Skrytý poklad Indonézie: Na ostrove Moyo oddychovala aj princezná Diana

2024-03-06 00:00:00 |   |    | 

Ak vám pripadajú  Bali alebo Lombok príliš turistické a túžite po úniku na malebný ostrov, navštívte ostrov Moyo severne od ostrova Sumbawy. Nájdete tam pláže s bielym pieskom, skryté vodopády či nádherné korálové útesy, ktoré budú počas dovolenky patriť iba vám. Prečo je teda ostrov Moyo skrytým pokladom Indonézie?



 

Moyo je domovom pre 1000 ľudí, ktorí žijú v šiestich dedinách, roztrúsených po celom ostrove. Väčšina z nich sa živí rybolovom a farmárčením. Zvyšok ostrova je neobývaný a vďaka svojej faune a flóre je vyhlásený za chránenú prírodnú oblasť.

 

Súkromie zaručené

Na ostrove je v prevádzke len jeden luxusný rezort, ktorý láka rôzne celebrity, napríklad Billa Gatesa alebo Micka Jaggera. Tí sem chodia najmä preto, aby unikli paparazzom a dopriali si ničím nerušenú dovolenku.

Každý návštevník tu má zaručenú dávku súkromia – či už bude bývať v päťhviezdičkovom alebo v skromnejšom pohodlí. Za zmienku stojí fakt, že na ostrove treba očakávať zníženú dávku elektriny či horúcej vody. Pri relaxe pod slnkom však na takéto drobnosti človek ihneď zabudne.

 

Obľúbený vodopád princeznej Diany

Ostrov sa pýši dvomi krásnymi vodopádmi. Prvmý z nich je Diwu Mbai, ku ktorému vedie polhodinová prechádzka priamo z dedinky. Druhý vodopád je vzdialenejší, no asi dvojhodinová túra lesom rozhodne stojí za to.

Mata Tjitu je ukrytý priamo v džungli objavíte a jednoznačne na vás zapôsobí číra azúrová voda, ktorá steká po desiatkach kaskád. Ťažko pochopiť, ako túto krásu mohla vytvoriť samotná príroda.

Pri vodopáde je lavička, na ktorej vraj sedávala princezná Diana, ktorá ho naposledy navštívila mesiac pred svojou smrťou. Dobrým nápadom je urobiť si tu piknik a skokom sa osviežiť v tomto dychberúcom vodopáde.

 

Pestrofarebná koralová záhrada

Za poriadnym šnorchlovacím zážitkom netreba cestovať ďaleko. Krásne pestrofarebné koraly ako vo filme „Hľadá sa Nemo“ čakajú na objavenie priamo na hlavnej pláži. Ak si užívate naháňanie rybičiek, potom sa vydajte so šnorchlom na miesto Crocodile Head.

Ak budete mať šťastie, možno uvidíte aj malú korytnačku či malého žraloka (ktorý nehryzie). Milovníci potápania si pochutia na mieste Angel Reef, ktoré je také obrovské, že útesy možno vidieť aj počas odlivu.

 

Jeden z najkrajších západov slnka v Indonézii

Západy slnka sú na ostrove Moyo magické. Buď ich môžete pozorovať z hojdačky v mori alebo priamo z vašej postele v bambusovej chatke. Ak budete mať šťastie, slnko zapadne ponad sopku Rinjani a obloha naberie všetky farby dúhy.

Až keď sa zotmie, na oblohu nastúpi tá pravá šou. Pozorovanie mliečnej cesty nikdy nebolo také fascinujúce, keďže priamo nad vašimi hlavami uvidíte milióny hviezd.

Ostrov Moyo bude jednoznačne jeden z tých, na ktoré budete z vášho indonézskeho výletu spomínať s radosťou. Hoci je veľkosťou malý a neponúka mnoho aktivít, naučíte sa vypnúť a oceniť čas, ktorý plynie pomaly.

 

Autor: © Zoznam/Lenka & David Haring

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa