Bergen – najkrajšie mestečko v Nórsku

2018-04-17 12:00:00 |   |    | 

Oslo je síce vstupnou bránou do Nórska, no pomaly už nadobúda črty veľkomesta a stráca svoj pôvodný charakter. Preto ak chcú turisti zachytiť pravú náladu tejto krajiny, chodia skôr do druhého najväčšieho mesta Bergen. To vás napriek veľkej rozlohe prekvapí svojou intímnou atmosférou a typickým severským duchom.



 

Bryggen

Hlavnou atrakciou Bergenu je jeho najstaršia časť Bryggen, ktorá sa nachádza priamo pri promenáde. Práve v tejto lokalite sa kedysi sústreďoval život celého mesta. Prvé pôvodné domy pochádzajú z 12. storočia. Vtedy sa tam nachádzal jeden z najdôležitejších prístavov v krajine a v týchto miestach mali kancelárie viaceré spoločnosti. Nanešťastie sa však tieto pôvodné stavby nepodarilo uchovať, pretože Bryggen postihol veľký požiar.

Na začiatku 18. storočia museli preto túto štvrť zrekonštruovať. Keďže základy domov boli kamenné, podarilo sa uchovať aspoň tie a na nich potom postavili nové budovy. Prestavba prebehla citlivo a s rešpektom k pôvodnej architektúre, takže aj v súčasnosti môže Bryggen lákať turistov na pestré fasády s osobitou atmosférou.

 

Plavba do Mostraumenu

Nórska príroda je najväčším turistickým lákadlom v tejto krajine. Skĺbuje v sebe úžasnú silu drsných krajov a nežné stránky niektorých utajených zákutí. Okolo Bergenu sa nachádzajú nádherné hory, fjordy, ale aj divoká scenéria. Toto všetko uvidíte počas plavby z Bergenu do Mostraumenu.

Jej začiatok je v prístave Bryggen, z ktorého vás čaká trojhodinová cesta, ktorá vrcholí vo fjorde Osterfjorden. Počas nej si môžete pozrieť nádherné výhľady na sedem hôr, ktoré sa nachádzajú v okolí Bergenu, menšie dedinky a osamelé usadlosti, ale aj nádherný ľadový vodopád.

 

Pevnosť Bergenhus

Bergenhus postavili v 13. storočí, vďaka čomu je jednou z najstarších pevností v krajine. Istý čas ju ako jedno zo svojich sídel používala kráľovská rodina. Pôvodne pozostával iba z jednej budovy, v ktorej sa nachádzala uvítacia hala a apartmány monarchov. Neskôr do tohto komplexu pribudli ďalšie stavby ako kostoly a hospodárske budovy. V súčasnosti sú však už jednotlivé miesta od seba oddelené a len niektoré slúžia aj pre verejnosť. Priamo v pevnosti sa nachádza historické múzeum. Vstup na nádvorie je voľný a túto peknú kamennú stavbu si tam môžete pozrieť bezplatne.

 

Pozemná lanovka Floibanen

Nenechajte si ujsť ani možnosť navštíviť jeden z okolitých vrchov. Na Floyen vedie pozemná lanovka, ktorá vás za pár minút vyvezie k nádhernému výhľadu, štartu niekoľkých turistických chodníkov, ale aj k detskému ihrisku. Jej začiatočnú stanicu nájdete priamo v centre v blízkosti rybieho trhu. Floibanen premáva aj počas večerných hodín, aby ste si mohli pozrieť výhľad na nočné mesto.

Druhou alternatívou je klasická lanovka Ulriken. Tá vedie na druhý zo siedmich okolitých vrchov, ktorý nesie rovnaké meno ako táto atrakcia. Spodná stanica sa tentoraz nachádza mimo centra a dostanete sa ku nej buď pešo po dlhšej prechádzke, alebo pomocou turistického autobusu, ktorý vás zavezie až priamo k jej vchodu.

 

Vila Troldhaugen

Edvard Grieg je najúspešnejším nórskym skladateľom. V Bergene sa narodil a na tomto mieste aj poslednýkrát vydýchol. Toto mesto miloval celým srdcom a bolo mu veľkou inšpiráciou pri komponovaní. Jeho posledným domovom bola vila Troldhaugen, kde žil spolu so svojou manželkou.

Postavená bola v typickom severskom architektonickom štýle. V súčasnosti sa tam nachádza múzeum, v ktorom sa dozviete viac informácií z jeho života a môžete si tam pozrieť aj osobné piano, na ktorom komponoval.

 

Výhľad zo Sandvikenu

Bergen sa nachádza v obklopení mora a pre turistov ponúka viacero krásnych prírodných kontrastov. Preto by ste si medzi vaše dovolenkové plány mali istotne naplánovať aj návštevu nejakej vyhliadky. Zatiaľ čo v predošlých prípadoch ste sa k nim dostali pomocou lanoviek, teraz na vás čaká príjemná túra. Vrch Sandviken ponúka najkrajší výhľad na celé mesto a jeho okolie a za dobrého počasia si môžete pozrieť celý región.

 

Kostol sv. Márie – najstaršia budova v meste

V centre mesta v blízkosti rybieho trhu nájdete najstaršiu budovu Bergenu. Tou je kostol svätej Márie, ktorý postavili v prvej polovici 12. storočia. Keďže je kompletne kamenný, veľký požiar ho nepoškodil a uchoval ho aj pre ďalšie generácie. Najkrajšou časťou je kazateľnica, ktorá je bohato zdobená barokovými prvkami.

 

Drevený kostol Fantoft

Na predmestí sa nachádza ďalšia zaujímavá atrakcia, ktorou je drevený kostolík Fantoft. Pôvodne ho postavili v polovici 12. storočia vo Fortune. Koncom 19. storočia ho však preniesli a opätovne dali dokopy v Bergene. V roku 1992 ho postihol veľký požiar a museli ho kompletne zrekonštruovať. Pri týchto prácach sa riadili presne pôvodnými pravidlami, ako bol kostolík vybudovaný, aby mu zachovali pôvodný charakter. Teraz sa nachádza v obklopení krásnej prírody a môžete si tam urobiť peknú prechádzku.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.2/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa