Cesta do tajomného podzemia: V Nitre sprístupnili najstaršiu pivnicu

2017-04-27 12:00:00 |   |    | 

Nitrianske biskupstvo oficiálne ukončilo projekt rekonštrukcie Nitrianskeho hradu. Vybudovaním nového náučného chodníka a nového informačno-oddychového centra sa podarilo zlepšiť a doplniť chýbajúcu turistickú infraštruktúru. Najväčším prekvapením je však sprístupnenie najstaršej pivnice pod hradom.



 

Projekt zameraný na zlepšenie turistickej infraštruktúry Nitrianskeho hradu bol z väčšej časti financovaný z grantu Finančného mechanizmu EHP, tzv. nórskych fondov. Celkové náklady projektu predstavovali 820.000 eur, z toho 85 % tvorili financie poskytnuté z nórskych fondov a štátneho rozpočtu. Spolufinancovanie Biskupstva Nitra dosiahlo 123.000 eur, biskupstvo hradilo aj neoprávnené náklady vo výške 138.000 eur.

Cieľom projektu bolo prispôsobiť hrad pre návštevníkov a zároveň zvýšiť informovanosť o samotnom hrade a jeho okolí. Projekt tiež umožnil sprístupniť doposiaľ verejnosti neprístupné časti hradu, akými je veža Katedrály sv. Emeráma sú a hradná pivnica pod biskupským palácom.

Najstaršia pivnica v Nitre a širokom okolí pochádza z 12. storočia, pred jej sprístupnením bolo potrebné ju obnoviť a zrekonštruovať múry pivnice. „Múr, ktorý sa objavil na západnej strane, je naozaj veľmi starý. Pravdepodobne je to stena jednej z prvých stavieb, ktoré stáli na hradnom kopci, teda hradného paláca. Je tam zachovaná omietka z 12. storočia, takzvaná kvádriková. To je naozaj taký unikátny nález, aj keď si mnohí na prvý pohľad povedia, že stará stena,“ skonštatoval diecézny ekonóm Martin Štofko. Biskupstvo plánuje využívať priestory pivnice najmä počas letnej sezóny na príležitostné degustácie vína.

Archeologický výskum na mieste hradnej pivnice sa začal už v roku 2013, po ňom nasledoval pamiatkový výskum. Postupne boli jej klenbové múry vyčistené, odstránené bolo nestabilné podložie. Zachovaná zostala časť dubového schodiska. V pivnici zostali ponechané aj pôvodné drevené vráta, ktoré boli zreštaurované. Pivnica je rozdelená do dvoch častí, ktoré v minulosti tvorili jeden celok na tom istom podlaží. V hornej menšej pivnici je priestor určený na skladovanie archívnych vín, vo väčšej sa nachádza vybavenie vhodné pre obsluhu turistov a návštevníkov. „Dlhé desaťročia bol v pivnici sklad, bolo potrebné upraviť vstup do pivnice. Ten prechádza cez strojovňu, na prvý pohľad nie je lákavý. No keď človek vojde do toho priestoru, je naozaj krásny,“ povedal Štofko.

 

Text a foto: TASR

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Henrich Mišovič
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa