Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Rodičov aj lekárov vydesili pavúčie dvojičky: Tri nohy, štyri ruky a jeden... Takéto niečo ste ešte nevideli!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

INDONEZIA – V Indonézii prišli na svet takzvané „pavúčie dvojičky“. Sú spojené v panve tak, že majú tri nohy, štyri ruky a jeden penis. Tento vzácny stav postihuje len jedného z dvoch miliónov ľudí.

Hoci anomálne spojení súrodenci prišli na svet v roku 2018, prípad bol len nedávno podrobne opísaný v časopise American Journal of Case Reports. Chlapci spojení dolnou polovicou tela namiesto hornej časti trupu – čo je prípad väčšiny spojených dvojčiat. Táto podskupina vrodených chýb je mimoriadne zriedkavá. Okrem spoločného penisu a siedmich končatín, ktoré sú okrem jednej funkčné, majú títo bratia spoločný aj močový mechúr, konečník a črevný trakt, čo je typické pre väčšinu zrastených dvojčiat, uviedol denník Daily Mail. Lekári sa domnievajú, že jeden z chlapcov mal nedostatočne vyvinutú obličku, zatiaľ čo druhý sa narodil len s jednou.

Napriek tomu zázrakom prežili tehotenstvo aj pôrod – jedno z dvojčiat totiž zomiera alebo sa rodí mŕtve vo viac ako 60 percentách prípadov, informuje denník Metro. Bratia museli prvé tri roky ležať na zemi, pretože ich jedinečná konfigurácia im bránila sedieť. Chirurgovia im odvtedy amputovali tretiu nohu a stabilizovali bedrový kĺb a panvu. Bratia tak už dokázali sedieť vzpriamene, čo im poskytlo zdanlivú nezávislosť. Pri trojmesačnej kontrole lekári zistili, že dvojičky netrpeli žiadnymi komplikáciami spôsobenými operáciou.

Zatiaľ nie je jasné, či sa lekári pokúsia dvojičky oddeliť, čo by mohlo byť vzhľadom na nezvyčajnosť ich spojenia mimoriadne komplikované. „Zriedkavosť takto zrastených dvojčiat komplikuje chirurgom prácu, vzhľadom na nedostatok prípadov a vysokú zložitosť,“ vysvetlili autori štúdie. Podľa Mayo Clinic sú zrastené dvojičky výsledkom vrodenej chyby, ktorá vzniká, keď sa embryo len čiastočne oddelí a vytvorí dve osoby. Kým sa deti vyvíjajú z tohto embrya, zostávajú fyzicky spojené, najčastejšie v oblasti hrudníka, brucha alebo panvy. Zo spojených dvojčiat je len 6 až 11 percent dvojčiat spojených spodnou časťou, ako je to v prípade indonézskych bratov.

Viac o téme: AnomáliaIndonéziaDvojičky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu