Láska, sex a smrť: Zámok Mayerling bol svedkom tragédie, ktorá zmenila chod dejín

2021-08-10 08:01:00 |   |    | 

Dedinka Mayerling asi 40 kilometrov od Viedne sa spája s azda najtragickejším príbehom v cisárskej habsburskej rodine. Na jeho konci bola násilná smrť následníka trónu a jeho mladučkej milenky. Čo však bolo na jeho začiatku, to sa snaží odhaliť aj výstava v zámočku, kde ku krvavej udalosti došlo.



 

Ráno, ktoré zmenilo dejiny

Ráno 30. januára 1889 otriaslo celou monarchiou. V izbe na zámku našli dve mŕtve telá mladých ľudí. Jedným z nich bol tridsaťročný arcivojvoda Rudolf, rakúsky následník trónu a jediný syn cisára Františka Jozefa I. a cisárovnej Sissi. Druhé telo patrilo jeho sedemnásťročnej milenke baronese Mary Vetserovej.

 

Láska až za hrob

Okamžite sa začalo rozsiahle vyšetrovanie, ale aby sa zabránilo škandálu, cisár nariadil uvaliť na všetky informácie embargo. A tak sa na jednej strane fakty zatajovali, manipulovalo sa s dôkazmi, ovplyvňovali sa svedkovia a skresľovali informácie.

To však vyvolalo lavínu fám a špekulácii na strane druhej. Podľa novodobých bádaní v manželstve a živote nešťastný princ, ktorý sa neustále hádal so svojim otcom, najprv zastrelil Mary a následne seba.

Rudolf, ktorý hľadal zabudnutie pre svoje nešťastné manželstvo bez lásky s belgickou princeznou Štefániou v nespočetných milostných avantúrach a alkohole, sa zamiloval do mladučkej Mary, pri ktorej našiel nový zmysel svojej existencie.

Lenže tento vzťah nemohol mať dlhšieho trvania. Po veľkej hádke s otcom, ktorý naliehal na to, aby skončil s bujarým životom a okamžite ukončil vzťah s Mary, odišiel aj so svojou milenkou do Mayerlingu, kde sa rozhodol skoncovať so životom. Na večnosť sa ho rozhodla nasledovať aj zamilovaná Mary.

 

Z miesta tragédie je dnes kláštor

Ihneď po tragédii nechal cisár František Jozef I. prestavať poľovnícky zámoček na karmelitánsky kláštor. Kláštorný kostol bol postavený presne na mieste, kde sa odohral krvavý čin.

Dodnes tu odlúčené od okolitého sveta žijú mníšky karmelitánky. Na živobytie si okrem iného zarábajú aj na vstupnom.

Počas prehliadky si môžete pozrieť nádherný kostol, kaplnku sv. Alžbety a niekoľko výstavných miestností s fotkami, dokumentami a artefaktami zo života korunného princa Rudolfa a jeho milenky. Uvidíte tu aj poškodenú rakvu Mary Vetserovej.

 

Viac tipov na návštevu Rakúska nájdete na stránke austria.info/sk.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Pavol Urbánek

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa