Tri dni na Malorke: Naplánujte si krátky výlet na slávny španielsky ostrov

2019-03-27 12:00:00 |   |    | 

Malorka sa stala pre Slovákov počas minulej sezóny absolútnym hitom. Letecké spoločnosti ponúkali z Viedne mimoriadne lacné letenky, ktoré boli ideálne najmä na kratšie trojdňové pobyty. Spiatočnú cestu ste si v akcii aj v hlavnej sezóne mohli kúpiť za dve až dvadsať eur. Počas tohto výletu dostanete všetko, čo chcete od letnej dovolenky – oddych na pláži, pekné pamiatky a vynikajúce jedlo.



 

1. deň

Z Viedne na Malorku máte k dispozícii niekoľko letov denne. Na takéto krátke výlety je ideálne využiť ranný spoj, ktorý odlieta okolo siedmej a vďaka nemu máte k dispozícii viac času priamo na ostrove, alebo druhý doobedný spoj, s ktorým vo vašej dovolenkovej destinácii pristanete krátko pred druhou. Výhodou letiska na Malorke je, že sa nachádza menej ako pol hodinu od centra a len desať minút taxíkom od pláže. Po ubytovaní alebo odložení batožiny v hoteli sa už vyberte na prechádzku historickými uličkami. Ak ste v tejto destinácii po prvýkrát, odporúčame vám kúpiť si 24-hodinový lístok na hop on hop off bus, ktorý vás zavezie na tie najzaujímavejšie miesta. Prvú zastávku si urobte pri hrade, z ktorého máte nádherný výhľad na celý prístav a more. Potom vystúpte v centre, kde je okrem historických uličiek dominantou tunajšia katedrála.

Pokiaľ sa na ostrov vraciate už po niekoľkýkrát, postupne sa vyberajte viac mimo centra a spoznajte nádherné dedinky a malé mestečká. Spoje sú vynikajúce a za pár hodín stihnete vidieť naozaj veľa. Ďalším tipom je návšteva tunajšieho podmorského sveta, ktorú ocenia nielen rodiny s deťmi. Okrem tradičnej prehliadky podmorského sveta vám ponúkajú jedinečnú možnosť v podobe plavby v člne s priehľadným dnom po nádrži so žralokmi. Večer si už naplánujte oddych, romantické západy slnka, návštevu tapas barov a dobrú zábavu.

 

2. deň

Druhý deň si ešte rezervujte na aktívne spoznávanie ostrova. Povinnou turistickou atrakciou je historický vlak z Palmy do Solléru. Veľkým zážitkom je už samotná cesta, na ktorú sa vyberiete dobovými vagónmi s otvorenými oknami. Počas horúceho leta vás príjemne osvieži vánok, vďaka ktorému si ešte viac vychutnáte výhľady na krásnu prírodu v okolí. Cestou budete prechádzať priamo úzkymi uličkami a v blízkosti štýlových podnikov, ktorých terasy budete mať na dosah ruky. Sollér je malé historické mesto, ktoré má nádherné námestie s typickou španielskou architektúrou a vynikajúcimi reštauráciami s domácou gastronómiou.

Odtiaľ si môžete ešte doplatiť cestu do prístavu, ktorý je obklopený krásnymi útesmi. Keď ste už niekedy v minulosti boli v Sollére, môžete ho využiť ako prestupnú stanicu a odtiaľ sa vyberiete do iných zaujímavých mestečiek, kam jazdia  pravidelné autobusové spoje. Využite výhodnú zľavu na spiatočný lístok spolu s cestovným na električku, ktorá vás zavezie k moru. V tejto kombinácii vás cesta vyjde na 32 eur. V sezóne je vlak mimoriadne vyťažený, ale lístky sa nedajú kúpiť vopred cez internet. Musíte si preto privstať, aby ste dostali miestenku. Vďaka tomu už poobede môžete byť naspäť v Palme a oddychovať na pláži.

 

3. deň

Posledný deň si rezervujte na oddych, dobrý obed, pohárik sangrie a leňošenie na pláži. K dispozícii máte poobedňajšie a večerné lety, ktoré odlietajú o ôsmej. Pokiaľ chcete ísť niekam k moru, vyberte sa ďalej od centra, kde je už menej hotelových rezortov a nájdete tam aj pokojnejšie zákutia. Pláže sú vo väčšine prípadoch pieskové, ale musíte počítať s tým, že počas leta tam je veľmi veľa turistov. Pokiaľ ste po ceste lietadlom vždy unavení, tak si vymeňte dni a najprv si oddýchnite pri mori a v posledný deň výletu sa poprechádzajte v meste a pozrite si prípadne niektorú z pamiatok. Ak máte ubytovanie po ceste na letisko, využite hotelovú úschovňu na batožinu. Jednu väčšiu nájdete aj na hlavnej vlakovej stanici, kde stojí skrinka v závislosti od veľkosti a množstva vašich kufrov od 4 do 12 eur. Pri krátkom pobyte sa môžete zbaliť aj do malého batoha a ten môžete mať v posledný deň pohodlne prehodený na chrbte.

 

Jednodňový výlet na Malorku

Počas minulej sezóny ponúkali letecké spoločnosti aj lacné jednodenné letenky na Malorku, vďaka ktorým ste si najmä počas víkendov mohli ísť zaplávať a opáliť sa priamo k moru. V tom prípade bolo ideálne kombinovať prvé ranné lety s poslednými večernými, takže ste vďaka tomu boli v Španielsku takmer desať hodín. Pokiaľ naozaj chcete len oddychovať na pláži, vezmite si taxík a privezte sa k podmorskému svetu, pri ktorom sa nachádza viacero hotelov s výborným prístupom k moru. Za tento čas stihnete navštíviť nielen centrum mesta, ale vždy si môžete naplánovať výlet do inej časti ostrova. V priebehu jedného leta tak veľmi lacno spoznáte celú Malorku a vrátite sa tam hneď niekoľkokrát.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa