Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Nemecko pripisuje vlaňajší kyberútok na SPD ruskej rozviedke GRU

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ADELAIDE - Nemecká spolková vláda pripisuje ruskej tajnej službe GRU zodpovednosť za kyberútok na Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPS), ku ktorému došlo začiatkom minulého roka, uviedla nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok počas návštevy Austrálie. Informuje o tom agentúra DPA.

"Ruskí štátni hackeri napadli Nemecko v kybernetickom priestore," potvrdila Baerbocková v Adelaide a zároveň uviedla, že v tomto prípade budú vyvodené dôsledky.

archívne video

Vypnutie internetu

Samotná koaličná SPD v júni 2023 oznámila, že mailové účty členov predstavenstva strany sa začiatkom toho istého roka stali terčom kybernetického útoku, pripomína DPA. Stalo sa to v dôsledku bezpečnostných nedostatkov softwérového koncernu Microsoft. "Nie je vylúčené, že došlo k úniku dát z jednotlivých mailových účtov," uviedla vtedy strana prostredníctvom svojej hovorkyne.

Baerbocková teraz potvrdila, že k týmto záverom viedlo vyšetrovanie nemeckej spolkovej vlády pod vedením rezortu diplomacie. "Tento útok z minulého roka môžeme teraz jednoznačne priradiť skupine APT28, ktorá bola vedená ruskou tajnou službou GRU," potvrdila Baerbocková, ktorá je zo strany Zelených. Zároveň dodala, že je to "totálne prijateľné a nezostane to bez dôsledkov", uzatvára DPA.

Viac o téme: HackeriRuskoNemeckoSPDKybernetický útokGRU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu