Romantické ruiny uprostred lesa: Katarínka patrí k najkrajším miestam na Slovensku

2017-09-14 12:00:00 |   |    | 

Zaniknuté opátstva v Anglicku alebo v Toskánsku lákajú romantické duše z celého sveta. Málokto pritom vie, že ruiny starobylého kostola môžete obdivovať aj na Slovensku. Naša „Katarínka“ je navyše zasadená v nádhernom prírodnom prostredí, a tak pri nej zažijete atmosféru, akú nikde inde.



 

Kostol svätej Kataríny Alexandrijskej (alebo ľudovo len „Katarínka“) je súbor zaniknutých budov františkánskeho kláštora, kostolných múrov a kostolnej veže zo 17. storočia. Nachádza sa v pohorí Malé Karpaty pri obci Dechtice. Cesta sem vám pešo potrvá asi 40 minút (z Naháča) alebo 1 hodinu 20 minút (z Dechtíc alebo z Dobrej Vody). Pohľad na ruiny uprostred hlbokého lesa však stojí za každú námahu.

Prvá kaplnka na tomto mieste stála už v prvej tretine 15. storočia. V roku 1617 sa tu podľa legendy zjavila jednému obyvateľovi Dechtíc Panna Mária. V jaskyni neďaleko kaplnky sa čoskoro usadil Ján Apponyi a svoj čas trávil v modlitbách a odriekaní. Keď sa napriek prosbám i vyhrážkam odmietal vrátiť domov, po roku ho príbuzní násilím odvliekli. Mladý pustovník ešte v tú noc skonal.

Po jeho smrti začali domáci okrem kaplnky navštevovať aj jaskyňu a vraví sa, že viacerí chorí tam našli uzdravenie. V roku 1618 založili na mieste pôvodnej gotickej kaplnky rozsiahly kláštor, ktorý patril františkánskemu rádu. Mnísi tu však nenašli svoj vytúžený pokoj nadlho, v 17. storočí barokové budovy viackrát poškodili počas stavovských povstaní či tureckých vpádov. Mnísi však vždy dokázali všetko opraviť a v roku 1782 sa naháčsky farár (a známy spisovateľ) Juraj Fándly sťažoval, že jeho ovečky navštevujú radšej kostol sv. Kataríny pri kláštore ako ten jeho.

Napriek tomu však v roku 1786 dekrétom cisára Jozefa II. kláštor spolu so stovkami ďalších zrušili. 10. februára 1787 odišli poslední rehoľníci a odvtedy sa začala písať tá smutnejšia časť jeho histórie. Kláštor začal pustnúť a meniť sa v ruiny, ľudia sem zablúdili len málokedy.

Zaslúženú pozornosť „Katarínka“ znova získala až v roku 1995. Skupina dobrovoľníkov vtedy založila „Rád sv. Kataríny“, ktorého cieľom je vdýchnuť tomuto nádhernému miestu nový život. Každý rok tu organizujú tábory, v ktorých mladí ľudia z celého Slovenska bez nároku na honorár pracujú na výskume, zakonzervovaní a rekonštruovaní stavby. Aj vďaka nim môžeme túto výnimočnú pamiatku obdivovať naďalej.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Dano Veselský
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.8/5 (18 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa