Zabudnite na Makarsku: Slováci v Chorvátsku najviac milujú týchto 6 miest

2024-04-26 13:00:00 |   |    | 

Chorvátsko má za sebou úspešný rok. Krajinu pri Jadranskom mori navštívilo minulý rok rekordných 519.300 Slovákov, k čomu prispel aj prechod na euro, vstup do schengenského priestoru či otvorenie Pelješackého mostu. Vyše polovica turistov zo Slovenska vyhľadáva ubytovanie v súkromí, štvrtina uprednostňuje hotely. Toto sú miesta, kde slovenčinu počuť najviac.



 

1. Crikvenica

Crikvenica blízko Rijeky patrí k najkrajším turistickým destináciám kvarnerského pobrežia, Slováci ju však milujú najmä kvôli polohe. So vzdialenosťou necelých 600 kilometrov od Bratislavy totiž patrí k najbližším chorvátskym letoviskám a je skvelou voľbou aj na víkendový pobyt pri mori. Po pár hodinách cesty si tak môžete užiť pohodovú atmosféru, skvelú gastronómiu aj dlhé piesočné pláže.

 

2. Vodice

Druhou najobľúbenejšou destináciou Slovákov sa minulý rok stalo mestečko Vodice, ktoré vďaka pozvoľnému vstupu do mora láka predovšetkým rodiny s deťmi. Tých potešia aj rôzne atrakcie na pláži či vláčik jazdiaci uličkami. Ak vás zaujíma história, nevynechajte kostol proroka Eliáša z roku 1298 ani gotické stavby z 1. polovice 15. storočia - chrám svätého kríža a obrannú vežu Čorić.

 

3. Vir

Najobľúbenejším ostrovom Slovákov je Vir, až 20. najväčší ostrov Chorvátska. Nachádza sa asi 30 kilometrov od Zadaru a výhodou je, že ho s pevninou spája most. Pobrežie meria vyše 31 kilometrov a nájdete na ňom kamienkové aj pieskové pláže. Okrem kúpania v mori môžete na niektorých miestach vyskúšať aj peloidné bahno, ktoré sa využíva pri liečbe reumatických ťažkostí.

 

4. Umag

Umag je známe letovisko na severozápade Istrie s množstvom hotelov, apartmánov, kempingov a rôznych atrakcií. Je to ideálna destinácia pre tých, ktorí majú radi aktívny oddych. Asi 3 kilometre od mesta sa vedľa seba nachádzajú dve známe pláže – Katoro a Polynesia, ktoré sú kombináciou kamienkov, skál a piesku a obklopuje ich borovicový les.

 

5. Zadar

Zadar sa nachádza približne v polovici chorvátskeho pobrežia. Vďaka blízkej polohe, ale aj ideálnej kombinácii nádherných pláží, bohatej histórie a metropolitnej zábavy je piatou najobľúbenejšou dovolenkovou voľbou Slovákov. Dominantou Zadaru je románska katedrála z 13. storočia a obrovský vodný organ. Neďaleko sa dá aj kúpať, najkrajšie pláže ale nájdete kúsok za centrom mesta.

 

6. Poreč

Poreč na západe polostrova Istria ťaží zo svojej skvelej polohy, pláží a mora, obrovským lákadlom je však aj Aquapark Aquacolors Poreč, najväčší vodný park v Chorvátsku. Milovníci histórie zas ocenia, že mesto ukrýva aj vzácnu ranokresťanskú baziliku svätého Eufrázia, ktorá je zapísaná na zozname UNESCO.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa