Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Na trhu sú nebezpečné predlžovacie káble: Je ohrozené ľudské zdravie! FOTO Nemáte ich doma?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) zistila, že na slovenskom trhu boli v ponuke pre spotrebiteľa výrobky, ktoré predstavujú riziko ohrozenia zdravia. Ide o dva predlžovacie káble, pri ktorých hrozí nebezpečenstvo úrazu elektrickým prúdom. Ak ich máte doma, nepoužívajte ich a vráťte ich do predajne.

Predlžovací prívod JONEX, typ PS-360

Prvým nebezpečným výrobkom je predlžovací prívod bielej farby dĺžky s dĺžkou 3 metre s tromi zásuvkami bez vypínača, pôvodom je z Poľska.

Na trhu sú nebezpečné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Slovenská obchodná inšpekcia (SOI))

Predlžovací prívod ELGOTECH, typ 04GN

Druhým nebezpečným výrobkom je predlžovací prívod čiernej farby dĺžky 1,5 metra so štyrmi zásuvkami bez vypínača, rovnako je pôvodom z Poľska.

Na trhu sú nebezpečné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Slovenská obchodná inšpekcia (SOI))

Výrobky sú na spodnej strane zásuvkovej lišty označené označením CE ako aj ostatnými povinnými údajmi – obchodné meno a sídlo výrobcu, model/typ. Oba výrobky sú balené v priehľadom plastovom obale, súčasťou ktorého je pripevnená papierová etiketa, na ktorej sa okrem iného nachádza čiarový kód EAN. K výrobkom nie je priložený návod na použitie spolu s bezpečnostnými inštrukciami v slovenskom jazyku.

Nebezpečenstvo úrazu elektrickým prúdom

Dôvom nebezpečnosti vyššie spomenutých výrobkov je riziko úrazu elektrickým prúdom. "Nedostatočné konštrukčné vyhotovenie výrobku, kedy vidlicu spotrebiča triedy ochrany I je možné zasunúť do zásuvky predlžovacieho prívodu určeného pre spotrebiče triedy ochrany II. Výrobok tak neposkytuje žiadnu ochranu pred úrazom elektrickým prúdom v prípade zapojenia spotrebiča triedy ochrany I do tohto predlžovacieho prívodu," informuje SOI.

Slovenská obchodná inšpekcia uložila kontrolovanej osobe povinné opatrenia, ktorými zabránila ďalšiemu sprístupňovaniu nebezpečného výrobku na trhu, zabezpečila jeho stiahnutie z trhu ako aj informovanie spotrebiteľov o tomto nebezpečnom výrobku.

Výrobky nepoužívajte a vráťte do predajne

"Spotrebiteľ má pri vrátení nebezpečného výrobku predávajúcemu, u ktorého bol predmetný výrobok zakúpený, právo na vrátenie kúpnej ceny, opravu výrobku v primeranom čase, ak možno zaistiť bezpečnosť opraveného výrobku alebo na výmenu výrobku za bezpečný výrobok rovnakého typu a aspoň rovnakej hodnoty a kvality na základe výslovného súhlasu spotrebiteľa," dodáva SOI. Slovenská obchodná inšpekcia odporúča spotrebiteľom, ak si tento výrobok zakúpili, aby ho vo vlastnom záujme prestali používať.

Viac o téme: Slovenská obchodná inšpekciaPredlžovací kábel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu