Na východe nič nie je: 10 dôkazov, ktoré vás vyvedú z omylu

2018-03-15 12:00:00 |   |    | 

Slovenskom včera otriasla správa europoslancov, ktorí prišli na Slovensko v súvislosti s vyšetrovaním zneužívania eurofondov a vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Verejnosť pobúrili viaceré vyhlásenia Roberta Fica, najviac však zarezonovali jeho slová, že na východe nič nie je. Mohli by sme menovať množstvo dôkazov, že sa hlboko mýli, toto je aspoň 10 z nich.



 

VYSOKÉ TATRY

Náš zoznam samozrejme nemôže otvoriť nič iné ako Vysoké Tatry - najmenšie veľhory sveta, ktoré však patria aj k tým najkrajším. Nádhernú scenériu tatranských štítov, túry popri plesách, ale aj náročné výstupy do nehostinných výšok nevynechajú každý rok tisícky turistov zo Slovenska aj zo zahraničia. Priam povinnou jazdou je trojica najobľúbenejších aktivít - výlet lanovkou na Lomnický štít, návšteva Štrbského plesa a prechádzka k Symbolickému cintorínu pod Ostrvou pri Popradskom plese.

 

SPIŠSKÝ HRAD

Malebný Spiš ponúka viacero jedinečných atrakcií, ktorým však jednoznačne kraľuje majestátny románsko-gotický Spišský hrad. Ten sa opakovane objavil na zozname najkrajších hradov sveta a s rozlohou vyše 4 hektáre je aj jednou z najväčších pamiatok strednej Európy. Jeho výnimočnosť potvrdzuje aj miesto na Zozname svetového dedičstva UNESCO, kam bol Spišský hrad zapísaný v roku 1993.

 

DREVENÉ KOSTOLY

V zozname Svetového dedičstva UNESCO sa nachádza aj osem výnimočných drevených kostolov Karpatského oblúka, z ktorých šesť je na východe našej krajiny (Ruská Bystrá, Ladomírová, Bodružal, Hervartov, Kežmarok). Kostol sv. Františka z Assisi v Hervartove je vôbec najstarším a najzachovalejším dreveným kostolíkom na Slovensku, postavili ho  pod vplyvom gotiky už koncom 15. storočia (asi v rokoch 1499 a 1500).

 

LEVOČA S NAJVYŠSÍM DREVENÝM GOTICKÝM OLTÁROM

Stredoveká Levoča patrí vďaka množstvu pamiatok a umeleckých skvostov medzi najkrajšie historické mestá na Slovensku. Najvýznamnejšou a jedinečnou pamiatkou je Chrám svätého Jakuba  s  11 gotickými a renesančnými krídlovými oltármi. Práve tam môžete obdivovať aj najvyšší drevený gotický oltár na svete. Meria 18,6 m a jeho autorom je Majster Pavol z Levoče, ktorý ho vyrezával z lipového dreva celých 10 rokov.

 

BUKOVÉ PRALESY

Od roku 2007 sú v Zozname svetového dedičstva UNESCO zapísané aj jedinečné prírodné lokality zo severovýchodného Slovenska (Rožok, Stužica, Havešová v NP Poloniny, Vihorlat). Sú súčasťou cezhraničného systému Karpatských bukových pralesov, známeho vzácnymi druhmi rastlín a živočíchov, ale aj starými stromami s výškou až 58 metrov.



 

BARDEJOV

Bardejov sa právom hrdí opakovanými prvenstvami v súťaži o Najkrajšie mesto Slovenska a je zapísaný aj do zoznamu UNESCO. Najvzácnejšou časťou mesta je Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, bazilikou Sv. Egídia a s bývalou mestskou radnicou - prvou stavbou renesancie na území Slovenska.

 

PIENINY

Pieninský národný park je rozlohou najmenší, ale svojou krásou nijako nezaostáva za ostatnými. Lesy tu dopĺňa jedinečná poľnohospodárska krajina s malými poliami, lúkami a pasienkami, na ktorých v lete stoja typické zamagurské stohy pokoseného sena. Dominantou celého územia je rieka Dunajec, po ktorej sa dá plaviť na pltiach a obdivovať nádhernú scenériu národného parku.

 

HERLIANSKY GEJZÍR

Gejzír vo východoslovenskej obci Herľany je európsky unikát, strieka totiž studenú vodu. Umelo ho navŕtali v roku 1875, lebo tunajšie bývalé kúpele potrebovali viac liečivej minerálnej vody. Odvtedy gejzír samovoľne strieka do výšky 22 metrov s periódou 34 - 36 hodín. Erupcia vždy trvá približne 25 minút.

 

JASKYNE

Jaskyne s nádhernými kvapľami či podzemnými jazierkami patria k tým najkrajším prírodným úkazom. Bohaté ja na ne aj Slovensko, jaskyne v oblasti Slovenského krasu boli dokonca zaradené do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Niektoré sú prístupné, iné nie, tie najvzácnejšie - Ochtinská aragonitová jaskyňa a Dobšinská ľadová jaskyňa - sa však tešia mimoriadnej návštevnosti turistov.

 

KOŠICE

Hoci by sme mohli menovať ďalej, niekde náš zoznam musí končiť. Uzavrime ho teda metropolou východného Slovenska, ktorej centrum tvorí najväčšiu mestskú pamiatkovú rezerváciu na Slovensku. Hlavná ulica je lemovaná vzácnymi palácovými a meštianskymi domami, najvýznamnejšou dominantou je však najväčšia gotická katedrála na Slovensku a zároveň najvýchodnejšia katedrála v tomto štýle v Európe - dóm svätej Alžbety.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (62 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa