Najväčší barokový obraz na Slovensku: Kráľovná anjelov sa po šiestich rokoch vracia

2018-01-31 16:00:00 |   |    | 

Vzácnu monumentálnu olejomaľbu z 18. storočia Regina Angelorum (Kráľovná anjelov) dlhých šesť rokov reštaurovali, teraz sa konečne opäť vrátila na svoje miesto v kaplnke sv. Jána Evanjelistu pri františkánskom kostole v Bratislave.



 

"Je to veľmi významná maľba s dvoma unikátmi: je to plošne najväčší známy barokový obraz na Slovensku a výnimočná je aj jeho konfigurácia," povedala o obraze Zuzana Jakabová, ktorá ho s Barbarou Davidson a Annou Gregovou od 1.7.2011 do októbra 2017 reštaurovala v depozite GMB v Devínskej Novej Vsi.

Podľa nich sa zatiaľ nepodarilo presne zistiť, odkiaľ obraz na plátne z obdobia rokov 1730 až 1740 pochádza, ani kto ho namaľoval. Tiež sa nevie, odkiaľ bol prinesený do klariského kostola v Bratislave, kde ho pracovníci Mestského múzea medzi sto obrazmi našli v roku 1940. Maľba má rozmery 500x565 centimetrov a plochu 28,25 metra štvorcového. Je v zbierkovom fonde GMB pod číslom 2470, kde bol obraz administratívne prevedený (1965) ako majetok Mestského múzea.

"V roku 2009 sme sa začali zaujímať o jeho reštaurovanie. Ministerstvo kultúry sme zažiadali o grant a v roku 2011 sme začali výskum vzoriek na analýzu farebných vrstiev. Boli rôzne poškodenia obrazu od trusu vtákov a poveternostných podmienok zo zatekajúcej strechy. Maľba sa sypala, v obraze boli trhliny, diery, zvlnenia, deformované a polámané plátno i 28 záplat. Pôvodne bol obraz zošitý z ôsmich pásov, po rekonštrukcii je z dvoch. Po postupnom očistení jednotlivých častí na špeciálnom valci sme ho ťažkými žehličkami nažehlili z oboch strán, zabalili a uložili na zimu, pretože na prácu neboli vhodné podmienky. Počas ďalšieho leta sme pokračovali v reštaurovaní," priblížila dlhoročný postup Barbara Davidson.

Anna Gregová informovala o zisťovaní stavu poškodenej maľby ultrafialovým presvecovaním, tiež o odstraňovaní nečistoty a rekonštrukčnej vrstvy predchádzajúcej premaľby. Návštevníci prezentácie diela sa dozvedeli aj o tvorbe špeciálneho rámu stolárom v Dolnom Kubíne a náročnej inštalácii obrazu v jezuitskej kaplnke po úprave jej priestorov. Pri navíjaní obrazu na rám použili lešenie a na jeho inštalácii pomocou kladiek v stene sa podieľalo 12 chlapov. Vraj to bolo pre všetkých zainteresovaných reštaurátorské dobrodružstvo.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
4.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa