Dovolenka na Slovensku takmer ako pri mori: Oravská priehrada

2020-06-22 00:00:00 |   |    | 

Sever Slovenska prichádza s ďalším tipom na dovolenku pri vode. Oravská priehrada patrí k našim najznámejším vodným plochám. Jej najväčšou výhodou je, že sa odtiaľ môžete vybrať na množstvo zaujímavých výletov, uvidíte obľúbený Oravský hrad a zájsť môžete aj do susedného Poľska. Je to ideálne miesto na dovolenku s deťmi, pretože im okrem kúpania môžete vymyslieť množstvo iných aktivít.



 

Priehradu chceli stavať už v 18. storočí

Na sútoku riek Biela a Čierna Orava mali už od nepamäti problémy s veľkým objemom vody v ich korytách. Kríza prichádzala stále v období jarných dažďov, keď zažil tento región niekoľko povodní, pri ktorých prišli o život viacerí ľudia. Preto už v 18. storočí začali uvažovať o postavení priehrady. Z tejto doby existujú dokonca záznamy, v ktorých nakreslili prvé návrhy tejto stavby. Napriek tomu trvalo ešte ďalšie dve storočia, kým sa im podarilo tento nápad zrealizovať. I keď sa prvé merania a aktivity začali už v roku 1871, k samotnej realizácii sa dostali až v roku 1941 a Oravskú priehradu dokončili až v roku 1954, pretože práce na nej spomalila aj 2. svetová vojna.

 

Unikátne vypustenie z roku 1990

Pri výstavbe Oravskej priehrady museli odsťahovať vyše 3000 ľudí, ktorí žili v piatich úplne a dvoch čiastočne zatopených obciach. Tí sa s odchodom zmierovali len veľmi ťažko a často sa chodievali pozerať na vodnú plochu a snívať o tom, kde kedysi bývali. V roku 1990 sa im naskytla unikátna príležitosť. Vtedy podrobili odborníci priehradu kompletnej rozsiahlej renovácii, tak ju museli úplne vypustiť. Na niekoľko mesiacov bolo jej dno voľne prístupné pre verejnosť, takže sa tam vracali aj bývalí obyvatelia týchto oblastí, ktorí sa ešte raz prešli po svojej rodnej zemi.

 

Pláže nájdete najmä pri kempingoch

Na turistiku a vodné aktivity sa využíva najmä južný a západný breh priehrady. Tam sa nachádza aj najviac pláží, ktoré ale zväčšia patria k ubytovacím zariadenia. Špecialitou Oravskej priehrady sú autokempingy. Ubytovanie v malých chatkách nájdete hneď na viacerých miestach, navyše v týchto komplexoch je často aj viacero služieb a aktivít na vyplnenie voľného času, takže sa tam istotne nebudete nudiť. Perfektný prístup k priehrade je aj v Námestove, ktoré taktiež prišlo kvôli jej výstavbe o veľkú časť pôvodnej rozlohy. Voda na kúpanie je počas celého leta príjemne teplá, na viacerých miestach nájdete aj mierne vstupy, ktoré sú vhodné pre deti a menej zdatných plavcov. Počas dovolenky môžete vyskúšať rôzne vodné športy ako windsurfing, paddle boarding, člnkovanie alebo jazdu na vodných bicykloch. Pomôcky na všetky tieto aktivity si môžete zapožičať pri každej väčšej pláži.

 

Plavby po priehrade a na Slanický ostrov

Na Oravskej priehrade organizujú oficiálne plavby dve spoločnosti. Ich prístavy sa nachádzajú v okrese Tvrdošín, v blízkosti Slanického ostrova. Časť plavby tvorí prehliadka, počas ktorej uvidíte najmä okolité pobrežie, ale taktiež budete mať nádherný výhľad na Západné Tatry. Potom vás čaká zastávka priamo na ostrove, ktorý je spomienkou na bývalú obec Slanica. Keďže sa jej kostol nachádzal na vyvýšenine nad dedinou, podarilo sa ho uchovať aj s časťou kalvária. V súčasnosti tam sídli múzeum s tradičným oravským umením, ale taktiež aj so spomienkami na výstavbu tohto vodného diela. Na toto miesto neskôr previezli aj niekoľko sôch a pomník slávneho rodáka Antona Bernoláka, ktorému vďačíme za prvé uzákonenie spisovnej slovenčiny. Po prechádzke na ostrove vás čaká plavba späť, počas ktorej si môžete na lodi zakúpiť občerstvenie. Odporúčame vám rezervovať si podvečerný termín, keď si môžete vychutnať aj nádherný západ slnka. Plavby organizujú v závislosti od počasia od začiatku mája do konca októbra.

 

Tipy na výlety v okolí

Oravský hrad – hlavnou atrakciou tohto regiónu je pochopiteľne Oravský hrad. Ten vybudovali počas 13. storočia na mieste, kde pôvodne stál jeho drevený predchodca. Jeho najslávnejšími majiteľmi boli Thurzovci, ktorí ho opustili v roku 1800 po tom, čo vyhorel. Počas návštevy máte na výber z malého, základného a veľkého okruhu, ktorý trvá až tri hodiny a navštívite počas neho všetky prístupné miestnosti.

Plavba na pltiach pod Oravským hradom – originálnym zážitkom je plavba na pltiach po rieke Orava. Z nich budete mať nádherný výhľad aj na samotný hrad. Pôvodne sa tieto plavidlá využívali na prepravu tovaru z Poľska, potom ich začali používať aj na plavby s turistami, ktoré sa dočkali veľkej obľuby.

Hviezdoslavova hájovňa – na Orave môžete navštíviť aj jedno z obľúbených miest nášho známeho spisovateľa Pavla Országha Hviezdoslava. Ten rád chodieval do hájovne v Rovniach a práve na tomto mieste písal známu Hájnikovu ženu. Zaujímavosťou je, že sa tam neskôr narodil aj Milo Urban a v súčasnosti sa tam preto nachádza múzeum, ktoré sa venuje tvorbe a životu oboch týchto majstrov pera.

Zuberec – skanzen v Zuberci patrí medzi najpopulárnejšie na Slovensku. Uvidíte tam stavby, ktoré preniesli z celého oravského regiónu a taktiež sa môžete tešiť na prehliadky remeselníckeho umenia. Pri skanzene sa nachádza aj Brestovská jaskyňa a Brestovská vyvieračka.

Františkova huta – pri obci Nižná môžete navštíviť Františkovu hutu, ktorá bola kedysi známou železiarňou. Jej brány zatvorili v roku 1863, odkedy síce chátrala, ale zachovali sa z nej aspoň krásne ruiny. Tie sú voľne prístupné pre verejnosť.

Rozhľadňa Borová nad Tvrdošínom – najkrajší pohľad na priehradu sa vám naskytne z rozhľadne v Borovej nad Tvrdošínom. Z 11 metrov vysokej veže uvidíte okrem vodnej plochy aj veľkú časť tohto regiónu. Vedie k nej nenáročná cesta vhodná aj pre rodiny s malými deťmi.

Gotický kostolík, Tvrdošín – v Tvrdošíne sa nachádza vzácny drevený kostolík, v ktorom si môžete pozrieť nádherný barokový oltár. Nachádza sa priamo na miestnom cintoríne.

Oravská lesná železnica – nielen deti sa potešia návšteve zachovanej lesnej železnice pri Oravskej Lesnej. Môžete sa tam previesť na trojkilometrovej trati, ktorá vám ukáže krásy tohto regiónu a oboznámi vás tiež s prácou lesníkov a drevorubačov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa