Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Švajčiarska garda má nových členov: Pápež im odkázal, aby pestovali komunitný život

Švajčiarska garda Zobraziť galériu (3)
Švajčiarska garda (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

VATIKÁN - Do pápežskej Švajčiarskej gardy v pondelok slávnostnou prísahou vstúpilo 34 nových členov, vďaka ktorým sa najmenšia armáda na svete vrátila do plného stavu. Informuje o tom správa z agentúry ANSA.

Pápež František ich následne prijal na osobitnej audiencii. Mladých mužov zároveň vyzval, aby "aktívne a intenzívne pestovali komunitný život" a "neizolovali sa za počítačom alebo smartfónom, ako to často robia dnešní mladí ľudia".

archívne video

Prezidentka Zuzana Čaputová pred stretnutím s pápežom Františkom (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

"Je lepšie využiť voľný čas na spoločné aktivity, na spoznávanie Ríma, na chvíle bratstva, keď sa môžete rozprávať a zdieľať zážitky. Tieto skúsenosti sa vo vás vybudujú a budú vás sprevádzať po celý život," vyhlásil.

Z novej 34-člennej kohorty len dvaja majú taliančinu ako materinský jazyk; 16 z nich je nemecky hovoriacich a 16 francúzsky hovoriacich. Rétorománčinu neovláda nik z nich.

Švajčiarska garda
Zobraziť galériu (3)
Švajčiarska garda  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

"Vrátime sa na úroveň spred covidovej pandémie. Je to závan čerstvého vzduchu, ktorý nám umožní zvládnuť Svätý rok 2025 pohodlnejším spôsobom," uviedol Eliah Cinotti, hovorca Švajčiarskej gardy - pápežovej osobnej ochranky.

Noví členovia Švajčiarskej gardy v tradičnej modro-oranžovej renesančnej uniforme skladajú prísahu 6. mája, na výročie udalostí z roku 1527, keď 147 ich predchodcov zahynulo pri obrane pápeža Klementa VII. počas plienenia Ríma landsknechtmi, nemeckými žoldniermi cisára Svätej ríše rímskej Karola V.

Tento elitný zbor, ktorý založil v roku 1506 pápež Július II., sa regrutuje zo skupiny švajčiarskych miest a dedín, ktoré po stáročia zaisťovali Vatikánu bezpečnosť a boli zodpovedné za stráženie pápeža aj Apoštolského paláca.

Švajčiarska garda
Zobraziť galériu (3)
Švajčiarska garda  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

Počas stredoveku a renesancie mali Švajčiari povesť najspoľahlivejších žoldnierov v Európe - tvrdých bojovníkov, ktorí takmer nikdy nemenili stranu.

Podmienky náboru sú prísne. Uchádzači musia byť slobodní, vysokí aspoň 1,74 metra, praktizujúci katolíci, musia mať absolvovanú povinnú vojenskú službu vo Švajčiarsku a musia byť "bezúhonní". Členovia gardy sa zaväzujú na minimálne dva roky služby.

Viac o téme: PápežVatikánNoví členoviaŠvajčiarska garda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu