Kremnické Bane - geografický stred Európy

2018-04-10 12:00:00 |   |    | 

Kremnické Bane sa väčšine ľudí spájajú s frekventovaným horským priechodom, ktorý bol pred časom pre rekonštrukciu dlhšiu dobu uzatvorený. Nenápadná dedinka ležiaca len niekoľko kilometrov za Kremnicou však v sebe ukrýva toho oveľa viac, ako sa na prvý pohľad zdá. Napríklad aj to, že práve pod tunajším kostolom sa vraj nachádza presný geografický stred Európy.



 

Pýchou obce Kremnické Bane je stará banícka história, ktorú dnes pripomína aj niekoľko pôvodných domov, ale tiež kostol sv. Jána Krstiteľa, ktorý si tu postavili obyvatelia okolitých obcí. Ten sa údajne nachádza presne v strede Európy.

"V roku 1872 talianski inžinieri premeriavali trasu uhorskej železnice a pri svojich výpočtoch vypočítali, že stred Európy by sa mal nachádzať priamo v kostolíku. Hovorí sa, že ten geografický stred Európy je priamo pod vežou kostola sv. Jána Krstiteľa," priblížil pre TASR brat Igor z Noviciátneho domu sv. Jozefa v Kremnických Baniach.

Stred Európy symbolicky znázorňuje aj kameň, do ktorého sú vsadené dve pamätné tabule. Jedna pripomína prijatie Ústavy SR a druhá vznik Slovenskej republiky. "Mal som tu už rôznych ľudí zo zahraničia, ktorí s úsmevom tvrdili, že ten geografický stred Európy je aj u nich. Boli napríklad z Rakúska, Poľska, ale počul som dokonca, že geografický stred je v Litve alebo Portugalsku," dodal s úsmevom brat Igor.

Panorámu miesta dotvára aj malý amfiteáter, kde sa príležitostne konajú rôzne podujatia, spomínaný kláštor kapucínov, ktorí tu pôsobia približne dvadsať rokov, a kostolík s cintorínom. Brat Igor zapálene rozpráva o jeho histórii.

Kostolík tu stál už okolo roku 1200, a to v podobe neskororománskej kaplnky. Neskôr bola prestavaná a plnila funkciu kostola pre okolité obce, ktoré vlastné kostoly nemali. Jeho interiér zaujme už na prvý pohľad svojou modrou farbou i dvojpodlažným chórom.

"Kostol tak, ako ho vidíme teraz, sa zachoval z obdobia baroka. Z tohto obdobia, teda zo začiatku 18. storočia, pochádza aj oltárny obraz a kazateľnica," dodal brat Igor. Tá je pôvodná, až na drevené plastiky štyroch apoštolov a Ježiša, ktoré boli počas komunizmu odcudzené. V 90. rokoch sa o obnovu kostola, ktorý bol v dezolátnom stave, zaslúžili rodáci z Nemecka.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa