Valentín na Slovensku: 8 najromantickejších miest pre vás a vašu lásku

2018-02-14 00:00:01 |   |    | 

Medzi najromantickejšie miesta na Slovensku sa väčšinou zaraďujú Bojnice, skanzen v Čičmanoch, niektorá z jaskýň či Trenčiansky hrad s jeho studňou lásky. Tie vás na výlete určite očaria tiež, my sme však vybrali osem menej známych miest, ktoré sú na romantické chvíle vo dvojici ešte vhodnejšie.



 

Katarínka, Dechtice

Kostol svätej Kataríny Alexandrijskej je súbor zaniknutých budov františkánskeho kláštora, kostolných múrov a kostolnej veže zo 17. storočia. Nachádza sa v pohorí Malé Karpaty pri obci Dechtice. Od najbližšieho parkoviska sa ku kláštoru dostanete asi za pol hodinku, cesta je však nespevnená, preto v nepriaznivom počasí počítajte s blatom. Romantickejšie miesto by ste však hľadali len ťažko. Staré ruiny na vrchu kopca majú nezameniteľnú atmosféru, ktorú pri našej nedávnej návšteve ešte zvýrazňoval polorozpadnutý čierny klavír uprostred ruín a rozliehajúci sa zvuk tých zopár klávesov, ktoré ešte fungujú.

 

Hrad Ľupča, Slovenská Ľupča

Obľúbeným cieľom zamilovaných bývajú často hrady a ich zrúcaniny. Na Slovensku ich máme toľko, že je jednoducho nemožné vybrať ten najromantickejší. Ak by ste si však chceli vyznať lásku pod jednou z najstarších líp v Európe, vydajte sa na hrad Ľupča. Na jeho nádvorí tróni majestátny strom so srdcovitými listami, ktorý má už vyše 700 rokov. Od 13. až do druhej polovice 19. storočia sa pod ním prechádzalo množstvo významných osobností vtedajšej doby - Žigmund Luxemburský, Matej Korvín či František Wesselényi s manželkou Máriou Széchyi. Ich romantický príbeh už patrí minulosti, ten váš tu však môžete prežiť aj vy. Pozor ale na otváracie hodiny, hrad je voľne prístupný len v júli a auguste. Ak ho chcete navštíviť v ostatných mesiacoch, musíte sa objednať minimálne deň vopred.

 

Opálové bane, Prešov

Marylin Monroe síce spievala, že najlepšími priateľmi dievčat sú diamanty, ale ani takým opálom by určite žiadna z nich nepohrdla. V baniach pri Prešove sa môžete pozrieť, ako sa tieto polodrahokamy ťažia a zažiť spolu vzrušujúcu cestu do farebného podzemného sveta. Počas hodinovej prehliadky sa dozviete viac o práci v bani, histórii ťažby opálov a o podzemných vzácnostiach najstaršej opálovej bane na svete. Ak vám v hrudi bije srdce dobrodruha, môžete sa spolu vybrať až do banských hlbín zatopených vodou, kam smú len potápači. O tejto možnosti sa však nezabudnite informovať vopred.

 

Vodný mlyn, Kolárovo

Nádherné lužné lesy, voda, zvuky vtáctva... A uprostred - lodný mlyn s 86-metrovým dreveným mostom. Znie to síce ako sen, neďaleko Kolárova na juhozápadnom Slovensku je však takáto malebná scenéria realitou. Lodný mlyn je jedinou pamiatkou tohto typu na Slovensku - stojí totiž na dvoch rovnobežných člnoch, ktoré sú ukotvené o breh. Priamo k mlynu sa dostanete nevšedným zastrešeným mostom pre peších. Pri prechádzaní po ňom budete mať pocit, akoby tá drevená promenáda patrila iba vám. Nezabudnite sa zastaviť na susednej farme s milými  domácimi hospodárskymi zvieratkami a osviežiť sa môžete v neďalekom podniku.

 

Lúčanský vodopád, Lúčky

Slovensko ponúka množstvo prírodných krás, ktoré vytvoria nádherné pozadie spoločnej prechádzke. Ak hľadáte takú, ktorá vám neuberie veľa síl, navštívte Lúčky. Priamo uprostred dediny sa nachádza 12-metrový kaskádovitý vodopád, ktorý padá z okraja travertínovej terasy do malého jazierka nádhernej tyrkysovej farby. Ak pri pohľade naň dostanete chuť na spoločné kúpanie, žiaden problém. Zájdite si do do neďalekých Kalamenv a do vody s teplotou 30 - 33 stupňov sa môžete ponoriť trebárs aj v zime.

 

Tatranská Javorina

Malebná podhorská obec Tatranská Javorina sa spája s postavou kniežaťa Kristiána Hohenlohe, ktorý v roku 1879 zakúpil veľkú časť Vysokých Tatier. Hoci patril k najbohatším šľachticom v Európe, celý život prežil po boku oveľa mladšej neurodzenej umelkyne Otýlie Lubraniec-Dambskej. Spolu bývali v drevenom loveckom zámočku, ktorý je dnes v správe Kancelárie prezidenta SR. Každý štvrtok však otvára svoje brány aj turistom, ktorí sa vopred objednali. Od zámku sa  vám naskytne nádherný výhľad na Belianske Tatry, ktorý si môžete užívať aj cestou nadol k dedine, vzdialenej asi kilometer. Neobíďte ani drevený kostolík, ktorý dal tiež postaviť Hohenlohe. Na cintoríne v jeho tieni navždy odpočíva po boku svojej Otýlie.

 

Banská Štiavnica

Určite nepochybíte, keď sa so svojou láskou vyberiete do malebného Bardejova alebo do Piešťan s Mostom lásky, za najromantickejšie mesto Slovenska však pasujeme Banskú Štiavnicu. Na jedinom mieste tam totiž nájdete všetko - môžete sa túlať historickým uličkami, posedieť v malebných kaviarňach či nakupovať v roztomilých obchodíkoch s drobnými umeleckými predmetmi. Ak zatúžite po aktívnejšom programe, sfárajte pod zem do bane, prejdite sa po okolitých Štiavnických vrchoch alebo sa vyberte k Počúvadlianskemu jazeru s nádhernou scenériou a minizoo. Dokonalé mesto zamilovaných však robí zo Štiavnice aj jedna novinka. V decembri tam otvorili zážitkovú expozíciu venovanú najdlhšej ľúbostnej básni na svete, ktorú napísal Andrej Sládkovič svojej Maríne. Epicentrum lásky sa nachádza v dome, v ktorom jeho osudová láska prežila takmer celý život.

 

Kaštieľ v Dolnej Krupej

Slovensko je bohaté na romantické kaštiele v obklopení krásnej záhrady, preto si ľahko nájdete aj nejaký vo vašom okolí. Na západe vás určite nesklame Tomášov, Bernolákovo či Budmerice, na strednom Slovensku môžete navštíviť Oponice, Svätý Anton alebo Topoľčianky, východ sa zas pýši Betliarom, Markušovcami či Hermanovcami. Ak však hľadáte niečo skutočne výnimočné, vyberte sa do Dolnej Krupej neďaleko Trnavy. Práve tam totiž údajne vznikla nádherná Sonáta Mesačného svitu, ktorú skomponoval slávny Ludwig van Beethoven. Vedľa kaštieľa sa dodnes nachádza barokový domček záhradníka, tzv. Beethovenov pavilón s expozíciou Hudobného múzea, ktorá približuje život a dielo tohto významného skladateľa. Leží v rozsiahlom anglickom parku, ktorý je ideálnym miestom na prechádzky. Najromantickejší je však kaštieľ začiatkom júna, vtedy sa tu na počesť „ružovej“ grófky Márie Henriety Chotekovej, zakladateľky najväčšieho rozária v strednej Európe, koná Slávnosť ruží.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: archív
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa