruhodné historické pamiatky, ako je najstarší židovský cintorín v Európe, najstaršia židovská synagóga v strednej Európe, kostol, kde pokrstili Johanna Sebastiana Bacha, či mesto Wartburg, kde Martin Luther King preložil Bibliu.

Odporúčaná dĺžka výletu: 10 dní

Celková dĺžka: 438 km

UNESCO pamiatky: 7

Odporúčaný spôsob dopravy: vlak

OBJAVTE ĎALŠIE NEMECKÉ SKVOSTY

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa