Rožňava

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Rožňava



 

Rožňava, mesto starých tradícií, je významným centrom Horného Gemera. O pôvode mesta a jeho blízkeho okolia nasvedčujú mnohé archeologické nálezy, vďaka ktorým vieme potvrdiť, že oblasť bola husto osídlená už od roku 1200, a to najmä baníkmi.

Prvá písomná zmienka o meste ako takom pochádza z roku 1291, kedy daroval uhorský kráľ Ondrej III. časť Rožňavy ostrihomskému arcibiskupovi. Prvé mestské privilégiá však boli darované až kráľom Ľudovítom Veľkým v roku 1382.

K rozvoju Rožňavy prispela ťažba zlata a striebra z miestnych baní, najmä v stredoveku a významným bodom bol aj rok 1776, kedy kráľovná Mária Terézia rozdelila územie ostrihomského arcibiskupstva a založila rožňavské biskupstvo.

O niečo neskôr, medzi rokmi 1848 až 1849 sa Rožňava zmenila z bývalého ťažobného centra na mesto remeselnícke. Rozvoj mesta významne podporili aj biskupi a šľachtická rodina Andrássyovcov.

Po prvej svetovej vojne bolo okolie mesta súčasťou územia Československej republiky a v roku 1938 bola Rožňava ako aj celá južná časť súčasného Slovenska začlenená do Maďarska. Počas druhej svetovej vojny bola zajatá jednotkami rumunskej armády a po skončení vojny sa opäť stala súčasťou Československa.

Názov mesta pochádza pravdepodobne z nemeckého slova ruža.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Rožňave

 

PARKOVANIE

V Rožňave sa nachádza 6 parkovacích zón, označených P1 až P6, v ktorých môžete za poplatok zaparkovať. Prevádzková doba parkovísk je od pondelka do piatka, v čase od 8:00 do 18:00 a v sobotu od 7:30 do 14:00. V zóne P6 sa počas pracovných dní prevádzková doba líši, a to od 06.00 do 14.00.

Uhradiť parkované je možné zaslaním SMS na číslo 2200 v tvare RVP1 (medzera) RV123YX (medzera) X, pričom P1 označuje zónu, v ktorej sa  nachádzate a X počet predplatených hodín.

Cena parkovného je 0,50 EUR na hodinu. 

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Rožňave online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Historické jadro - pozostáva zo štvorcového námestia, najväčšieho svojho druhu na Slovensku a niekoľkých priľahlých ulíc. Śtruktúra historického jadra sa vytvorila už približne koncom 15. storočia a zachovala sa až do dnešných čias.

Katedrála Nanebovzatia Panny Márie – pochádza zo 14. storočia a je postavená v gotickom slohu. Kostol je najkrajšou a zároveň najvýznamnejšou pamiatkou mesta.

Mestská strážna veža – bola postavená v renesančnom štýle počas tureckej hrozby v rokoch 1643 až 1654. Veža je 36,5 metrov vysoká a na južnej strane fasády sa na pamiatku tureckých vojen v stene nachádza delová guľa.

Mestská zvonica – prvé rožňavské verejné hodiny boli zakúpené a umiestnené na veži v roku 1555. Vyrobil ich majster Martin Szontágh a hovorí sa, že mali povesť najpresnejších hodín v Maďarsku.

Radnica - bola postavená v roku 1711 a v stredoveku zohrávala dôležitú úlohu v každodennom živote mesta. V budove sa uskutočnili mnohé významné stretnutia orgánov samosprávy obcí a prijali sa tu záväzné rozhodnutia mestskej rady. V súčasnosti sa priestory radnice využívajú na organizovanie rôznych spoločenských podujatí a na druhom poschodí sa nachádza divadlo.

Pomník grófky Františky Andrássyovej – bol postavený v secesnom štýle v roku 1905. Manželia Andrássyovci boli známi svojou charitou a časť majetku darovali aj najchudobnejším obyvateľom Rožňavy. Obaja boli tiež zakladateľmi viacerých inštitúcií, ako napríklad škôl, domovov dôchodcov či domovu pre siroty.

Gymnázium Pavla Jozefa Šafárika - sídli v budove postavenej v rokoch 1904 až 1906. Študovali tam osobnosti ako Samo Tomášik, Ján Botto, Pavol Jozef Šafárik či Kálmán Tichy.

Zážitkové centrum Sentinel - ponúka k nahliadnutiu expozíciu baníctva a hutníctva Gemeru, expozíciu banských dielní a expozíciu prírody Slovenského krasu. V expozícii Gemerského baníctva a hutníctva sa dozviete o histórii ťažby od praveku až po súčasnosť. V areáli centra sa nachádzajú aj unikátne kúsky, akými sú tretí najstarší parný valec na svete a jediný parný voz Škoda Sentinel na Slovensku. Expozícia prírody Slovenského krasu a jeho okolia na druhej strane predstavuje prírodné črty a krásy tejto oblasti.

Medzi ďalšie pamiatky, ktoré môžete v meste navštíviť, patria kostol a kláštor Františkánov, biskupská rezidencia alebo kostol sv. Anny.

 

VOĽNÝ ČAS

Plávanie - letné kúpalisko ponúka štyri bazény. Jeden má dĺžku 50 metrov a skokanskú vežu, ostatné tri sú detské so šmýkačkami. Milovníci športu si môžu užiť čas pri vode aj hraním futbalu, basketbalu, volejbalu, futbalu alebo minigolfu.

Turistika -  dobre vyznačené turistické trasy v jednotlivých pohoriach ako sú Slovenský kras, Spišsko-Gemerský kras (Slovenský raj), Volovské vrchy a Revúcka vrchovina umožňujú spoznať prírodné krásy regiónu.

Cykloturistika - vďaka množstvu prírodných a kultúrnych zaujímavostí, ako aj stredne členitému terénu poskytuje oblasť horného Gemera výborné podmienky pre vyznávačov cykloturistiky. Najvýznamnejšou cykloturistickou trasou oblasti je Cyklomagistrála Slovenský kras s niekoľkými vedľajšími trasami. Tento takmer 200 km dlhý okruh je vyznačený červenými cykloznačkami a obopína celé územie Slovenského krasu a prechádza každou atraktívnou lokalitou na jej území i v jej okolí. Oblasťou horného Gemera prechádza aj Rudohorská magistrála a Karpatská cyklistická cesta.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Gotická cesta -  je tematickou kultúrno-poznávacou turistickou trasou, ktorá spája významné historické pamiatky Gemera a Spiša. Meria takmer 650 kilometrov a vedie po cestách prvej až tretej triedy, ako aj po miestnych komunikáciách. Zahŕňa celkovo pamiatky v deviatich mestách a 24 dedinách.

Slovenský kras - jeden z Národných parkov, kde je známych približne 1350 jaskýň a priepastí. Z nich je pre turistov sprístupnená jaskyňa Domica, Gombasecká jaskyňa, Jasovská jaskyňa a Krásnohorská jaskyňa. Jaskyne Slovenského krasu a priľahlého Aggtelekského krasu v Maďarsku boli v roku 1995 zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Dobšinská ľadová jaskyňa - sa nachádza v národnej prírodnej rezervácii Stratená a svojou povahou patrí medzi najvýznamnejšie jaskyne na svete. Ľadová výplň sa tu vyskytuje v rôznych formách a na niektorých miestach dosahuje hrúbka ľadu 26 metrov. Vstup do jaskyne je na severnom svahu kopca Duča.

Kaštieľ v Betliari - bol postavený v 18. storočí, keď nahradil pôvodnú staršiu stavbu v renesančnom štýle. K najvýznamnejším majiteľom patrila rodina Andrássyovcov, ktorá ho najviac zveľadila a navyše k nemu postupne vybudovala i rozsiahly park. Miestnosti a pôvodné zariadenie sú stále vo veľmi dobrom stave.

Grófska ľadovňa vo Vlachove – sa nachádza na okraji obce v oblasti bývalého kaštieľa Andrássyovcov. V minulosti mali krajské budovy k dispozícii tzv. ľadovňu - jednoduchú kamennú budovu postavenú v klenbovej pivnici, uzavretú železnými dverami. Na zemi boli umiestnené ľadové bloky, ktoré miestnosť zachladzovali a na stenách sa nachádzali háky na vešanie mäsa z chytených zvierat.

Domica - najväčšia jaskyňa v Slovenskom krase, pre verejnosť sú tu sprístupnené takmer dva kilometre chodieb. Veľkú časť výzdoby jaskyne vytvoril podzemný potok, po ktorom sa môžete počas vašej návštevy v podzemí aj plaviť.

Gombasecká jaskyňa - medzi najkrajšie priestory jaskyne patrí Mramorová sála s 8 metrov hlbokou studňou. Jaskyňa má mimoriadne priaznivé mikroklimatické podmienky, nakoľko konštantná teplota sa pohybuje okolo 9 stupňov, čoho výsledkom je čistý vzduch a priaznivé aerosólové zloženie pre človeka. Tieto faktory sú dôležité pri liečbe niektorých ochorení horných dýchacích ciest. Vyhliadková veža pri Gombaseckej jaskyni vznikla úpravou bývalej zvonice.

Hrad Krásna Hôrka - postavili v 13. storočí na dôležitej obchodnej ceste vedúcej zo Sedmohradska cez Košice na Spiš a do Poľska. V 17. storočí sa stal hrad sídlom župy a bol prebudovaný na honosné renesančné sídlo. Roku 1817 vyhorel a jeho ďalší majitelia Andrássyovci v ňom po renovácii umiestnili rodové múzeum, ktorého základom sa stali pôvodné historické interiéry a zbierky.

Andrássyho obrazáreň v Krásnohorskom Podhradí - dal postaviť v rokoch 1908 – 1909 gróf Dionýz Andrássy pre svoju zbierku výtvarného umenia. V súčasnosti slúži pôvodnému účelu k prezentácii výtvarných diel.

Mauzóleum Andrássyovcov, Krásna Hôrka - vzniklo na začiatku 20. storočia a nesie výrazné secesné prvky. V jeho okolí sa rozprestiera rozsiahly park so sochami, keďže Andrássyovci mali slabosť pre veľké parkové plochy.

Dievčenská skala – kopec, ktorý sa nachádza v prostredí Silickej planiny. Toto čarovné miesto ponúka priestor na úžasnú turistiku a tiež krásny výhľad na celé mesto. Samotná Dievčenská skala sa nachádza v nadmorskej výške 660 metrov a na jej severnom svahu nájdete aj malú vyhliadkovú skalnú planinu, z ktorej si môžete vychutnať výhľad na Plešivec, Volovské vrchy a Rožňavskú kotlinu s hradom Rožňava a Krásna Hôrka. Dobrým východiskovým bodom na výstup sú Jovice a Krásnohorská Dlhá Lúka. O niečo dlhšia cesta vás čaká, ak sa sem vydáte z obce Hrušov. Napriek tomu však ide o nenáročnú túra, prudké stúpanie je iba v posledných metroch cesty.

Štítnik - je výnimočný dochovaným historickým urbanizmom, ktorý sa v mestečku formoval od stredoveku okolo centrálneho námestia, ktorému dominuje stredoveký evanjelický kostol. Trojloďová gotická bazilika stojí na mieste staršej románskej stavby z 13. storočia a v interiéri sa nachádzajú rozsiahle plochy pokryté stredovekou freskovou výmaľbou. Ide o vôbec najrozsiahlejší súbor stredovekej nástennej maľby na Slovensku. Veľmi zaujímavý je aj vodný hrad, ktorý plnil obrannú funkciu a chránil celú oblasť močarísk.

Kobeliarovo - obec v Slovenskom Rudohorí  severovýchodne od Rožňavy.  Najslávnejším rodákom je vedec a národný buditeľ Pavol Jozef Šafárik, narodil sa tu 13. mája 1795, čo pripomína múzeum v jeho rodnom dome. V obci stojí aj evanjelický ranogotický kostol, datovaný do obdobia okolo roku 1300.

Ochtinská aragonitová jaskyňa - je jednou z troch sprístupnených aragonitových jaskýň na svete a jedinou v Európe. V jaskyni možno nájsť množstvo foriem aragonitu, najvzácnejším je takzvaný železný kvet, ktorý pripomína koral.

Jasovská jaskyňa - je prvou jaskyňou, ktorá bola na Slovensku sprístupnená, a to v roku 1846. Známa však bola už v historických dobách, o čom svedčí aj husitský nápis z roku 1452. Jaskyňa sa nachádza v Slovenskom krase, v Medzevskej pahorkatine neďaleko východného okraja Jasovskej planiny. Dolný vstup do jaskyne je na pravej strane rieky Bodvy v nadmorskej výške 257 metrov.

Hrhov - v obci sa nachádza vodopád, ktorý je s výškou 14 metrov (niekde udávajú 15 m)  najvyšším v Slovenskom krase. Nachádza sa priamo v centre obce, kde jeho vody padajú cez travertínový prah. V obci môžete navštíviť aj dve vyhliadkové veže na pozorovanie vtáctva, ktoré otvorili pri Hrhovských rybníkoch.

Ruiny husitského kostola - pri obci Lúčka nájdete pozostatky krásneho kamenného kostola z 13. storočia. Ten zohral dôležitú úlohu počas husitského obdobia, keď slúžil ako obranná pevnosť. Husiti k nemu pristavili ešte kamenný múr a strážnu vežu. Počas 1. svetovej vojny však celý vyhorel a domáci sa rozhodli ho už znova nerekonštruovať.

 

INTERNET

https://www.roznava.sk/

http://www.gemer.sk/obce/roznava/roznava.html

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa