Pasca na turistov: V raji na Zemi vás okradnú skôr, než stihnete mrknúť

2024-04-22 13:00:00 |   |    | 

Cestovanie prináša množstvo úžasných zážitkov, treba si však dávať pozor, aby sa medzi ne neprimiešali aj tie negatívne. Časté sú napríklad príliš vysoké účty v reštauráciách, na Bali ale turistov okrádajú aj pri zamieňaní peňazí. Za ten trik by sa nemusel hanbiť ani kúzelník!



 

Pozor pri výmene peňazí

Turisti na Bali opakovane prichádzajú o svoje peniaze v zmenárňach, keď im vydajú oveľa menej peňazí, než by mali. Na hrozbu opätovne upozornili miestne médiá, keď sa na sociálnej sieti rozšírilo video zo Sanuru na juhovýchode ostrova, ktoré takýto podvod zachytáva.

Vidno na ňom ženu, ktorá sa vracia do zmenárne (pravdepodobne ilegálnej) v obchode s odevami a zamestnankyni hovorí: „Prepáčte, ale dali ste mi o milión menej, namiesto piatich len štyri!“ Milión rupií je pritom v prepočte takmer 60 eur.

Ženu zrejme sprevádza aj miestny obyvateľ, ktorý celú situáciu nakrúca a počuť ho tiež nadávať. Ako vysvetľuje indonézsky portál The Bali Sun, turistka si zrejme krátko po odchode zo zmenárne uvedomila, že dostala príliš málo a požiadala o pomoc svojho hostiteľa.

Jedná sa pritom o dobre známy podvod. Keď príde cudzinec do zmenárne, pokladník spočíta hotovosť, vypočíta výmenný kurz a ukáže turistovi sumu na kalkulačke. Potom pred ním začne odpočítavať indonézske rupie a správnu sumu vyloží na dosku. Cudzinec počíta spolu s ním a vidí pred sebou správny počet bankoviek.

Zmenárnik však potom takmer kúzelníckym trikom zhrnie bankovky na malý okamih mimo dohľadu, akoby ich len upravoval do kôpky. Popritom ale upustí čo najviac bankoviek pod stôl a klientovi podá odľahčený balíček. Turisti by si preto pred opustením zmenárne mal hotovosť vždy ešte raz prepočítať na pulte. Ako podotýkajú miestne médiá, legitímneho pokladníka to rozhodne neurazí.

S vlastnou skúsenosťou sa podelil aj jeden z čitateľov článku. „Keďže som častým návštevníkom Bali (40-krát), aj mňa podviedol zmenár v malej dedine Nusa Dua. Na Bali sa to deje už roky a zdá sa, že s tým nikto nič nerobí, takže teraz mám prísnu zásadu, že svoje peniaze mením len v rezortoch,“ napísal istý Gayle.

 

Pozor aj na bankomaty

Turisti by však mali byť mimoriadne opatrní aj pri výbere hotovosti z bankomatu. Často sa totiž na nich nachádzajú skimmingové zariadenia, ktoré dokážu skopírovať údaje z karty. Cestujúcim sa odporúča, aby sa vyhýbali automatom na ulici a uprednostňovali tie, ktoré sú v bankách alebo dôveryhodných priestoroch.

Hľadajte známky manipulácie alebo funkcie, ktoré nezodpovedajú tomu, ako vyzerá zvyšok bankomatu, napríklad ak je klávesnica príliš vyvýšená alebo vyzerá príliš lesklá a nová. Okrem toho si dávajte pozor aj na malé kamery, ktoré by mohli byť na stroji umiestnené a pomocou ktorých by vám mohli ukradnúť PIN. Podozrivé bankomaty podľa možnosti vôbec nepoužívajte.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa