Zaujímavosti, atrakcie

Bizarná tradícia: Neuveríte, ako Veľkú noc oslavujú v Karibiku

2024-03-28 00:00:00 |

Na Slovensku sa počas Veľkej noci ujde zopár rán dievčatám, v ďalekom Karibiku trieskajú radšej do bábok. Tie reprezentujú Judáša, ktorý zradil Krista.

Viac článkov

Štyri kilometre pod zemou: Obrovská knižnica vo Švédsku katalogizuje paranormálne javy

Štyri kilometre pod zemou:
2024-03-27 16:00:00

Novinové články a knihy či svedectvá ľudí, ktorí tvrdia, že cestovali na Venuši alebo na Mesiac: aj toto o paranormálnych javoch je ukryté v knižnici štyri kilometre pod zemou vo švédskom meste Norrköping. Podľa agentúry AFP do mesta tento fenomén priťahuje zvedavcov z celého sveta. viac »

Unikátny moment histórie: Severná a Južná Kórea spojili sily v boji o zlato

Unikátny moment histórie: Severná
2024-03-26 15:30:00

Zatiaľ čo na starostlivo stráženej hranici ďalej hliadkujú vojaci oboch krajín, v športovej hale je nepriateľstvo zabudnuté. Dnes existuje len jedna Kórea, a tá sa práve chystá udiviť celý svet. viac »

OBRAZOM z Indie: Milióny ľudí vítali jar sviatkom farieb Hólí

OBRAZOM z Indie: Milióny
2024-03-26 10:00:00

Milióny Indov včera oslavovali hinduistický sviatok farieb, zvaný Hólí. Obyvatelia ázijskej krajiny tancovali, zdieľali jedlo aj pitie a potierali sa navzájom farebným práškom, ktorý premenil vzduch na radostný kaleidoskop farieb, opísala agentúra AP. Sviatok Hólí ohlasuje v Indii, Nepále a ďalších juhoázijských krajinách príchod jari. viac »

Svätý grál medzi podmorskými vrakmi: San José ukrýva poklady za miliardy

Svätý grál medzi podmorskými
2024-03-25 09:00:00

Budúci mesiac by mohli špecialisti vyzdvihnúť z Karibského mora prvé predmety z lode San José, ktorá je označovaná za "svätý grál" medzi podmorskými vrakmi, napísal denník The Guardian. Tri storočia stará španielska galeóna, ktorá viezla okrem iného 11 miliónov zlatých a strieborných mincí, bola nájdená v roku 2015. Hodnota jej nákladu je odhadovaná na miliardy dolárov. viac »

Emigranti túžia po lepšej krajine: Za hranicami sa usilujú o premenu súčasnej Číny

Emigranti túžia po lepšej
2024-03-23 12:00:00

V daždivom sobotňajšom popoludní sa približne päťdesiatka Číňanov tiesni v centre Tokia v sivom kancelárskom priestore, ktorý slúži ako tajné kníhkupectvo. Prišli na prednášku o čínskej feministickej poetke a revolucionárke Čchiou Ťin, ktorá bola popravená za plány na zvrhnutie monarchie Čching pred viac ako sto rokmi, píše denník The New York Times. viac »

Pomalé, ale napínavé: Preteky ťažných koní sa v Japonsku tešia veľkej popularite (VIDEO)

Pomalé, ale napínavé: Preteky
2024-03-23 12:00:00

Zaznejú fanfáry, štartovacie boxy sa otvoria a dostih začína. Kone ale nevybiehajú tryskom. V tejto dostihovej súťaži v severnom Japonsku sú totiž účastníkmi ťažné kone, ktoré za sebou po závodisku vlečú sane, na ktorých stoja džokeji, píše o netradičných dostihoch agentúra AFP. viac »

Najdrsnejšie režimy sveta: Za dúhové náušnice väzenie, za kritiku panovníka smrť

Najdrsnejšie režimy sveta: Za
2024-03-22 00:00:00

V roku 1948 bola na Valnom zhromaždení OSN prijatá Všeobecná deklarácia ľudských práv, ktoré sú vlastné nám všetkým, bez ohľadu na národnosť, pohlavie, farbu pleti, náboženstvo či jazyk. Sú to práva, ktoré máme jednoducho preto, že existujeme ako ľudské bytosti – neudeľuje ich žiadny štát. Napriek tomu na ne bohužiaľ na mnohých miestach našej planéty nehľadia... viac »

Spĺňa všetky podmienky obývateľnosti: Ľadový mesiac Saturnu má oceán vhodný na život

Spĺňa všetky podmienky obývateľnosti:
2024-03-21 09:00:00

Astronómovia ho prirovnávajú - aj kvôli jeho vonkajšej podobnosti - k Hviezde smrti z Hviezdnych vojen, ale ukazuje sa, že by mohol byť pohostinnejší, než sa predtým zdalo: Mimas, malý Saturnov mesiac, obsahuje podľa zverejnenej štúdie pod svojím ľadovým povrchom tekutý oceán, ideálny pre výskyt života, napísala agentúra AFP. viac »

Pamiatky UNESCO nie sú žiadna nuda: Tieto majú za sebou poriadne temnú históriu

Pamiatky UNESCO nie sú
2024-03-19 00:00:00

Na zoznam chránených UNESCO pamiatok pravidelne pribúdajú nové, ktoré so sebou prinášajú zaujímavé príbehy. Ich minulosť bola často temná, napriek tomu ale prežili skúšku dejín a podarilo sa ich uchovať. Dnes sú už svedectvom a pripomienkou toho, čo sme ako ľudstvo zažili a aj vďaka nim sa môžeme poučiť na chybách minuosti. viac »

Najstarší chlieb aj rúž na pery: Vedcom sa podarili úžasné objavy

Najstarší chlieb aj rúž
2024-03-17 10:00:00

Vedci tento týždeň informovali o viacerých zaujímavých objavoch. Unikátnym je najmä nález najstaršieho chleba na svete, ktorý sa podaril tureckým archeológom, ako aj najstarší známy rúž na svete, nájdený v Iráne. viac »

Päť najväčších tučkov na tróne: Henrich VIII. vážil až 160 kilogramov!

Päť najväčších tučkov na
2024-03-17 00:00:00

Henrich VIII. odloží mastné stehno a utrie si rukou kútiky úst. K jedlu zasadol o siedmej večer, a hoci už je dávno po polnoci, stoly sa stále prehýbajú pod vybranými pokrmami. „S večerou sa predsa nesmieme ponáhľať,“ usmeje sa na svojich hostí kráľ a pokynie sluhom, aby doniesli ďalšie pochúťky. viac »

Niektoré mešity v Istanbule majú športových inštruktorov, muži po modlitbách cvičia

Nová mešita, Istanbul
2024-03-16 16:00:00

Po popoludňajšej modlitbe v niekoľkých mešitách v Istanbule niektorí účastníci obracajú zrak od imáma k športovému inštruktorovi a začínajú cvičiť. Ide o nový projekt, ktorý funguje od januára v jedenástich mešitách istanbulskej štvrti Bagcilar, jednej z najhustejšie obývaných. viac »

Tristo slov pre sneh, osem pre ročné obdobia a šesť pre sobie stopy: Bohatý jazyk Saamov mizne

Tristo slov pre sneh,
2024-03-16 12:00:00

Severná saamčina, jeden z desiatich jazykov, ktorými hovoria obyvatelia Laponska Saamovia, má viac ako 300 slov pre sneh a zvláštne výrazy pre vydeseného soba. Má taký jazyk šancu prežiť na planéte, ktorá sa ohrieva? pýta sa sa britská stanica BBC. viac »

Jedlé kvety sú top trendom gastronómie, u nás sa dá použiť až 800 druhov

Jedlé kvety sú top
2024-03-15 12:00:00

Využívanie jedlých kvetov v gastronómii, ktoré sa dostalo medzi top šesť gastronomických trendov vo svete, nie je výstrelkom modernej gastronómie. Historické záznamy svedčia o tom, že jedlé kvety konzumovali už naši predkovia. Tvrdí to odborná asistentka Ústavu potravinárstva Fakulty biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre (SPU) a vedecká garantka Potravinového inkubátora SPU Eva Ivanišová. Na území Slovenska sa podľa nej vyskytuje 800 druhov jedlých kvetov, v medicíne sa využíva 150 druhov. viac »

Tajomstvo tichomorskej mapy: Na Vianočnom ostrove nájdete Londýn, Paríž aj Poľsko

Kiribati
2024-03-15 00:00:00

Nielenže má pomerne bizarný tvar, ale zaujímavé sú aj názvy jeho osídlení. Reč je o Vianočnom ostrove, kde nájdete kúsok od seba Londýn, Paríž, Poľsko aj Banán! viac »


<< Predchádzajúci 1 2 3 4 5 Nasledujúci >>
Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa