Medzilaborce

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Medzilaborce



 

Medzilaborce ležia v severovýchodnej časti východného Slovenska, na sútoku Laborca a Vydraňky. Najstaršia zmienka pochádza z roku 1347.  V roku 1612 sa v Medzilaborciach zriadila píla a dva mlyny a v roku 1631 prvé potravinárske obchody a hostince. Pracovných príležitostí bolo veľmi málo, obyvateľstvo bolo odkázané temer výlučne na poľnohospodárstvo. Životná úroveň ľudu bola veľmi nízka.

Výraznejšie zlepšenie životných podmienok nastalo až v druhej polovici 19. storočia, k čomu výrazne prispela výstavba železnice, ktorá prechádzala cez Medzilaborce a Lupkovský priesmyk do Poľska. Obec bola napojená na železničnú dopravu v roku 1870. Železnica spojila Medzilaborce s hospodárskymi a kultúrnymi centrami Uhorska, od ktorých boli dovtedy takmer úplne odrezané.

Oblasť však zostala bez priemyslu a obchodu, poľnohospodárstvo malo veľmi nízku úroveň a to spôsobilo začiatkom  vlnu vysťahovalectva, keď občania odchádzali za prácou do Belgicka, Francúzska, USA a Ka. storočia nady. Utrpenie ľudu sa ešte prehĺbilo počas prvej svetovej vojny, keď sa v blízkych karpatských priesmykoch odohrali veľké bitky medzi ruskými a rakúsko-uhorskými vojskami.

Rozvoj mesta a okolia nenastal ani počas prvej Československej republiky. Hospodárska situácia Medzilaboriec a okolia bola veľmi zlá. Priemysel prakticky neexistoval, jeho jediným reprezentantom bola píla, ktorá sa začala stavať roku 1921 a čiastočnú prevádzku začala o rok neskôr. V rokoch 1923-1934 nastala druhá vlna vysťahovalectva a Medzilaborce a okolité dediny opustilo 1578 obyvateľov, ktorí odišli za prácou do celej Európy a Ameriky. V 30. rokoch patril Medzilaborecký okres medzi najchudobnejšie a najzaostalejšie v celej republike.

Počas druhej svetovej vojny obyvateľstvo Medzilaboriec a okolia si vytrpelo veľmi veľa útrap. Na území mesta sa v roku 1943 formoval partizánsky oddiel, ktorý viedol otvorený boj proti fašistom. V okolí mesta sa odohrali tvrdé boje a z 3170 domov bola polovica vážne poškodená, 47 obcí bolo spustošených. Následky vojny obyvateľstvo pociťovalo ešte dlhé roky.

1. mája 1958 však bol položený základný kameň závodu – Transporta a v roku 1971 po rekonštrukcii starého mlyna sa začala prevádzka nového závodu Jablonecké sklárne (neskôr Lusk). Okresným mestom sú Medzilaborce od roku 1996. Turistov z celého sveta sem dnes láka Múzeum moderného umenia Andyho Warhola.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Medzilaborciach.

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Medzilaborciach online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola - Andy Warhol sa považuje za najvplyvnejšieho umelca 20. storočia. Nebol len maliarom, jeho tvorba zasahovala do filmového umenia, reklamy, hudby aj módy. Jeho rodičia Andrej a Júlia Varcholovci pochádzali z Mikovek neďaleko Michaloviec a dnes môžete množstvo vzácnych osobných predmetov (jediný exemplár LP platne s nahrávkou spevu Júlie Warholovej, košieľka, v ktorej ho krstili, slnečné okuliare, walkman, fotoaparát...) a predovšetkým umeleckých diel obdivovať v (MMUAW) v Medzilaborciach.

Chrám sv. Ducha - pravoslávna sakrálna budova. Stavba kostola dokončená v roku 1949.

Miniskanzen - je situovaný v blízkosti amfiteátra. Turistom a návštevníkom približuje rusínsku dedinu minulosti. V expozícii sú sústredené repliky rusínskych domov z okolitých dedín.

Vojnové hroby - v meste je 7 hrobových miest, kde sú pochované obete 1.svetovej vojny a to: pri malej železničnej stanici Pomník padlým, pri Dome smútku, roztrúsené hroby v grécko - katolíckom cintoríne, na Ul. zámočníckej pri koľajniciach, na kopci oproti veľkej železničnej stanici, v miestnej časti Vydraň pri miestnom cintoríne a v bývalej poľnej nemocnici z 1.svetovej vojny.

 

VOĽNÝ ČAS

Turistika - lesoparkom Kamjana vedie lesný náučný chodník, ktorý vedie k tzv. Čertovmu kameňu. Strašidelný takmer reliéf hlavy bol vytesaný do skaly v roku 1994 ako symbolika reputácie spojenej s touto skalu.

Lyžovanie - v nadmorskej výške 490 m n.m.stojí  lyžiarske stredisko Danova, ktoré ponúka zjazdovky v dĺžke  2,3 kilometrov, ktoré sú v prípade nedostatočnej snehovej pokrývky umelo zasnežované.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Ladomirová - drevený gréckokatolícky chrám svätého archanjela Michala v obci Ladomirová patrí do skupiny ôsmich drevených chrámov Karpatského oblúka na Slovensku zapísaných do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

Údolie smrti - je súčasťou komplexu prírodného bojiska Dukla, ktoré sa nachádza medzi obcami Kapišová a Kružlová. Inštalácia pozostáva z ôsmich tankov, kanónov a ďalších ľahších zbraní z druhej svetovej vojny. Prístup do areálu je z hlavnej cesty z mesta Svidník smerom do Poľska.

Zoo Park Stropkov - sa nachádza v centre mesta Stropkov. Zoo bola pôvodne vytvorená v roku 1984 na základe iniciatívy detí a rodičov ako stanica pre mladých prírodovedcov. Návštevníci sa môžu okrem zvieratiek tešiť aj z krásy vzácnych rastlín a stromov.

Drevený kostol sv. Mikuláša v Bodružali - pochádza z roku 1658 a je jednou z najstarších sakrálnych stavieb na Slovensku. Od 8. júla 2008 je zapísaný do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Vojenský cintorín Hunkovce - tento nemecký vojenský cintorín pochádza z druhej svetovej vojny a je tu pochovaných takmer 3 100 nemeckých vojakov, ktorí zahynuli počas karpatsko-dukelskej operácie. V Hunkovciach sa nachádza aj vojenský cintorín z prvej svetovej vojny, ktorý leží priamo oproti.

Svidník - okresné mesto

 

INTERNET

https://www.medzilaborce-urad.sk/

https://www.muzeumaw.sk/

 

APLIKÁCIE

Virtualne – aplikácia, vďaka ktorej budete mať po ruke informácie o aktivitách a podujatiach v meste. Okrem aktuálneho diania tu nájdete tiež informácie o meste, jeho históriu, alebo fotogalériu. Pomôže vám tiež zorientovať sa vďaka prehľadnej mape ulíc so zobrazením úradov, inštitúcií, škôl a športovísk.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa