Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Brazíliu trápia silné dažde a záplavy! Počet obetí na juhu stúpol na najmenej sto

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/AP/Carlos Macedo)

PORTO ALEGRE – Na najmenej 100 sa zvýšil počet obetí silných dažďov a záplav, ktoré v posledných dňoch zasiahli juh Brazílie. Oznámila v stredu miestna civilná ochrana, ktorá eviduje 128 nezvestných. Informuje agentúra Reuters.

Záplavy v štáte Rio Grande do Sul zničili mosty a budovy, premenili ulice na rieky a vyhnali z domovov viac ako 163.000 ľudí. Najjužnejší brazílsky štát na hranici s Uruguajom a Argentínou sa pripravuje na ďalšie dažde. Podľa brazílskeho centra pre prírodné pohromy by sa mali začať v priebehu stredy a hoci nebudú také výdatné ako v minulých dňoch, na mnohých miestach sú hladiny stále vysoké a pôda nasiaknutá vodou. Meteorológovia preto varovali pred novými vážnymi záplavami.

archívne video

Šokujúci pohľad na Dubaj: Za jediný deň spadlo viac zrážok ako inokedy za rok (Zdroj: Profimedia)

Vládni predstavitelia zopakovali, že pomoc pre Rio Grande do Sul prichádza. Federálna vláda plánuje čoskoro oznámiť úvery na pomoc firmám, poľnohospodárom, mestám i štátnej vláde. Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva zdôraznil, že presný rozsah záplav bude známy, až keď sa hladiny vôd vrátia do normálu. Z údajov civilnej ochrany vyplýva, že silné dažde a povodne postihli 417 zo 497 obcí v štáte Rio Grande do Sul.

Brazíliu trápia silné dažde
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Andre Penner)
Brazíliu trápia silné dažde
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Carlos Macedo)

Viac o téme: ZáplavyDaždeOchrana Brazília
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu