Jazierka lásky - najromantickejšie miesto v Tatrách so zaujímavým tajomstvom

2020-04-07 00:00:01 |   |    | 

Nie sú také známe ako Štrbské pleso, napriek tomu výlet za nimi neoľutujete. Kedysi nazývané Štrbské rybníky, dnes Jazierka lásky, sú azda najromantickejším miestom v Tatrách. Za všetko hovorí názov a pokojná atmosféra, ktorú podčiarkujú zaľúbené páriky.



 

Cestou za vodným pokladom 

Štrbské pleso je neprehliadnuteľnou dominantou podtatranskej obce Štrba. Málokto však tuší, že v blízkosti nášho najznámejšieho a najväčšieho plesa sa nachádzajú ešte dva menšie vodné poklady. Približne pol kilometra ďalej sa skvejú malé drahokamy – Jazierka lásky. Ak sa k nim chcete vydať, neváhajte, nájdete ich rýchlo. Vedie k nim cestička od parkoviska lemovaná informačnými tabuľami.

Z nich sa okrem užitočných informácií dozviete aj to, komu môžeme vďačiť za vznik jazierok. Ich zakladateľom bol s Tatrami spätý zemepán Jozef Szentiványi. Pôvodne sa v nich chovali pstruhy, ktorými sa zarybňovalo Štrbské pleso. Dnes jazierka neslúžia svojmu pôvodnému účelu, ale stalo sa z nich príjemné miesto na oddych.

 

Romantika sa tu dá krájať

Aj keď z názvu jazierok romantika priam srší, ich pomenovanie sa nespája so žiadnou legendou o veľkej láske, ako je tomu napríklad na Trenčianskom hrade. Príbehy lásky tu, naopak, píšu zaľúbenci, ktorí jazierko s obľubou vyhľadávajú a trávia pri ňom nerušené chvíle vo dvojici. Keby pokojná vodná plocha vedela rozprávať, zážitkov o pároch by bolo snáď na knihu. Rande, nečakané zásnuby, svadobné fotenia alebo prechádzky starších manželských párov sa tu nedajú spočítať na prstoch jednej ruky.

 

Za všetko môže láska

Tak či onak, nad pomenovaním jazierok si dodnes láme hlavu každý, kto sem zamieri. Stále však môžeme len tipovať, prečo sa z pôvodných Štrbských rybníkov stali Jazierka lásky. Kým jedna verzia hovorí, že za to môžu zaľúbení návštevníci kúpeľov, ktorí si tu radi vychutnávali voľné chvíle v spoločnosti svojich polovičiek, podľa iných je dôvodom samotná blízkosť jazierok. Ležia tesne vedľa seba a navodzujú tak dojem, že sú nerozlučné.

 

Zbystrite zrak, odhaľte tajomstvo

Krásne prostredie Jazierok lásky ukrýva ešte jedno tajomstvo - dvojkríž na dne väčšieho z nich. Pri dobrej viditeľnosti by ste ho mali v jazierku zazrieť. Dvojkríž bol do 60. rokov minulého storočia súčasťou 12 metrov vysokého kríža vynímajúceho sa nad Štrbským plesom. Žiaľ, kríž počas návštevy plesa prekážal vtedajšiemu prezidentovi Antonínovi Novotnému, preto bol na jeho pokyn odstránený. Dnes je dvojkríž z neho tajuplnou spomienkou na minulý režim v Tatrách.

 

Autor: © Zoznam/Adriána

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Oliver Ondráš

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa