Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vykurovacia sezóna končí: Mnohí sa však dopúšťajú obrovskej chyby! RADY, ako sa vyhnúť problémom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - S teplými dňami, ktoré sa ku nám vrátili, sa pomaly, ale isto končí aj vykurovacia sezóna. Teplárne postupne vypínajú kúrenie a radiátory pri dotyku tak budú studené. Čo však robiť po tom, ako vykurovacia sezóna po tohtoročnej zime definitívne skončí? Mnohí robia jednu a tu istú chybu. Viete akú.

Koniec vykurovacej sezóny v mnohých domácnostiach znamená vypnúť radiátory a dať ich na 0, prípadne znak snehovej vločky. To značí, že radiátor je vypnutý. Ide však o obrovskú chybu, ktorej sa mnohé domácnosti dopúšťajú a môže ich tak pripraviť o obrovské peniaze. Stačí pritom dodržať pár jednoduchých krokov, aby prechádzali problémom. 

Archívne VIDEO RÚZ-Energetika-SZVT: Stanislav Janiš: Čo sa týka teplárenstva, tu tiká časovaná bomba

RÚZ-Energetika-SZVT: Stanislav Janiš: Čo sa týka teplárenstva, tu tiká časovaná bomba (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Ak totiž radiátory neudržujeme v dobrom stave, tak sa môže ľahko stať, že sa radiátor pokazí, pričom poruchy znamenajú ďalšie dodatočné náklady pre domácnosti. Poľská spoločnosť Thermal Energy Company v Bełchatówe zverejnila údaje, podľa ktorých až 90 percent Poliakov po skončení vykurovacej sezóny zatvára ventily radiátorov. Upozorňuje na to poľský web gazeta.pl. 

Ide pritom o vážnu chybu, ktorú robia aj mnohé slovenské domácnosti. Táto chyba pritom môže mať za následok, že sa v radiátoroch nahromadí vzduch. A v prípade, ak sa tento vzduch v radiátoroch drží, môže to spôsobiť poruchu. Z toho dôvodu, aby sa predchádzalo problémom, sa odporúča na jar otvoriť ventily na vykurovacích telesách a nastaviť termostatickú hlavicu na maximálnu hodnotu. Tento jednoduchý krok bude mať za následok, že sa radiátory pripravia na efektívnu prevádzku počas nasledujúcej vykurovacej sezóny. 

Regulácia teploty v dome či byte je veľmi dôležitá
Zobraziť galériu (2)
Regulácia teploty v dome či byte je veľmi dôležitá  (Zdroj: Getty Images)

To ale nie je jediný úkon, ktorý by sme pri radiátoroch mali na jar spraviť. Základom je aj pravidelné čistenie telies počas celého roka. Stačí pritom použiť len handričku z mikrovlákna, ktorú namočíme do jemného čistiaceho prostriedku a očistiť nečistoty, ktoré sa na radiátoroch usadia. Na ťažko dostupné miesta je možné dokúpiť špeciálny koncovku na vysávač a následne ich povysávať. Na dôkladné vyčistenie telesa zvnútra môžete použiť aj antikorózne kvapaliny, ktoré zabránia hrdzi.

Viac o téme: RadiátoryVykurovacia sezónaStarostlivosť o radiátory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu