Detva

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Detva



Detva je okresné mesto na Slovensku, ležiace v údolí Detvianskeho potoka, na južnom okraji Poľany. Južným okrajom vedie železničná trať Zvolen – Košice, rýchlostná cesta R2 a cesta I/16. Detva je vzdialená 25 km východne od Zvolena a 36 km severozápadne od Lučenca.

Čo sa týka minulosti, Detva bola založená na pokyn majiteľa panstva Vígľaša - Ladislava Csákyho. V priebehu rokov 1636 až 1638 sa tu začali udomácňovať prví osadníci, ktorých nasledovali valašskí osadníci zo severnej a východnej časti Slovenska a z okolitých dedín.

Najčastejšími aktivitami obyvateľov bola ťažba a spracovanie dreva, roľníctvo a chov oviec, vďaka ktorému sa Detva preslávila výrobou bryndze a ovčieho syra. Tie sa tu do dnešnej doby vyrábajú už od roku 1787.

Dnes má mesto približne 15 000 obyvateľov a naďalej si udržuje svoje tradičné remeslá, vrátane pre túto oblasť typického ľudového umenia.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Detve

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Detve online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Kostol sv. Františka z Assisi - postavený bol v rokoch 1803 až 1805 a dnes patrí medzi chránené kultúrne pamiatky. Kostol je známy pre svoje neskorobarokové oltárne maľby a bohato zdobený interiér. Na jeho južnej strane sa nachádza pamätná tabuľa K. A. Medveckého, ktorý v Detve pôsobil ako katolícky kňaz v roku 1900.

Socha sv. Jána Nepomuckého – pochádza z roku 1768 a nachádza sa z južnej strany kostola sv. Františka z Assisi.

Pôvodný tehlový dom – znázorňuje, ako v minulosti vyzerali domy v Detve. Drevená brána, ktorá sa na dome nachádza, je z roku 1857 a ide o prežívajúci príklad originálu drevenej architektúry v Detve.  Budova je chránenou kultúrou pamiatkou.

Vagačov dom – Ján Vagač bol zakladateľom prvej továrne na výrobu ovčieho syra na Slovensku. Dom bol postavený na začiatku 20. storočia.

Bývalý Obecný dom - bol postavený v roku 1908 a patrí k historicky najstarším architektonickým dielam v Detve. Až do roku 1991 bola budova sídlom radnice.

Drevené kríže – tieto bohato maľované kríže sa nachádzajú pozdĺž ciest mesta a jeho okolia. Kríže sa pôvodne používali iba ako hrobky.

Umelecký dom Arteska - je súkromné kultúrne centrum moderného vizuálneho umenia, ktoré poskytuje výstavný priestor aj pre neprofesionálnych umelcov. Počas celého roka sa tu konajú výstavy súčasného výtvarného umenia, tvorivé akcie pre deti a dospelých, kurzy, workshopy a vzdelávacie aktivity.

Podpolianske múzeum - bolo pôvodne založené s úmyslom zachovania kultúrneho dedičstva Detvy a Podpoľany. Múzeum prezentuje originálne kraje, tradície, remeslá a hudobné nástroje.

 

VOĽNÝ ČAS

Mesto Detva vám ponúka najmä športové vyžitie, či už v umelo vytvorených zariadeniach alebo v prírode. Navštíviť môžete napríklad letné kúpalisko, ktorý vám ponúkne tri bazény - relaxačný, detský a plavecký. Kúpalisko je známe aj svojim pestrým sprievodným programom a diskotékami pod šírym nebom. Otvorené je iba počas letných mesiacov.

V prípade pekného počasia sa môžete vybrať na prechádzku na Melichovu skalu, ktorá je dominantou Detvy. Skala je 30 metrov vysoká a jej meno nie je náhodné. Skala totiž stojí na zemi, ktorá kedysi patrila Melichovej rodine. Legendy dokonca hovoria, že skala je v skutočnosti skamenená dcéra tejto rodiny, ktorá sa takto zmenila počas cesty na svadbu. Výstup na skalu je nenáročný a je označený modrými turisticými značkami.

Za návštevu stojí aj Kalamárka, prírodná lokalita na úpätí Poľany, ktorá je populárna najmä medzi horolezcami. Ku Kalamárke sa dostanete aj autom, oveľa lepší zážitok však budete mať vtedy, ak tam pôjdete ľahko prístupným chodníkom, ktorý je dlhý približne 2 kilometre.

Najmenej náročný je výlet do kameňolomu pod Ježovou, ktorý je obľúbeným miestom na odpočinok mnohých domácich. Kameňolom má dnes už charakter prírodného parku a z miesta je  nádherný výhľad na Detvu a Poľanu.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Hrad Dobrá Niva – gotická zrúcanina hradu ležiaca v obci Podzámčok. Hrad bol postavený pravdepodobne po mongolskej invázii v druhej polovici 13. storočia ako strážna budova na starej obchodnej ceste južne od Zvolena. Začiatkom 17. storočia bol hrad v takom zlom stave, že správa panstva sa presťahovala do novej budovy, ktorá bola postavená v roku 1609. Hrad obývala iba posádka. Od konca 18. storočia sa stav hradu ešte viac zhoršil a dnes je zachovaný ako zrúcanina.

Športový komplex Orlík - sa nachádza neďaleko Zvolena, v príjemnom prostredí vodnej nádrže. Stredisko návštevníkom ponúka širokú škálu športových aktivít. Po športovom výkone môžete svoje telo zrelaxovať napríklad vo fínskej saune, alebo v lete v časti Aqua Beach, ktorá ponúka 3 bazény a 95 metrov dlhý tobogan. K dispozícii je tiež detské ihrisko s preliezačkou, hojdačkami a trampolínou.

Priehrada Ružiná - sa nachádza v ramene Lučenskej kotliny a pomenovaná je podľa rovnomennej obce. Priehrada bola postavená na Budinskom potoku v rokoch 1969 až 1973 a vďaka svojej polohe je jednou z najteplejších nádrží na Slovensku. Okrem možnosti zaplávať si ponúka aj možnosť surfovať alebo si prenajať člny a vodné bicykle. Známa je tiež svojou rybárskou oblasťou, kde môžete chytať kapre, pstruhy, pleskáče alebo karasy.

Hrad Divín - zrúcanina gotického hradu, ktorá sa nachádza v rovnomennej obci. Hrad bol postavený v 13. storočí na ochranu cesty vedúcej k stredoslovenskej banskej oblasti. V roku 1559 bola postavená nová časť s modernými obrannými prvkami. Ani tieto opatrenia však nezabránili tomu, aby ho v roku 1575 dobyli Turci, ktorí ho obsadzovali až do roku 1593.Osudným pre hrad bolo zajatie Imricha Balassu v roku 1683, kedy následne hrad cisárske vojská nechali vypáliť.

Chránená krajinná oblasť Detvianska Poľana – pohorie Poľana je naše najvyššie sopečné pohorie. Na území chránenej oblasti sa nachádzajú tri národné prírodné rezervácie, a to Hrončecký grúň, Ľubietovský Vepor a Zadná Poľana. Radí sa sem tiež viacero prírodných pamiatok, medzi ktoré patrí vodopád Bystré, Havranka, Jánošíkova skala, Mačinová alebo meandre Kamenistého potoka. Vynikajúcim zážitkom pre milovníkov cyklistiky je značená cyklotrasa okolo Poľany, dlhá 127 kilometrov.

Kúpele Kováčová - sa špecializujú na liečenie chorôb pohybového ústrojenstva, nervových chorôb, chorôb tráviaceho ústrojenstva a látkovej výmeny, chorôb obličiek a močových ciest a ženské choroby. Kúpeľná liečba je doporučená aj pre oddych, regeneráciu a relax. Základom kúpeľnej liečby sú bazénové a vaňové kúpele, ktoré sú doplnené termálnymi zábalmi, klasickými, podvodnými i reflexnými masážami.

Zvoničky vo Vígľašskej Huta-Kalinke

Zvolen

Lučenec

 

INTERNET

https://www.detva.sk/

https://www.podpolanie.sk/

 

APLIKÁCIA

Virtualne – aplikácia, vďaka ktorej budete mať po ruke informácie o aktivitách a podujatiach v meste. Nájdete tu tiež informácie o meste a jeho histórii. Pomôže vám tiež zorientovať sa vďaka prehľadnej mape ulíc so zobrazením úradov, inštitúcií, škôl a športovísk.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa