Hrad Lietava – nedobytný strážca Rajeckej kotliny

2020-09-07 12:00:00 |   |    | 

Zrúcaniny hradu Lietava patria k najrozsiahlejším a najnavštevovanejším na Slovensku. Hrdo sa vypínajú na východnom okraji Strážovských vrchov neďaleko Rajeckých Teplíc južne od Žiliny. Pevnosť v stredoveku považovali za nedobytnú a v dejinách zohrala veľmi významnú úlohu.



 

Na prelome 13. a 14. storočia vyrástla na vrchole skalnatého hrebeňa Strážovských vrchov vo výške 635 m n. m. štvorpodlažná veža štvorcového pôdorysu, k nej priľahlá hradba a menší palác. Prvými majiteľmi boli zrejme Balašovci, isté je však len to, že hrad neskôr zabral Matúš Čák Trenčiansky a po jeho smrti v roku 1321 mal rôznych pánov.

Medzi nich patril aj Pavol Kiniži, ktorý po roku 1474 pristúpil k mohutnej prestavbe pevnosti. Juhozápadne od hlavnej veže pribudol palác zakončený veľkou obytnou vežou, na ktorej nároží dodnes vidno Kinižiho erb. Nový vstup do hradu ústil do štvorhrannej prejazdnej veže, napojenej na obvodovú hradbu a pribudli viaceré obranné prvky. Podľa písomných prameňov sa v roku 1530 na hrade zdržiavala posádka až 258 mužov!

Dnešné ruiny sú však pozostatkom renesančnej podoby hradu, ktorú mu po roku 1558 vtisol kráľovský radca František Thurzo. Majstrov murárov, kamenárov a maliarov na práce do Lietavy povolal až z Talianska. Okrem prepychových súkromných komnát v hrade nechýbala vlastná pekáreň, práčovne, kováčska dielňa, zbrojnice či početné pivnice na uloženie potravín, aby bol hrad schopný odolať obliehaniu aj niekoľko mesiacov.

Aj preto sa práve tam uchýlil počas Bočkajovho povstania aj Františkov syn, palatín Juraj Thurzo, ktorý sa na Lietavskom hrade aj narodil. Po jeho smrti však sídlo prestalo byť v centre pozornosti nových majiteľov, v polovici 17. storočia ho rozdelili medzi viacerých dedičov, ktorí oň nejavili záujem a na konci 17. storočia už bolo celkom neobývané. Hrad spustol a z kedysi pyšného sídla zostali ruiny.

Aj tie nám však napovedajú, o akú veľkolepú stavbu sa v minulosti jednalo. Po asi polhodinkovej ceste pomedzi stromy a lúky sa návštevníkom otvorí pohľad na masívne múry, ktoré kedysi ukrývali až 90 miestností! VIdno tu aj zachované detaily niektorých architektonických prvkov, okná, strieľne a v priestoroch bývalej kaplnky aj nábehy kamenných gotických rebier.

Od roku 2017 tiež môžete na hrad vidieť expozíciu, pripomínajúcu Juraja Thurzu, pána Lietavy, uhorského palatína a veľmoža. Návštevníci v nej spoznajú históriu hradu, archeologické nálezy aj palné zbrane. V máji 2018 k nej pribudla hmatová expozícia, kde si všetky exponáty môžete chytiť do ruky. A keď si k tomu všetkému prirátate nádherný výhľad do okolia, Lietavský hrad určite nemôžete pri spoznávaná krás Slovenska vynechať.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Stefan Garai

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa