Trebišov

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Trebišov



 

Trebišov je centrom južného Zemplína. Prvá písomná zmienka o meste je z roku 1254, kedy bolo spolu s hradom Parič vo vlastníctve šľachtica Andronika z Trebišova. Jeho osídlenie je však staršieho dáta. V latinsky písaných písomnostiach zo stredoveku sa Trebišov pravidelne vyskytuje pod názvom Terebes. Obmedzené mestské práva dostal Trebišov v roku 1439, vyvíjal sa však až po novovek ako poddanské mestečko. Po 2. svetovej vojne tu ožil priemysel prostredníctvom potravinárskeho kombinátu, ktorý pozostával z cukrovaru, mliekárne, čokoládovne Deva, konzervárne a droždiarne.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Trebišove

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Trebišove online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

PARKOVANIE

V Trebišove je možné zaparkovať na štyroch hlavných parkoviskách - na ulici Škultétyho, na Námestí mieru, na ulici Komenského a na ulici Varichovská. Medzi ďalšie miesta, kde je vyznačené voľné parkovanie, patria parkovacie miesta na uliciach Milana Rastlislava Štefánika, Kapitána Nálepku, Jána Kostru, Hurbanovej, Moyzesovej, či Brehovskej. V prípade, že sa jedná o spoplatnené parkovacie miesto, upozorňuje na to tabuľa, obsahujúca aj pokyny na úhradu. Vo väčšine prípadov je nutné parkovné uhradiť v platobnom automate.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Hrad Parič - dnes sú z neho už len ruiny, kedysi však bol reprezentatívnym sídlom šľachty. Postavili ho v 13. storočí ako ranogotický nížinný vodný hrad s tromi poschodiami. Dominovala mu štvoruholníková vstupná veža a hrad postupne získal vysoké a hrubé opevnenie. V 15. storočí nasledovali ďalšie obranné prvky (predsunuté opevnenia, vodné priekopy), ani tie však nezabránili jeho skaze. V roku 1684 hrad dobyli Thökölyho vojská a o dva roky neskôr bol vyhodený do vzduchu strelným prachom.

Mestský historický park - patril medzi najrozsiahlejšie a najcennejšie parky v strednej Európe. Trebišovčania ho často nazývajú Andrássyovský, ide totiž o bývalý grófsky park. Rozprestiera sa na ploche 62 hektárov s 20 druhmi ihličnanov, 40 druhmi listnatých stromov a 20 druhmi krovín. V jeho areáli sa nachádza aj niekoľko stavebných pamiatok - základy stredovekého kostola Sv. Ducha, dva kostoly, kláštor, kaštieľ s hospodárskymi budovami, mauzóleum grófa Júliusa Andrássyho a hrad Parič.

Rímskokatolícky kostol Návštevy Panny Márie - pochádza z roku 1404. Je to príklad gotickej architektúry, pričom je kostol zložený z hlavnej časti a kaplnky. Na strope kostola sú namaľované scény zo života Panny Márie a v interiéri sú umiestnené dva mramorové epitafy. Pod kostolom sa nachádzajú krypty.

Pavlínsky kláštor - bol postavený v roku 1502. Objekt renesančného kláštora v tvare L bol spojený s kostolom južným krídlom. Zrušením paulínskeho rádu v roku 1786 kráľom Jozefom II. kláštor stratil svoju pôvodnú funkciu a odvtedy sa využíva na mnohé účely. Teraz tu sídli Základná umelecká škola a Rímskokatolícky farský úrad.

Románsky kostol Sv. Ducha – resp. jeho základy patria k najstarším v Trebišove. Boli objavené náhodou mladými prírodnými vedcami, pričom existenciu kostola následne potvrdili záznamy pápežských desiatnikov z rokov 1332–1337.

Múzeum a kultúrne centrum južného Zemplína – nachádza sa v pôvabnom barokovo-klasicistickom kaštieli, v bývalom sídle rodiny Andrássyovcov. Hlavnou činnosťou múzea je zhromažďovanie a sprístupňovanie dokumentov o vývoji okresu Trebišov. Múzeum ponúka niekoľko stálych expozíciíí - šľachtických rodov, lovu, mlátenia, ľudového rezbárstva či rodiny Andrássyovcov.

Andrássyho mauzóleum - gróf Julius Andrássy si ako posledné miesto odpočinku vybral romantické prostredie trebišovského parku na brehu jazera. Mauzóleum tohto významného politika a štátnika tu stojí od roku 1893 a je jednou z najcennejších chránených kultúrnych pamiatok v Trebišove. Mauzóleum navrhol nemecký architekt Arthur Meining v novogotickom štýle.

 

VOĽNÝ ČAS

Amatérske divadlo - má v Trebišove bohatú tradíciu. Po mnoho rokov šíri slávu trebišovského amatérskeho divadla napríklad súbor Potravinár, ktorý vznikol po druhej sv. vojne. Práve preto je určite dobrým nápadom zájsť pri návšteve mesta na niektoré z početných predstavení.

Ochutnávka Tokajského vína - Keď hovoríme o Tokaji, každému príde na myseľ vynikajúce voňavé dezertné víno zlatej farby. Tomuto vínu dokonca podľahol aj kráľ Ľudovít XIV. Ochutnajte ho priamo v stredovekej pivnici, kde vás zoznámia s históriou jeho vzniku, technologickými postupmi a predovšetkým so širokou škálou vín. Zbierka týchto pivníc je tiež na zozname národných kultúrnych pamiatok Slovenska.

Centrum vodných športov - centrum mesta Trebišov sa môže pochváliť nádherným veľkým mestským parkom, na okraji ktorého sa nachádza areál vodných športov. V ňom sú vám k dispozícii 2 hlavné bazény a 1 detský bazén. Priemerná teplota vody je 27 stupňov. V lete sa v bazéne konajú aj rôzne hudobné akcie, diskotéky a nočné kúpanie.

Aktuálny prehľad kultúrnych podujatí v meste nájdete tu.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Brekovský hrad - bol postavený v 13. storočí a plnil obrannú funkciu. Dvakrát počas svojich krátkych dejín stihol vyhorieť. Potom sa ho už v 17. storočí rozhodli jeho obyvatelia navždy opustiť a začal úplne chátrať. Nakoniec sa z neho stala len zrúcanina, ku ktorej sa chodia i domáci radi prejsť a pokochať sa krásnym výhľadom na okolie. Z obce Brekov sa k nemu dostanete po vyznačenej žltej turistickej trase.

Dargov - obec leží na úpätí strednej časti Slanských vrchov v doline potoka Trnávka. V dejinách je spojená najmä s druhou svetovou vojnou a krvavými bojmi medzi nemeckou a sovietskou armádou na prelome rokov 1944 a 1945. Ku kultúrnym a historickým zaujímavostiam obce patrí drevená zvonica postavená po prvej svetovej vojne.

Hrad Čičva – zrúcanina stojí na kopci v Ondavskej vrchovine nad obcou Sedliská. Hrad bol postavený v 14. storočí a stal sa strážnou pevnosťou pri „poľskej bráne“ do krajiny. V 18. storočí ho dal gróf František Barkóci cisárskym jednotkám, ktoré ho zbúrali.

Zemplínska Šírava - táto vodná nádrž sa vďaka veľmi priaznivému miestnemu podnebiu  využíva na rekreáciu. Je pomerne plytká, jej hĺbka dosahuje iba maximum 3,5 metra.  K dispozícii je prenájom člnov, vodných bicyklov, skútrov, lyží a windsurfov a tiež množstvo ubytovacích a stravovacích zariadení, ktoré sa nachádzajú väčšinou na severnom pobreží. Prehliadka okolia jazera je zabezpečená aj na lodiach, ktoré začínajú z miestneho prístavu.

Prírodná rezervácia Tajba – sa nachádza v katastri obce Streda nad Bodrogom. Rozlieha sa okolo nábrežia rieky Bodrog a jej územie meria 60,6 akrov. Medzi druhy, ktoré sa tu vyskytujú, patrí napríklad európska korytnačka rybná, ktorá je vedená medzi ohrozenými druhmi ako kriticky ohrozená.

Parchovany - kedysi tu stál jeden z najkrajších neogotických kaštieľov Uhorska, cez 2. svetovú vojnu však bol úplne zničený. Dnes tu môžete navštívi krásny park s rybníkom a množstvom vzácnych a starých stromov, ktorý bol súčasťou kaštieľa.

Vinné - nad obcou stojí Viniansky hrad, zrúcanina pôvodne gotického hradu z 13. storočia.

Senianske rybníky - sú ideálnym výletom do prírody pre rodiny s deťmi. Rybníky sú tiež miestom národnej prírodnej rezervácie s rovnakým názvom a nachádzajú sa tu náučné chodníky v celkovej dĺžke takmer 17 kilometrov. Väčšina z nich je dokonca prevažne cyklistických. Rezervácia je otvorená po celý rok, ale ak chcete zažiť niečo skutočne jedinečné, mali by ste sem prísť koncom marca. V tomto období oblasťou prelieta veľké množstvo vtákov rôznych druhov.

 

INTERNET

https://www.trebisov.sk/

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa