Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenskom sa prehnala veterná smršť

V bratislavskej Petržalke zavalil strom auto, v ktorom sedela žena. Zobraziť galériu (11)
V bratislavskej Petržalke zavalil strom auto, v ktorom sedela žena. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Silný vietor v sobotu na Slovensku strhával strechy, spôsobil výpadky dodávok elektrickej energie a skomplikoval dopravu. Najmenej jeden človek utrpel zranenia.

Víchrica v okresoch Skalica, Senica a Malacky vyvracala stromy a obyvatelia mnohých obcí ostali bez elektrického prúdu. Ako agentúru SITA informovala zástupkyňa trnavskej policajnej hovorkyne Mária Linkešová, najviac postihnuté sú obce Lakšárska Nová Ves, Studienka, Kúty a mesto Holíč.
Vplyvom silného vetra popadali stromy na diaľnici D2 v smere od Kútov po Malacky, tento úsek je od 15. kilometra po 26. nateraz prejazdný iba v ľavom jazdnom pruhu.

Silný vietor prerušil premávku vlakov na viacerých železničných tratiach. "Od 12.00 hod. nepremávajú vlaky (z Bratislavy) do Česka," povedal ČTK hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Miloš Čikovský. Popadané stromy totiž poškodili trolejové vedenie v Sekuliach, ale aj v úseku Zohor-Malacky. Okrem toho musela spoločnosť zastaviť vlakovú dopravu na trase Kúty-Gbely, Komárno-Zlatná na Ostrove a Žarnovica-Nová Baňa. Vietor tiež poškodil zberač jedného osobného vlaku, čím železniciam podľa Čikovského vznikla škoda 200.000 korún.





Zábery na silný vietor prechádzajúci cez Bratislavu:





Ako TASR informovala Tatiana Kurucová z bratislavského Krajského riaditeľstva Policajného zboru, vietor vyvrátil strom aj v Bratislave na Švabinského ulici, ktorý spadol na päť áut, v jednom z nich sa nachádzala žena. Tú po vyslobodení previezli na ošetrenie do nemocnice. Najviac poškodených motorových vozidiel, a to 1O osobných a dva kamióny, bolo zaznamenaných v rámci Bratislavského kraja v okrese Malacky. V Rohožníku spadla strecha z budovy škôlky a časť krytiny z reštaurácie.

Hasičský a záchranný zbor podľa dispečera bratislavského operačného strediska eviduje 18 výjazdov. Väčšina prípadov súvisela s popadanými stromami a škridlami. Hasiči ešte riešia prípady v Stupave, Na pasekách a na Sibírskej ulici, ktoré súvisia s poškodenými strechami. Na Starej Vajnorskej z dôvodu silného vetra odvialo prístrešok, na Karloveskej bol na ceste hlásený plech, na Botanickej ulici v smere do Devína hasiči z cesty odstraňovali štyri stromy. Na Vajnorskej hasiči odpratávali železnú konštrukciu reklamného pútača z cesty. Na Tylovej ulici sa zrútil strom na obytný dom.


Najväčším nárazom vetra by mali byť vystavené najmä Veľká a Malá Fatra, Západné Tatry a Kubínska hoľa. Podľa predpovede SHMÚ bude silný vietor do dnešného večera a v druhej polovici noci zoslabne. Veterné počasie bude aj v nedeľu, vietor však oproti dnešnému dňu zoslabne. Pri vetre sa vyskytnú krátkodobé prehánky a ojedinele búrky, veľké zrážky sa však neočakávajú.


Padajúce stromy v Trnave zasiahli aj elektrické vedenie

Výpadky elektrickej energie zaznamenala Západoslovenská energetika a.s.(ZSE) v dôsledku veternej smršte na viacerých miestach v okresoch Senica, Malacky a tiež Bratislava, Piešťany a Nitra. TASR to potvrdil vedúci komunikácie ZSE Peter Kimijan. Podľa jeho vyjadrenia v niektorých prípadoch ide o spadnutie stromov na vysokonapäťové vedenie a silný vietor znemožňuje opravu. "Je potrebné vyčkať, kým sa utíši," dodal Kimijan. Zákazníci stále nahlasujú výpadky elektriny, call centrum ZSE je vyťažené. "Namiesto troch víkendových pracovníkov máme nasadených 25," informoval TASR.


Prečín: Hasiči odstraňovali z cesty tri spadnuté stromy

Následkom silného vetra museli v Trenčianskom kraji zasahovať považskobystrickí hasiči. Krátko pred 13. hodinou odstraňovali tri spadnuté stromy na ceste 2. triedy za obcou Prečín smerom na Domanižu. TASR o tom informoval operačný dôstojník Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Považskej Bystrici Ján Lovišek. "Stromy padli následkom silného vetra, zranený nebol nikto," uviedol Lovišek. Dodal, že doprava zastavená nebola, len si museli ľudia dávať väčší pozor.


Nitra: Vietor zhadzoval stromy

Nitrianski hasiči v súčasnosti odstraňujú následky víchrice, ktorá zasiahla všetky okresy kraja. Podľa informácií z krajského dispečingu Hasičského a záchranného zboru v Leviciach majú zatiaľ na konte šesť výjazdov k spadnutým stromom a strhnutej streche na dome, v Nových Zámkoch likvidovali padnuté stromy v štyroch výjazdoch, v Zlatých Moravciach a Topoľčanoch v troch, v Nitre zasahovali jeden raz.


Silný vietor na východe SR lámal stromy

PREŠOV - Silný vietor v sobotu popoludní lámal stromy aj na severovýchode Slovenska v okresoch Bardejov, Humenné a Medzilaborce. Hasiči zasahovali v Humennom na dvoch miestach - v mestskej časti Podskálka odstraňovali strom z cesty, na Drieňovej ulici pomáhali upevniť plech na streche, ktorý vietor strhol. Strom odstraňovali aj medzi obcami Kurima a Hrabovec v okrese Bardejov a na ceste medzi Vidraňou a Krásnym Brodom v okrese Medzilaborce. K zraneniam osôb nedošlo.


Skalka nad Váhom: Hasiči odstraňovali strom, ktorý spadol na elektrické vedenie

Krátko po 17. hodine museli trenčianski hasiči opäť zasahovať v súvislosti so silným vetrom. V obci Skalka nad Váhom v okrese Trenčín spadol na elektrické vedenie strom. Bližšie informácie o tejto nehode zatiaľ nie sú známe. TASR o tom informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne Roman Krajčo. Zasahovať museli aj hasiči z Partizánskeho. Na ceste vo Veľkých Uherciach smerom na Skicov bol na ceste spadnutý strom, ktorý bránil premávke.


Padajúci strom uväznil ženu v aute >>

Smršť v ČR: Padajúci strom zabil 11-ročné dievčatko >>


Máte fotografie z dnešnej smršte, ktorá sa prehnala Slovenskom?
Pošlite nám ich na
bleskovky@bleskovky.sk alebo tip@novycas.sk!
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu