Navštívili sme poľský Gdansk: Také hlboké zážitky vám nedá žiadne iné mesto

2020-10-20 00:00:00 |   |    | 

Gdansk na brehu Baltského mora patrí k najkrajším mestám Poľska. V jeho blízkosti sa navyše nachádza známa Gdyňa a Sopoty a spolu tvoria nádherný celok, známy ako Trojmestie. My sme ho preskúmali počas predĺženého víkendu.



 

Tri perly na pobreží Baltského mora – Gdansk, Sopoty a Gdyňa dohromady tvoria nádherný celok a prinesú vám trojnásobný zážitok z poznávania  turistických krás našich severných susedov. Každé z týchto troch susedných miest je síce iné, ale ani v jednom z nich sa nebudete nudiť. Prvé vás nadchne svojim historickým jadrom, druhé príjemnou prímorskou kúpeľnou atmosférou a tretie svojím moderným šmrncom. A najlepšie  na tom je, že sa dajú poľahky preskúmať za jediný predĺžený víkend.

Najrýchlejšie a najpohodlnejšie sa do Gdanska  prepravíte z viedenského letiska za príjemné ceny s niektorou z nízkonákladových aeroliniek.  A ceny v Poľsku sú podobné ako na Slovensku, takže si víkend  v Trojmestí môžete užiť do sýtosti. Dnes vám predstavujeme prvé a najslávnejšie mesto Trojmestia - nádherný Gdansk.

Gdansk patrí k najväčším a najstarším poľským mestám, ktoré odpradávna ťažilo zo svojej výhodnej polohy na pobreží Baltského mora. Pre turistov je najzaujímavejšia jeho historická časť.  Pri prechádzke čarovnými uličkami a pohľade na nádherné farebné historické budovy by človek asi len ťažko uveril, že drvivá väčšina z nich je stará len 75 rokov.

Počas 2. svetovej vojny bolo mesto úplne zničené a po jej skončení bola na jeho mieste len jedná veľká ruina.  Našťastie sa Poliaci rozhodli mesto podľa zachovaných plánov obnoviť do jeho historickej podoby zo 16. storočia, aj s domami s typickou tehlovou architektúrou.

Pod Zlatou bránou, ktorá ohraničuje tepnu mesta - Długu ulicu, si môžete prezrieť fotografie z konca vojny a porovnať si ich s dnešnou krásou mesta. Vysoké štíhle domy hýriace pastelovými farbami lemujú predovšetkým túto ulicu s nadväzujúcim námestím Dlugi Targ s Neptúnovou fontánou, kde podľa povery v minulosti tiekla známa gdanská vodka „Goldwasser“ so sladkou chuťou a šupinkami zlata. Tú môžete dnes ochutnať vo vybraných gdanských podnikoch.

Dominantou Dlugeho Targu je budova mestskej radnice, ktorá býva počas pondelkov návštevníkom sprístupnená bezplatne a kde si môžete pozrieť historické múzeum s viacerými sálami. Uvidíte tu aj písací stôl s rozloženými pracovnými materiálmi obľúbeného gdanského primátora Pawla Adamowicza, ktorý vyše 20 rokov riadil život mesta. Až do osudného atentátu v januári 2019, kedy ho počas charitatívneho koncertu nožom dobodal útočník.

Nádherný výhľad na historické jadro mesta je z radničnej veže.  Na konci námestia Długi Targ sa nachádza Zelená brána a po jej prejdení sa ocitnete na promenáde popri rieke Motławe. Z mosta je najkrajší a najfotogenickejší pohľad na nábrežia Długie a Rybackie Pobrzeże.

Uvidíte tu kotviace výletné lode, dva zdvíhacie mosty, Národné námorné múzeum s loďou Soldek, ktorá bola prvou v Poľsku postavenou loďou po 2. svetovej vojne a dnes slúži ako múzeum, či budovu Poľskej pobaltskej filharmónie F. Chopina.

Posedieť si môžete v jednej z množstva kaviarní a reštaurácii, ktoré lemujú nábrežia, či len tak sa po nich prejsť. Obľúbeným fotopointom na nábreží je kovový nápis mesta Gdansk, po ktorom sa dá loziť, v pozadí s vyhliadkovým ruským kolesom Amber Sky. V prevádzke je od roku 2016, vysoké je 45 metrov a poskytuje jedinečné výhľady na centrum mesta. Jazda vás vyjde na zhruba 6,50 Eur.

Na protiľahlom brehu Motława sa nachádza budova so stredovekým žeriavom Žuraw, ktorý je jedným zo symbolov Gdanska. Jeho história siaha až do 14. storočia a svojho času bol najväčším žeriavom na svete. Slúžil na nakladanie a vykladanie tovarov z lodí a poháňali ho nohy prístavných robotníkov.

Jedinečným zážitkom je aj samotná plavba po rieke. Vyhliadkové plavby ponúkajú viaceré spoločnosti, my sme si vybrali repliku pirátskej karavely Čierna perla a vydali sa na poznávaciu plavbu až na polostrov Westerplatte, ktorý leží pri ústí rieky do Baltského mora.

Práve tu 1. septembra 1939 vypukla druhá  svetová vojna, keď sem v ranných hodinách priplávala nemecká loď a začala ho ostreľovať. Od roku 1966 tu stojí monumentálny Pamätník obrancov pobrežia a náučný chodník, ktorý pripomína tieto udalosti.

Viac sa o týchto udalostiach a o najkrvavejšom vojenskom konflikte v dejinách ľudstva dozviete v modernej a architektonicky zaujímavej budove Múzea 2. svetovej vojny, ktorá sa nachádza v blízkosti historického jadra mesta.

Oranžová budova s presklenou šikmou strechou je koncipovaná tak, že samotné múzeum je pod zemou a jeho hlavná výstavná časť pozostáva z troch blokov nazvaných  „Cesta do vojny , Hrôzy vojny a Dlhý tieň vojny“. V rámci nich sa nachádza až 18 miestností s rôznymi témami zahrnujúcimi rôzne aspekty vývoja vojny a utrpenia, ktoré spôsobila.

Uvidíte tu napríklad model ulice v životnej veľkosti z poľského mesta z 30. rokov minulého storočia s obchodmi, nákladný železničný vozeň, ktorým nacisti zvážali Židov do koncentračných táborov, či sovietsky tank v makete rozvalín mesta.

Okrem toho tu uvidíte množstvo dobových predmetov a artefaktov dokresľujúcich vojnové udalosti. Na prehliadku múzea si vyčleňte aspoň tri hodiny. Ak budete unavení, môžete sa občerstviť v reštaurácii na najvrchnejšom poschodí budovy.

Gdansk nie je bytostne spojený len s dejinami vojny. V tunajších lodeniciach v roku 1980 vzniklo odborové hnutie Solidarita, ktoré zohralo významnú rolu pri páde Železnej opony v roku 1989. Tieto udalosti mapuje Európske centrum Solidarity, ktoré je moderným múzeom, knižnicou a vedecko-výskumným centrom v jednom.

V budove postavenej v tvare jednej z lodí, ktoré sa stavali v tunajších lodeniciach, sa nachádza vyše 2000 exponátov a knižnica má viac ako 100 000 zväzkov kníh a dokumentov. Je to jedno z najzaujímavejších interaktívnych múzeí v celom Poľsku a jeho návštevu vám vrelo odporúčame.

Gdansk sa preslávil aj tzv. „zlatom severu“. Kedysi ležal na známej Jantárovej ceste spájajúcej Baltické more s Benátkami, ktoré na jantáre neuveriteľne zbohatlo. Za šperkami a ďalšími umeleckými predmetmi z bursztynu (poľ.) sa treba vybrať na Mariacku ulicu v centre mesta.

Úzku uličku tu lemujú štíhle farebné domy s charakteristickými kamennými chrličmi vody v podobe drakov, levov či mýtických zvierat. Pred obchodíkmi počas dňa môžete vystavené šperky obdivovať v presklených vitrínach. Za zhliadnutie stojí v tunajšej Bazilike sv. Brigity aj najväčší jantárový oltár na svete.

Viac sa s jantárom oboznámite v renesančno-gotickej  budove niekdajšej pevnosti a väznice, kde dnes sídli Múzeum jantáru. Tu sa viac dozviete o remeselných jantárových dielňach a technikách jeho spracovania a uvidíte tu aj umelecké predmety vyrobené z tejto stuhnutej treťohornej živice, starej 40 miliónov rokov.

V múzeu sa nachádza aj 40 metrov vysoká vyhliadková veža, ktorá vám ponúkne krásne výhľady na Staré mesto. Najkrajší výhľad však budete mať z najväčšieho svätostánku Poľska, Baziliky Mariackej, do ktorej sa zmestí až 25 tisíc veriacich.

Jeho veža meria 78 metrov a nachádza sa tu aj malá vyhliadková plošina, ku ktorej vedie 409 schodov a z ktorej budete mať mesto a okolie ako na dlani  Vnútri baziliky uvidíte mnoho krásnych umeleckých artefaktov, z ktorých najzaujímavejšie sú asi astronomické hodiny z roku 1470.

 

VIAC FOTOGRAFIÍ NÁJDETE V GALÉRII.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: autor

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa