Snina

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Snina



 

Snina leží v strednej časti doliny Cirochy pri sútoku riek Cirocha a Pčolinka. Podľa historikov dedinu Snina založili slovenskí obyvatelia pred 13. storočím, pravdepodobne v 11. až 12. storočí. Prvá písomná správa však pochádza až z roku 1317.

V 2. polovici 16. storočia sa Snina postupne vyvinula na mestečko a v r. 1623 ju v urbári zapísali ako oppidum Sinna. Veľký význam pre rozvoj malo potom vybudovanie železiarne v roku 1809 v Jozefovej doline. Tie však v čase hospodárskej krízy v roku 1873 zanikli, život obyvateľov Sniny a okolia sa rapídne zhoršil a nastalo hromadné sťahovanie do USA, Kanady a západnej Európy.

Čiastočné hospodárske oživenie regiónu nastáva na začiatku 20. storočia. Súviselo s výstavbou železnice z Humenného do Stakčína v rokoch 1909 – 1912, ktorá umožnila rozvoj najmä drevárskeho priemyslu. Po vojne vznikla potreba opraviť zničené objekty a toho dôvodu bola v roku 1930 v Snine postavená tehelňa s trojsmennou nepretržitou prevádzkou.

1. mája 1949 začala výstavba strojárskeho Vihorlatského podniku, ktorá priniesla pracovné príležitosti v stavebných organizáciách, službách a obchode. Spolu s rozvojom priemyslu a služieb sa rozvíjalo aj bývanie. Dnes má Snina niečo vyše 20 tisíc obyvateľov.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Snine

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Snine online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Klasicistický kaštieľ – postavený bol v roku 1781 na podnet Terézie van Dernáthovej, vnučky posledných grófov Sniny. Súčasťou areálu boli v minulosti aj francúzske a anglické záhrady. Koniec kaštieľa nastal v povojnových rokoch, čoho následkom jeho budova ďalej slúžila napríklad ako domov mládeže. Od roku 2012 však mesto Snina začalo kaštieľ rekonštruovať a vďaka zriadenej muzeálnej expozícii, galérii a knižnici mu prinavrátilo jeho slávu.

Fontána so sochou Herkula – je akýmsi symbolom mesta. Železná socha pochádza z roku 1841 a nájdete ju uprostred fontány na nádvorí kaštieľa.

Historický park pri kaštieli – táto vegetačno-architektonická kompozícia je jednou z najstarších na Slovensku. Park bol založený približne na začiatku 19. storočia.

Malý kaštieľ - pochádzaj z prvej polovice 19. storočia. V rokoch 1958 až 1970 bol využívaný ako Základná hudobná škola, neskôr ako Ľudová škola umenia.

Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie - je klasicistickou stavbou z roku 1842. V jej spodnej časti nájdete hrobku rodu Rhollovcov, spolu s náhrobným nápisom v maďarskom jazyku.

Chrám sv. Rastislava - drevený chrám dokončili roku 2017 za takmer 100.000 eur. Postavili ho takmer bez použitia klincov.

Pomník vzniku Československej republiky – je pripomienkou udalosti konca 1. sv. vojny, ktorá znamenala zánik Rakúsko-Uhorska.

Galéria Andrej Smolák – bola otvorená v roku 1993 ako filiálka Galérie MIRO. V galérii prebiehajú výstavy súčasných slovenských, ale aj zahraničných autorov, pričom medzi významné mená vystavovaných autorov patria napríklad Martin Benka, Ľudovít Fulla či Cyprián Majerník.

Židovský cintorín - pochádza z konca 19. storočia a leží na úpätí Viničnej hory. Nachádza sa tu približne 50 kamenných náhrobkov, ktoré poukazujú na bývalú židovskú komunitu žijúcu v Snine.

Gymnázium, budova bývalého Okresného národného výboru - typický objekt architektúry socialisticko-realistického klasicizmu 50-tych rokov 20. storočia. Spája v sebe prvky súčasnej a klasickej architektúry, konkrétne preberá antické architektonické prvky.

 

VOĽNÝ ČAS

Bio prírodné kúpalisko - jedna  z najnavštevovanejších turistických atrakcií. Filtrácia vody tu prebieha naozaj ekologicky, a to vďaka biologickej zóne tvorenej vodnými rastlinami. Táto príjemne teplá voda je vhodná najmä pre tých, ktorí trpia alergickými reakciami na chemické dezinfekčné prostriedky. Areál prírodného kúpaliska ponúka aj vodné hojdačky, šmýkačky a vodné huby, najmä ako atrakciu pre deti.

Minizoo - jeho cieľom je prezentovať verejnosti rôzne druhy zvierat a tiež pomáha pri záchrane voľne žijúcej zveri.

Park pri Vihorlate - bol vybudovaný v druhej polovici 20. storočia v blízkosti bývalého strojárskeho podniku Vihorlat š. p. V parku je vybudovaná sieť chodníkov, ktoré sú využívané na prechádzky, v jednej časti je vybudované detské ihrisko.

Rybník Mlynisko - bol vybudovaný pre účely rekreačného rybolovu.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Zemplínske Hámre - nový náučný chodník spájajúci obnovené pamiatky, objekty či významné lokality obce dokumentujúce jej niekdajšiu priemyselnú históriu. Je dlhý 5,5 kilometra a na jeho návštevníkov čaká celkovo 13 zastávok.

Observatórium v Kolonici - v lesoch za obcou Kolonica v okrese Snina sa ukrýva jedno z najvýznamnejších astronomických pracovísk na území Slovenska. Tamojšie observatórium, ktoré je vysunutým pracoviskom Vihorlatskej hvezdárne v Humennom, sa zaoberá skúmaním takzvaných premenných hviezd.

Morské oko – je srdcom Vihorlatských vrchov. Jazero bolo vytvorené postupným zosuvom pôdy v sopečnom horninovom prostredí a je prírodnou pamiatkou s najvyšším stupňom ochrany. Jazero je tiež súčasťou prímorského pralesa Vihorlat a je zaradené do zoznamu svetového prírodného dedičstva UNESCO. Pochváliť sa môže krištáľovo čistou vodou, ktorá je domovom európskych rakov, ale aj iných vodných živočíchov alebo rastlín.

Sninský kameň - je súčasťou Vihorlatu a pozostáva z dvoch častí – z Malého a Veľkého Sninského kameňa. Prístupný je hneď z niekoľkých smerov. Vašu túru môžete začať priamo v Snine, no vybrať sa môžete aj zo Zemplínskych Hámrov. Prejsť sa k nemu dá aj od Morského oka. Za dobrého počasia sa vám naskytne skutočne fantastický výhľad. Niekedy je vidno nielen široké okolie a Poľsko, ale aj Tatry.

Hora Nežabec – patrí do chránenej oblasti Vihorlatského pralesa a spolu s ďalšími lesmi vo Vihorlate je zapísaná do Zoznamu svetového prírodného dedičstva UNESCO. Nebažec je tretím najvyšším vrcholom Vihorlatských hôr. Hora je charakteristická svojimi skalnými výbežkami a vrcholom zarasteným hustými lesmi. Značené turistické chodníky sú prístupné zo z jazera Morské oko alebo z obce Strihovce.

Vodná nádrž Starina - je najväčšou vodnou nádržou na pitnú vodu v strednej Európe. Postavená je na území národného parku Poloniny a pitnou vodou zásobuje takmer celé východné Slovensko. Keďže ide o zdroj pitnej vody, zakázané je plávanie, vodné športy a rybolov. Krásu nádrže si však môžete vychutnať pri výlete na neďalejkú rozhľadňu, ktorá sa nachádza v južnej časti vodnej nádrže. K miestu vedú vyznačené cyklotrasy, no môžete sa sem dostať aj autom.

Šmigovec - v obci sa nachádza vzácna drevená cerkev (chrám východného obradu) Nanebovstúpenia Pána z roku 1775.

Hrad Čičva – zrúcanina stojí na kopci v Ondavskej vrchovine nad obcou Sedliská. Hrad bol postavený v 14. storočí a stal sa strážnou pevnosťou pri „poľskej bráne“ do krajiny. V 18. storočí ho dal gróf František Barkóci cisárskym jednotkám, ktoré ho zbúrali.

Brekovský hrad - bol postavený v 13. storočí a plnil obrannú funkciu. Dvakrát počas svojich krátkych dejín stihol vyhorieť. Potom sa ho už v 17. storočí rozhodli jeho obyvatelia navždy opustiť a začal úplne chátrať. Nakoniec sa z neho stala len zrúcanina, ku ktorej sa chodia i domáci radi prejsť a pokochať sa krásnym výhľadom na okolie. Z obce Brekov sa k nemu dostanete po vyznačenej žltej turistickej trase. V minulosti sa tam nachádzalo aj významné archeologické ložisko. Časť exponátov je možné vidieť aj v múzeu v Humennom. V súčasnosti je už objekt voľne prístupný všetkým turistom.

Hrabová Roztoka - drevený gréckokatolícky Chrám svätého Bazila Veľkého v obci je známy vďaka ikonostasu z 18. storočia.

Osadné - v obci sa nachádza krypta s kosťami 1025 vojakov Ruskej a Rakúsko-uhorskej armády padlých v okolí. Ďalších 1467 vojakov je pochovaných v dvoch šachtách na miestnom cintoríne. Na Slovensku ojedinelá nonstop otvorená Krypta Osadné je súčasťou pravoslávneho chrámu dokončeného v roku 1930.

 

INTERNET

https://www.snina.sk/

https://snina.virtualne.sk/

 

APLIKÁCIE

Virtualne – aplikácia, vďaka ktorej budete mať po ruke informácie o aktivitách a podujatiach v meste.

V obraze – vďaka aplikácii budete mať k dispozícii prehľad aktualít v obci. Aplikácia vás tiež včas upozorní na organizované akcie a pozrieť si cez telefón môžete aj fotografie alebo dokumenty, vyvesené na úradnej tabuli.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa