Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Prelomové rozhodnutie Ústavného súdu! Na úradnú zmenu pohlavia v Česku už nebude nutná operácia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRNO - Operácia už nebude podmienkou úradnej zmeny pohlavia. Súčasná právna úprava neobstála pred Ústavným súdom (ÚS), ktorý dve sporné ustanovenia zrušil s platnosťou od polovice roka 2025. Požiadavka chirurgického zákroku a kastrácie kvôli "statusovej" zmene pohlavia je v rozpore s ľudskou dôstojnosťou, uviedol ÚS v náleze. Súčasný stav považoval za neudržateľný, upozornil na dlhodobú nečinnosť politikov. Teraz musia prerokovať a prijať novú úpravu. Dovtedy platia doterajšie podmienky, pretože vykonateľnosť dnešného nálezu je odložená.

ÚS uznal, že súčasná úprava môže sledovať legitímny cieľ, teda zabezpečenie právnej istoty a stability. "Podľa ÚS sú však zákonné požiadavky chirurgickej premeny pohlavných orgánov a znemožnenie reprodukčnej funkcie v priamom rozpore so základným právom trans ľudí na ochranu ich telesnej integrity a osobnej autonómie, predovšetkým preto, že porušujú ich ľudskú dôstojnosť," stojí v náleze sudcu spravodajcu Jaromíra Jirsu.

archívne video

Pochod za práva LGBTI+ menšiny v Bratislave (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Na ÚS sa obrátil človek, ktorý je úradne evidovaný ako žena, usiluje o zmenu pohlavia, avšak nehodlá podstúpiť chirurgický zákrok, a preto na matrike ani na správnych súdoch neuspel. Jeden z trojčlenných senátov ÚS jeho podnet postúpil plénu, teda zboru všetkých ústavných sudcov a sudkýň. Plénum mu vyhovelo výraznou väčšinou. Odlišné stanoviská uplatnili dvaja sudcovia z 15, konkrétne Jozef Fiala a Milan Hulmák.

Pisateľ návrhu dnešný nález privítal ako nádej aj pre ostatných. "Kladné rozhodnutie súdu by snáď mohlo byť nádejou pre tých, ktorí si nie sú istí, či kastráciu chcú, alebo si ju neželajú či ju nemôžu podstúpiť. Že sa situácia niekam posúva a mohli by tak snáď v dohľadnom čase tiež zmeniť doklady bez nutnosti spomínanej diskriminačnej podmienky," uviedol v tlačovej správe.

Už približne pred desiatimi rokmi si uvedomil, že si kastráciu neželá, a dúfal, že by sa situácia mohla zmeniť. "To sa nestalo a medzitým na mape Európy postupne pribúdali krajiny, ktoré túto podmienku odstraňovali. Ísť na súd sa mi nijako zvlášť nechcelo, ale bola to možnosť ako k zmene prispieť a dožiť sa jej. Je mi nepríjemné riešiť neustále nejaké situácie s dokladmi a musieť sa vyoutovať cudziemu človeku napríklad len kvôli založeniu účtu v banke, pretože ten človek si buď všimne, že tam mám uvedená žena alebo že mám v rodnom čísle päťku, ktorú tam majú predsa ženy," uviedol.

V občianskom zákonníku aj zákone o špecifických zdravotných službách vznikli zmeny

Z občianskeho zákonníka škrtol ÚS vetu, že "zmena pohlavia človeka nastáva chirurgickým zákrokom pri súčasnom znemožnení reprodukčnej funkcie a premene pohlavných orgánov". V zákone o špecifických zdravotných službách zrušil vetu, podľa ktorej "zmenou pohlavia transsexuálnych pacientov sa na účely tohto zákona rozumie vykonanie zdravotných výkonov, ktorých účelom je vykonanie zmeny pohlavia chirurgickým zákrokom pri súčasnom znemožnení reprodukčnej funkcie". Vo zvyšku návrhu nevyhovel.

"Úlohou ÚS je okrem iného 'katalyzovať' demokratickú diskusiu v situáciách, keď doteraz neprebehla alebo keď je dlhodobo dysfunkčné. Práve to ÚS v teraz prejednávanej veci robí a dáva zákonodarcovi dostatočný priestor viac ako jedného roka, aby podmienky zmeny pohlavia v ČR upravil dôstojným a ústavne zlučiteľným spôsobom," uviedol Jirsa v náleze. Politici podľa ÚS majú s využitím dostupných poznatkov vedy vyriešil v legislatívnej rovine citlivý spoločenský problém súvisiaci so zmenou pohlavia trans ľudí.

Advokát Peter Kalla sa tomuto kroky veľmi teší

"Som nesmierne rád, že k tomuto kroku došlo. Bola to obrovská hanba, ktorú ČR mala, že nútila trans osoby k sterilizácii vo chvíli, keď chceli prejsť zmenou pohlavia. Vývoj v Európe bol jednoznačný a ČR už pred rokmi mohla rozhodnúť nejakým iným spôsobom," uviedol advokát navrhovateľa Peter Kalla. Verí, že nová úprava môže byť schválená rýchlo.

Spolok Trans*parent poukazuje na to, že štáty, ktoré sa usilujú o dodržiavanie základných princípov rovnosti, demokracie a ľudských práv, umožňujú sebaurčenie na základe vyhlásení na matrikách. "Pre trans ľudí je vždy najdôležitejší život v danej sociálnej úlohe bez ohľadu na medicínske postupy, ktoré by mali prebiehať vždy dobrovoľne, bez intervencie štátu. Ak sa chce Česko kedy pýšiť týmito princípmi, malo by prijať legislatívu v súlade s obdobným medzinárodným štandardom," uviedol predseda spolku Viktor Heumann.

ÚS sa právnou úpravou už raz zaoberal, vtedy návrh zamietol. Teraz bol ale v inej situácii. Kým vtedy sa na súd obracal nebinárny človek, ktorý sa necítil byť ani mužom, ani ženou, teraz návrh podával trans človek, ktorý je evidovaný ako žena, cíti sa byť mužom a operácia je prekážkou pre úradnú zmenu pohlavia.

V náleze o zmene pohlavia zostali v menšine dvaja sudcovia, a to z rôznych dôvodov

Dvaja sudcovia, ktorí uplatnili odlišné stanoviská k dnešnému nálezu Ústavného súdu (ÚS) o úradnej zmene pohlavia, na to mali rôzne dôvody. Podľa sudcu Jozefa Fialu sa plénum nemalo odkláňať od staršieho nálezu v podobnej veci, ktorého výrok bol opačný. Sudca Milan Hulmák sa stotožnil s hodnotovým vyznením dnešného nálezu, problém by ale čiastočne riešil inak, namiesto občianskeho zákonníka by vykonal drobnejší škrt v zákone o matrikách. Odlišné stanoviská sú spolu s nálezom dostupné na webe ÚS.

Súd dnes väčšinou 13 hlasov z 15 rozhodol, že operácia už nebude podmienkou úradnej zmeny pohlavia. Požiadavka je podľa neho v rozpore s ľudskou dôstojnosťou. Dve sporné ustanovenia v občianskom zákonníku a v zákone o špecifických zdravotných službách súd zrušil s platnosťou od polovice roka 2025, aby politici mohli schváliť novú úpravu. Dnešný nález súd prijal, hoci v minulosti podobný podnet zamietol s odôvodnením, že základné otázky človeka ako biologického druhu, jeho života a vzťahov má riešiť parlament, nie súdy.

"Nekonštatujem dôvody na odchýlenie sa od tohto prístupu, keďže za cca dva a pol roka od zamietnutia návrhu nenastali také sociálne zmeny, ktoré by mohli viesť k odchýleniu," uviedol vo svojom disente Fiala. V súvislosti s odkladom vykonateľnosti píše o "neprípustne aktivistickej" predstave väčšiny pléna. "V priebehu necelých 14 mesiacov nie je reálne dôsledne objasniť tzv. materiálne predpoklady normotvorby a dokončiť prijatie príslušnej právnej úpravy," napísal Fiala.

Ako konkrétne bude budúca právna úprava vyzerať, je zodpovednosťou zákonodarcu

Sudca Jaromír Jirsa, ktorý dnešný nález pripravil, ale upozornil na to, že pôdorys teraz prejednávaného prípadu aj spoločenský kontext je iný ako naposledy. "Situácia bola skutkovo odlišná, lebo vtedajší navrhovateľ sa cítil byť nebinárnou osobou, teda ani mužom, ani ženou, zatiaľ čo v tom našom prípade jednoznačne išlo o zmenu pohlavia z ženského na mužské. Ale hlavne, keď sa pozrieme do okolitých štátov, čo sa deje v spoločnosti, tak tie dva roky sú tak strašne dlhý čas, že ÚS vyhodnotil situáciu v spoločnosti inak," uviedol Jirsa. Ako konkrétne bude budúca právna úprava vyzerať, je zodpovednosťou zákonodarcu, doplnil.

Sudca Hulmák sa domnieva, že zrušená veta Občianskeho zákonníka mohla zostať v platnosti, keby sa pri jej výklade zohľadňovala skutočnosť, že právny poriadok medzi mužom a ženou rozlišuje v rôznych situáciách z rôznych dôvodov a rôznymi spôsobmi. Niekedy sú podstatné biologické znaky, inokedy vlastné vnímanie človeka.

Ustanovenia Občianskeho zákonníka, ktoré vyžaduje pre zmenu pohlavia operáciu a sterilizáciu, sa podľa neho nemali vykladať ako paušálne a univerzálne riešenie pre všetky prípady, vrátane úradnej evidencie statusu. Rovnakou chybou je podľa neho ale aj paušálne a úplné odmietnutie tejto úpravy. Navrhoval vykonať iný škrt v zákone o matrikách, ktoré by tak mohli vydať potvrdenie aj bez operácie. Situáciu by to podľa Hulmáka vyriešilo hneď, bez odkladu vykonateľnosti, ktorý dáva politikom priestor na prijatie novej právnej úpravy.

"To samozrejme neznamená, že by zásah zákonodarcu nebol do budúcnosti žiaduci. Môže v súlade s ústavne zaručenými právami osôb upraviť problematiku transsexuality a intersexuality tak, aby zabezpečil plný rešpekt k osobnostným právam človeka bez nutnosti zásahu do telesnej integrity a zároveň aby zabezpečil naplnenie požiadaviek právneho štátu, najmä právnej istoty v súlade s účelom úradnej evidencie," myslí si Hulmák.

Viac o téme: ČeskoZmena pohlaviaOperáciaLGBTI+Ústavný súd ČR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu