DOMA Na Bratislavskom hrade sú dva divadelné festivaly

2010-07-21 13:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Viacerí českí herci sa presťahovali toto leto na Bratislavský hrad. Hoci sa jeho rekonštrukcia ešte neskončila, počas leta sa v jeho priestoroch konajú dva divadelné festivaly, na ktorých vystúpia viacerí známi českí a slovenskí umelci...



Ku tradičným Letným shakespearovským slávnostiam pribudlo Leto hereckých osobností.

   
Pražské Studio Dva, ktoré organizuje Leto hereckých osobností, totiž pre festival hľadalo nové priestory.

Vlani hrali v Divadle Pavla Országha Hviezdoslava (Mestské divadlo). Ponuku obsadiť hlavné nádvorie hradu dostali od slovenského parlamentu. Dramaturg Studia Dva Michal Hrubý nemá obavy, že by si festivaly konkurovali. "Podľa mňa sa práve dopĺňajú," povedal.
   
Kým prehliadka Leto hereckých osobností prinesie hlavne hry súčasných dramatikov, Letné Shakespearovské slávnosti "oprašujú" diela klasika, anglického dramatika Williama Shakespeara spred štyroch storočí. Okrem toho nebudú hrať v rovnakých dňoch.
   
Desiaty ročník Letných shakespearovských slávností sa začal začiatkom júla premiérou komédie Oko za oko. V tohtoročnej novinke sa objavili napríklad Ivana Jirešová a Richard Stanke.

Diváci uvidia aj Jana Dolanského, Martina Preissa a Evu Salzmannovú v inscenácii Henrich IV., tohoročnej premiére pražských shakespearovských slávností.
   
V úlohe bonvivána a zvodcu sa na Bratislavský hrad vo Veselých paničkách Windsorských vráti populárny Boleslav Polívka spolu so Simonou Stašovou. V programe je aj divákmi obľúbená inscenácia Antonius a Kleopatra, kde však Tomáša Maštalíra a Zuzanu Fialovú vymenia Ján Koleník a Henrieta Mičkovicová.
   
Leto hereckých osobností sa začne 21. júla. V jeho programe sú dve novinky, komédia O láske s Karlom Rodenom a jeho partnerkou Janou Krausovou a hra Petra Zelenku Herci so Zuzanou Bydžovskou a Bohumilom Kleplom. Okrem toho ponúknu aj obľúbené tituly minulých liet ako Všetko o mužoch či Chvíle pravdy s Dagmar Havlovou.
   
Festivaly pod holým nebom často trápia rozmary počasia, preto niekedy musia predstavenia rušiť. Organizátori Leta hereckých osobností chcú hrať aj v daždi, pre divákov majú prichystané pršiplášte.


 

 

 

Zdroj/autor: wshakespeare,studiodva,čtk,drom


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa