Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Odborníčka na víno odhalila jednoduchý TRIK, ako si tento nápoj vychutnať naplno: Túto chybu robíte aj vy!

(Zdroj: Instagram/winefarer)

NEW YORK – Víno patrí medzi obľúbené alkoholické nápoje. Nie každý si ho však vie vychutnať správne. Špecialistka na víno odhalila trik, ktorý zvýrazní chuť červeného a bieleho vína a zároveň urobí dojem na každého, koho budete hostiť.

Mnohí vedia, že kým biele víno sa chladí, červené do chladničky určite nepatrí. Heather Muriellová, newyorská odborníčka na víno, sa na Instagrame podelila o trik, ako zapôsobiť na svojich hostí. Odporučila najmä jedno pravidlo. „Počuli ste už o pravidle 20/20 pre víno?“ uviedla v príspevku. „Naučte sa toto pravidlo. Červené vína schlaďte v chladničke 20 minút pred podávaním, aby sa uvoľnili ich komplexné chute, zatiaľ čo biele nechajte 20 minút odpočívať mimo chladničky, aby sa odhalil ich plný buket a jasná kyslosť,“ dodala. 

Červené a biele vína sa podľa americkej spoločnosti zameranej na víno Wine Folly líšia nielen farbou a druhmi hrozna, ale aj celým zložením. Je to vďaka rozdielnym procesom ich výroby, pričom červené vína kvasia so šupkami a semenami hrozna a biele sa spravidla lisujú bez týchto zložiek. Hoci to môže znieť ako jednoduchý rozdiel, semená a šupky dodávajú červenému vínu celý rad vitamínov a minerálov, ktoré biele víno jednoducho nemá. Patrí sem približne 1 percento vitamínu K a 3 percentá vitamínu B2, hoci sa to môže líšiť v závislosti od druhu a značky.

Červené vína majú tiež viac trieslovín – chemických zlúčenín, ktoré sa nachádzajú najmä v rastlinách a ktoré môžu nápoju dodať horkú chuť alebo pocit suchosti. Príliš dlhé skladovanie vína v chladničke môže ovplyvniť štruktúru týchto trieslovín a následne zvýšiť ich horkosť, čo je často menej žiaduce pri extrémnych podmienkach. 

Možno práve preto Heather odporúča svoj trik, aby sa suchosť a chuť zvýraznila len mierne, pred prvým dúškom. A ak nevlastníte poriadnu chladničku na víno, nezúfajte, pretože Heather zdôrazňuje, že sa to dá dosiahnuť aj s obyčajnou chladničkou. Prekvapivý trik s vínom sa odvtedy stretol s nespočetným množstvom komentárov na Instagrame a mnohí používatelia tvrdia, že ho chcú cez víkend vyskúšať na vlastnej koži. „Je to skvelý tip a ľahko sa zapamätá,“ napísal jeden z nich. Ďalší neskôr dodal: „Správna teplota je taká dôležitá!“ Zatiaľ čo niekto iný sa pridal: „Skvelý tip! Vždy na to zabúdam, preto som si kúpil chladničku na víno.“

Viac o téme: VínoTrik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu